En Sıcak Konular

AB'nin 'Acil Müdahale Gücü' operasyonel oldu

0 0 0000 00:00 tsi
AB'nin 'Acil Müdahale Gücü' operasyonel oldu Askeri yeteneklerini artırma hedefindeki AB, uzun süredir oluşturmak istediği "Acil Müdahale Gücü" birimlerine yılbaşından itibaren işlerlik kazandırdı.

Antlaşmalara koyduğu çekincelerle AB'nin savunma alanındaki girişimleri dışında kalan Danimarka hariç, tüm üyelerin katkıda bulunacağı Acil Müdahale Gücü (Battle Groups-EUBG), en geç iki hafta içinde operasyonel olacak 1500 askerden oluşuyor.

AB Konseyinin vereceği olası müdahale görevlerine katılacak askerler, 30 ila 120 günlük görev sürelerine hazırlıklı bulundurulacak.

AB kaynakları, Acil Müdahale Gücü hazırlıklarının 2004 yılından beri devam ettiğini ve deneme sürecinin tamamlandığını belirtiyor.

NATO üyesi olan ve ittifakın "Acil Mukabele Gücü" (NRF) birimlerine katkıda bulunan AB ülkeleri, AB'nin EUBG birimlerine katkı düzeylerini kendileri belirleyecek.

NATO, geçen kasım ayındaki Riga zirvesinde, Acil Mukabele Gücünü "tam operasyonel" ilan etmişti. Devlet ve hükümet başkanlarının 2002 sonunda Prag zirvesinde aldığı karar çerçevesinde, 25 bin kadar askerle "tam operasyonel" olması öngörülen NRF, ilk aşamada 2004 yılında 6 bin dolayında askerle göreve başlamıştı.

İttifak üyesi ülkelerin kara, deniz ve hava kuvvetlerinden gelen araç ve askerlerden oluşan NRF, "bir kriz halinde" 15 ila 30 gün içinde harekete geçirilebilecek yetenekte bulunuyor. NRF, "dünyanın her yerinde", "modern NATO'nun hedef olduğu yeni tehditlere karşı" mücadeleye hazırlıklı tutuluyor.

Kara, hava ve deniz kuvvetleri boyutuna sahip olan NRF'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 2007 başında 6 ay için Türkiye tarafından yönetilmeye başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu süreçte, 3 bin kadar askerden oluşacak kara gücünü NRF için sürekli hazır bulunduracak.

AB'nin "Acil Müdahale Gücü" ile NATO'nun "Acil Mukabele Gücü"nün görevlerde birbirleriyle ters düşmemesine ve çakışmamasına özen gösterileceği belirtiliyor.

Hürriyet



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,310 µs