En Sıcak Konular

Gelir İdaresi'nden TÜSİAD'a yanıt

21 Nisan 2009 15:15 tsi
Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki değerlendirmelerine karşı böyle yanıt verdi...

Gelir İdaresi Başkanlığı, 20 Nisan 2008 tarihli bazı gazetelerin manşet ve ara haberlerinde TÜSİAD'a atfen vergi denetimi uygulamaları eleştirilerek, son zamanlarda vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki kaygıların yaygınlaştığı, mevcut denetimlerin kayıt altındaki mükelleflere yönelik olarak yoğunlaştığı ve böylece kayıt dışı ekonomi ile yeterince mücadele edilmediği şeklinde yer alan haberlere ilişkin olarak, yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Vergi Usul Kanununun 134'üncü maddesinde vergi incelemesinin amacının, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunun araştırılması ve tespit edilmesi olarak belirlendiği hatırlatılarak, söz konusu kanunun 135'inci maddesinde vergi incelemesine yetkili olanların, 137'nci maddesinde ise kimlerin vergi incelemesine tabi olduğunun açık bir şekilde ifade edildiği kaydedildi.

Vergi kanunlarının vermiş olduğu görev ve yetkileri kullanan vergi inceleme elemanlarının, gerek ihbar ve şikayet ve gerekse risk analizlerine dayalı olarak tespit edilen mükellefler nezdinde vergi kanunlarında yer alan esaslar çerçevesinde incelemeler yaptığı ifade edilen açıklamada, yapılan vergi incelemeleri neticesinde vergi ziyaına sebebiyet verdiği anlaşılan mükellefler hakkında kanunda yer alan fiillere uygun tarhiyat ve cezalar uyguladığı belirtildi.

DENETİMDE ETKİNLİK ARTTI

Açıklamada, son yıllarda, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın veri ambarı ve elektronik altyapısının geliştirildiği ve kurulan Risk Analizi Merkezi ile riskli alanların ve mükelleflerin tespiti konusundaki etkinliğin önemli ölçüde artırıldığı ifade edildi.

Denetim elemanlarınca yapılan vergi inceleme sonuçları da dikkate alındığında denetimde etkinliğin arttığının açıkça görüldüğü kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi:

''Yapılan denetimler ise sadece kayıtlı mükelleflerimize yönelik olmayıp, kayıt dışı çalışan iş yerleri de denetlenmektedir. Nitekim 2008 yılı içerisinde bu amaçla yapılan yaygın ve yoğun denetimler sonucunda kayıt dışı çalıştığı tespit edilen 39 bin 629 mükellef kayıt altına alınmış ve 176,2 milyon lira ceza kesilmiştir.

Söz konusu haberlerde kamuoyunu ve mükelleflerimizi yanıltıcı bir şekilde yapılan vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki değerlendirmeler gerçeği yansıtmamaktadır. Gelir İdaresi, vergi denetim geleneği ve kültürünün yerleşik olduğu bir kuruluştur. Vergi inceleme elemanları, liyakat esasları çerçevesinde aşamalı sınavlarla mesleğe alınan, mesleki bilgi ve etik açısından donanımlı bir şekilde yetiştirilen ve görevi esnasında siyasi etkilerden tamamen bağımsız hareket eden kamu görevlileridir. Dolayısıyla, vergi denetim elemanlarını rencide eden ve kamuoyunu yanlış yönlendiren bu tür haberlerin doğru olmadığı kamuoyunun bilgilerine saygıyla duyurulur.''



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,040 µs