En Sıcak Konular

Türkiye'den Talat'a güçlü açık destek

21 Nisan 2009 15:07 tsi
Türkiye'den Talat'a güçlü açık destek Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Anavatan olarak Kıbrıs'taki müzakereleri ve bu müzakerelerde KKTC'yi temsil eden KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ı güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, bir gazetecinin, KKTC'deki seçimlerin çözüm sürecini nasıl etkileyeceğine ilişkin sorusu üzerine, KKTC'nin demokrasisini güçlü bir şekilde işlettiğini ve halkın da kimsenin etkisi altında kalmadan karar verdiğini ifade etti.

Kıbrıs söz konusu olunca Türkiye'nin, Ada'da iki ayrı realite olduğunun dikkate alınması gerektiğini daima vurguladığını anlatan Gül, şöyle devam etti:

''Seçimlerde Kıbrıs Türk halkı kendi tercihini yapmıştır. Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm bulmak için müzakereler sürüyor. Bu müzakerelerde Kıbrıs Türkleri'ni Cumhurbaşkanı temsil ediyor. 

Sadece BM'nin değil, AB'nin de planı olan ve 2004 yılında oylanan referanduma Rum tarafının 'hayır' demesiyle bu fırsat kaçtı. Bu müzakereler, yeni bir teşebbüstür. Türkiye, Anavatan olarak bu müzakereleri ve Sayın Talat'ı güçlü bir şekilde desteklemektedir. Ümit ediyorum ki bu müzakerelerde kapsamlı bir çözüme ulaşılır.''

CUMHURBAŞKANI GÜL: LÜBNAN'A SİVİL VE ASKERİ KATKILARIMIZ CİDDİ ŞEKİLDE DEVAM ETMEKTEDİR. ÖZELLİKLE EĞİTİM VE SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ İNSANİ YARDIMLARIMIZ YOĞUNLAŞMAKTADIR'' 

 


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, Lübnan'a sivil ve askeri katkılarının devam ettiğini, özellikle eğitim ve sağlık sektöründeki insani yardımlarının yoğunlaştığını söyledi.
 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, Süleyman'ın ziyaretini, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın 54 yıl önce Lübnan'a yaptığı ziyaretten bu yana, Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaret olması bakımından ''tarihi ve önemli'' olarak niteledi ve Türkiye ile Lübnan arasındaki ilişkilerin daha da ileri götürülmesine önemli katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Son yıllarda büyük acılar çeken Lübnan'ın, kısa dönemde yaralarını sarmayı başarmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, Süleyman'ın gerek ordu komutanı gerek Cumhurbaşkanı olarak gösterdiği yoğun çabalar sonucunda Lübnan'da istikrar ve huzurun temin ve tesisi yönünde önemli adımlar atıldığını ve ilerleme sağlandığını kaydetti.

Lübnan'da, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerin başarılı bir şekilde geçeceğine, Lübnan demokrasisi ve barışına katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Gül, Türkiye'nin seçimlere gözlemci göndereceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Lübnan'ın kadim dostu olduğunu ve bu dostluğun gereklerini yerine getirdiğini dile getirerek, sivil ve askeri katkıların ciddi şekilde devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, Lübnan'daki çok uluslu güce katkısının bu çerçevede gerçekleştiğini anlatan Gül, ''Sivil ve askeri katkılarımız ciddi şekilde devam etmektedir. Özellikle eğitim ve sağlık sektöründeki insani yardımlarımız yoğunlaşmaktadır'' dedi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin yararlı geçtiğini dile getiren Gül, Lübnan ile siyasi ve ekonomik ilişkileri çok önemsediğini, ticaretin, karşılıklı yatırımların, turizm faaliyetlerinin daha da gelişmesi için her türlü altyapıyı hazırlamaya kararlı olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede serbest ticaret anlaşması imzalanması çalışmalarının da yürütüldüğünü kaydetti. 

Türkiye'nin, Lübnan ile çok yoğun ve geniş çaplı ekonomik ilişkiye sahip olduğunu ifade eden Gül, karşılıklı uçak seferlerinin önümüzdeki günlerde 21'e çıkacağını, buna ilave olarak 14 kargo seferi başlayacağını bildirdi.

Gül, Lübnan'ın Ortadoğu'nun eğitim, kalkınma, ekonomi, finans ve müteşebbis kabiliyeti açısından en gelişmiş ülkesi olduğunu belirterek, ilişkilerin tekrar canlanmasından memnuniyet duyduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, bu tarihi ziyaretin ilişkilerde yeni sayfa açacağına inandığını da kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde başta Filistin meselesi olmak üzere bölge konularının çözümü yönünde istişarelerde bulunduklarını da aktararak, bu istişarelerin üçlü şekilde devam edeceğini söyledi.

-FİLİSTİN-İSRAİL SORUNU-

Açıklamalarının ardından Gül, İsrail-Filistin meselesine ilişkin bir soru üzerine, ''Ortadoğu'da en önemli mesele olan Filistin-İsrail sorunun çözümü için bir çok çaba var'' dedi.

Annapolis görüşmeleri ve Arap Barış Planı'nın, bu çabaların başlıcaları olduğuna işaret eden Gül, ''Yeni İsrail yönetiminin bütün bu çalışmaları kabul etmesi gerekir. Sonunda bu işin çözümü, Filistin ve İsrail'in yan yana çalışacağı ortamdan geçmektedir. Ümit ederim ki yeni İsrail yönetimi iş başına gelince, dünyanın bu konuya gösterdiği ilgi ve geldiği noktayı reddetmeden o noktadan devam eder'' diye konuştu.

Bu arada basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Lübnan arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Programı, 2009-2011 yıllarını kapsayan Turistik İşbirliği Anlaşması Uygulama Programı, İki ülke arasında teknik düzenlemeler, standardizasyon, metroloji, akreditasyon ve uygunluk değerlendirmesi alanlarında işbirliğine dair mutabakat zaptı ile Askeri Eğitim İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalandı.

SÜLEYMAN: FİLİSTİNLİLER ARASINDA DİYALOG VE UZLAŞMANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞU KONUSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDIK. BU UZLAŞMA BARIŞ SÜRECİNİ DE GÜÇLENDİRECEKTİR"

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Filistinliler arasında diyalog ve uzlaşmanın önemi konusunda görüş birliğine vardıklarını, "uzlaşmanın barış sürecini de güçlendireceğini" belirtti. Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Süleyman, "çok faydalı" ve "kapsamlı" görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Lübnan ile Türkiye arasındaki dostane ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve ileriye götürülmesini ele aldıklarını kaydeden Süleyman, bölgesel ve uluslararası alanlarda ekonomik ve politik bütün konulara değindiklerini bildirdi.

Bu çerçevede Afganistan, Orta Doğu ve Irak gibi konuları ele aldıklarını ifade eden Süleyman, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ışığında bölgeye yönelik yeni politikaları da gözden geçirdiklerini belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Gül'ün Lübnan'da uzlaşma ve diyaloğa önem verdiğini vurguladığını, ayrıca 7 Haziranda yapılacak parlamento seçimlerine ilgi gösterdiğini söyledi. Süleyman, Gül'ün Lübnan'ın özgürlüğü, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade ettiğini kaydetti.

"Bu ziyarette çok sayıda protokol ve anlaşma imzalandığını" ifade eden Süleyman, "Bu önemli anlaşmaların mekanizmalarını gözden geçirmek ve takip etmek için de anlaşmalar yapıldı. Geçen yıllarda imzaladığımız anlaşmaları da takip edeceğiz. Bu arada, yatırımları teşvik ve koruma alanında da anlaşmalarımız oluyor" dedi.

Askeri konulardaki işbirliğini, terörle mücadele ve örgütlü cinayetlere karşı işbirliğini pekiştirmek istediklerini ifade eden Süleyman, Cumhurbaşkanı Gül'e Lübnan'daki Türk kuvvetlerinin yaptıkları çalışmalar için de takdirlerini ilettiğini bildirdi.

Süleyman, BM Güvenlik Konseyinin 1071 numaralı kararının hemen uygulanması konusunda Gül'e bilgi verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu kararnamenin uygulanması, hem Lübnan'da, hem de bölgede güvenliğin ve barışın sağlanmasına katkıda bulunur. Orta Doğu'da kapsamlı barışın olması için, gereken mekanizmaların ortaya atılması ve desteklenmesi konusunda da görüş birliğine vardık. Bu çalışmalarımız uluslararası meşruiyet çerçevesinde Madrid konferansı ve Arap barış planı kapsamında olacaktır. Bunların belirli zamanlar içerisinde olması gerekiyor. 30 Martta Doha'da Arap Birliğinin aldığı kararların uygulanması da bizim için önemlidir.

Arap coğrafyasında ve Filistinliler arasında diyaloğun ve uzlaşmanın ne kadar önemli olduğu konusunda görüş birliğine vardık. Bu uzlaşma, barış sürecini de güçlendirecektir. Bu kapsamda Filistin halkının meşru haklarının göz ardı edilmemesi konusunda da fikir beyan ettim."

Filistinli mültecilerin kendi topraklarına dönmeleri hakkını ve bunun insan hakları prensipleri çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguladığını bildiren Süleyman, "Filistinli mültecileri misafir eden ülkelerin, bu mültecileri kendi topraklarına gönderme hakkı üzerinde durmuş olduk. Bütün bunlar, Arap barış planı çerçevesinde gözden geçirilmiştir. Ayrıca medeniyetler, dinler ve kültürler arasındaki ittifakın da önemine değindik. Bunu zaten BM kararları çerçevesinde beraberce yürütüyoruz. Karşılıklı saygı çerçevesinde ve adalet kurallarına göre bunları yapmak isteriz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Süleyman, Cumhurbaşkanı Gül'e kendisine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ettiğini söyledi ve Gül ile eşini ülkesine davet etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Süleyman, "Mısır ile Hizbullah arasında son zamanlardaki sorunların, sükunetin sağlanması için çabalar olacak mı? Bunda bir ümit görüyor musunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Mısır ile Hizbullah arasındaki bu anlaşmazlık konusunda bir çözüme varılması hepimizin hedefidir. Bölgenin bütün ülkelerinin hedefi müşterektir. Mısır'da güvenliğin sağlanması için konuları aklı selimle, mantık çerçevesinde çözmemiz ve sükuneti sağlamamız gerekir."


AA

 



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,176 µs