En Sıcak Konular

Aktütün'de fatura Taraf'a

21 Nisan 2009 15:02 tsi
Aktütün'de fatura Taraf'a Çok sayıda askerimizin şehit olduğu, pekçoğunun yaralandığı, karakol binasının yerle bir olduğu Aktütün Baskını'nda Taraf Gazetesi hariç suçlu yok..

KİMSENİN İHMALİ YOK, TARAF YAZDIĞI İÇİN SUÇLU

Aktütün Karakolu'na 3 Ekim 2008'de yapılan saldırıyla ilgili yaptığı haberlerde Genelkurmay Başkanlığı'na ait yasaklanan bilgileri açıkladığı iddia edilen Taraf Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Adnan Demir'in yargılanmasına başlandı.

Hakim karşısına çıkan Demir, haberlerin kaynağını Basın Kanunu gereğince açıklamayacağını söyledi. Demir'in 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Adnan Demir ve avukatı Ergin Cinmen katıldı. Demir, Taraf Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğunu belirterek dava konusu yazılarda haber niteliği gördüğünü anlattı. Suç unsuru görmediği için de gazetesinde yayınlanmasına izin verdiğini belirten Demir, "Yazılar anonim haberlerdir. Bu haberlerin kaynağını Basın Kanunu uyarınca açıklayamam. Daha doğrusu açıklamak istemiyorum. Suçsuzum, beraatimi talep ediyorum" dedi.

15 Ekim 2008 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nce Aktütün baskınıyla ilgili bilgi ve belgelerin yayınlanmasına yasak getirildiğini hatırlatan Demir, "Bu konuda yalnızca Genelkurmay Başkanlığı'nca açıklama yapılabileceği istisnası getirilmiştir. Ancak Anayasa'nın basın özgürlüğü bölümünde ön yasaklama ya da sansür yasağı vardır. Bunu dikkate alarak dava konusu haberlerin yayınlanmasında gerekli işlemlerde bulunduk. Bizce Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin gazetelerde yayınlanan haberler üzerine yayın yasağı koyması Anayasa'ya aykırıdır. Bunu bu şekilde görerek dava konusu haberlerin gazetemizde yayınlanması için gerekli işlemlere izin verdim. Haberlerde yasa gereği niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgiler veya belgeler yayınlanmamıştır. Biz sadece Aktütün Karakolu'na yapılan saldırıyla ilgili olarak haber özgürlüğü kapsamında haber yayınladık" diye konuştu.

Demir'in avukatı Ergin Cinmen de müvekkilinin TCK'nın 26. maddesi gereğince görevini yaptığını söyledi. Bunun bir cezasızlık hali olduğunu belirten Cinmen, 3 Ekim 2008'den önce PKK terör örgütü tarafından Aktütün Karakolu'na kaç saldırı yapıldığının, kaç askerin şehit olduğunun ve 3 Ekim'deki saldırı sonrası karakolun kapatılıp kapatılmadığının Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasını talep etti.

Mahkeme bu talebin davayla ilgili olmadığı ve davaya yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddetti. Esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dosyanın Cumhuriyet Savcılığı'na verilmesine hükmeden mahkeme duruşmayı erteledi.


-"HABER ÖZGÜRLÜĞÜ İNSAN HAKKI ÖZGÜRLÜĞÜDÜR"-

Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Adnan Demir, olaydan önceki dijital görüntülerin, baskından Genelkurmay'ın haberinin olduğunu gösterdiğini belirtti. Resmi makamların yasakladığı bilgileri açıklamaktan yargılandığını belirten Demir, "Hakkımda açılan dava TCK'nın 336'ya 1'den 'resmi makamların yasakladığı bilgileri açıklamak' suçudur. Aktütün'e PKK saldırısı olduktan ve 17 asker hayatını kaybettikten sonra bu olayla ilgili olaydan önce dijital görüntülerle Genelkurmay'ın bilgisi olduğunu haber konusu yapmak, kamuoyunu bilgilendirmek, tartışmaya ve askeri konuları da kamuoyuna açmak basının görevidir. Haber özgürlüğü insan hakkı özgürlüğüdür" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede, Aktütün Karakolu'na yapılan saldırıdan sonra Taraf gazetesinin 14, 15, 16, 18, 26 ve 28 Ekim 2008 tarihli sayılarında saldırıya ilişkin gizli bilgilere yer verildiği anlatılıyor. İddianamede, Taraf Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Adnan Demir'in "yasaklanan bilgileri açıklamak" suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,776 µs