En Sıcak Konular

Memur ve emekliye enflasyon zammı

0 0 0000 00:00 tsi
Yılın ikinci altı ayı için yüzde 2.5 oranında zam alan memurlar, temmuz-aralık arasında enflasyonun yüzde 4.56 olarak gerçekleşmesi nedeniyle yüzde 2.01'lik enflasyon zammı alacak. Aynı dönem için işçi ve Bağ-Kur emekliler de enflasyon farkı olara yüzde 1

Yılın ikinci yarısında memur maaşlarına yüzde 2.5 oranında zam yapılırken, ikinci yarıdaki enflasyon yüzde 4.56 olarak gerçekleşti. Bu dönemde memurlar enflasyon karşısında yüzde 1.97'lik reel kayba uğradı. Söz konusu reel kaybın karşılaması için memur maaşlarına yüzde 2.01'lik enflasyon zammı yapılması gerekiyor.

Yılın ilk altı aylık döneminde de yüzde 2.5'lik oranında zam alan memur maaşlarında yüzde 4.88'e ulaşan enflasyon dolayısıyla yüzde 2.27'lik reel kayıp oluşmuştu. Hükümet söz konusu reel kaybı karşılamak için yüzde 2.32 oranında enflasyon farkı ödemişti.

Yılın ikinci yarısında gerçekleşecek kümülatif TÜFE rakamının yüzde 2.5’i aşması durumunda aşan kısmı telafi edecek şekilde memur maaşlarına zam yapılması için 2007 yılı memur maaşı aylık katsayıları ve ücret tavanını belirlemek için Bakanlar Kurulu’na yetki verilmişti. Memur maaşlarına enflasyon farkı ödemesi yapılmasının ardından, Bakanlar Kurulu 2007 yılı memur maaş aylık katsayısını ve ücret tavanlarını yeniden belirleyecek.

EMEKLİLERE YÜZDE 1.5 ENFLASYON FARKI ÖDENECEK

Yılın ikinci altı aylık döneminde işçi ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon farkı olarak yüzde 1.5 oranında zam yapılacak. Söz konusu zam 476.86 YTL olan taban aylıkların 7.36 YTL artması anlamına gelecek. Bunun üzerine yüzde 5'lik 2007 zammı eklendiğinde taban aylık 508.20 YTL'ye, vergi iadesi tutarları da eklendiğinde 528.53 YTL 'ye çıkacak.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2006 yılının ilk 6 ayı için işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 3 oranında maaş artışı yapıldığını, ancak enflasyonun söz konusu dönemde yüzde 4.88 olarak gerçekleştiğini anımsattı. İkinci 6 ay için de emeklilere yüzde 3 oranında zam yapıldığını, ancak bu kez de enflasyonun yüzde 4.56 olarak hesaplandığını kaydeden Ergün, "Yani her iki 6 aylık dönemde de emeklilerimizin zamları enflasyon altında kalmış oldu" dedi. Hükümet tarafından yapılan, enflasyon farkının karşılanması girişimini olumlu bulduklarını, ancak sadece ikinci 6 aylık dönemi kapsayacağı için kayıpları karşılamaya yetmediğini ifade eden Ergün, "Oysa memur emeklilerimizin enflasyon kayıpları, 2006 yılının her iki 6 aylık döneminde de karşılanmaktadır. Bu ayrımcılık bizleri derinden üzmektedir. Emekliler arasında adeta öz evlat, üvey evlat ayrımı yapılmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

YÜZDE 1.5'LİK ZAM

TİED'in sadece ikinci 6 aylık enflasyonu dikkate alarak yaptığı değerlendirmeye göre, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon farkı olarak sadece yüzde 1.5 tutarında zam yapılacak. Buna göre halen 476.86 YTL taban aylıklar için 7.36 YTL enflasyon kaybı farkı ödenecek. Bütçe rakamlarına göre, bunun üzerine yüzde 5 eklendiğinde ise taban aylık 23.97 YTL'lik artışla 508.20 YTL olacak. İlave ödeme olarak getirilen 20.32 YTL’lik vergi iadesi tutarları da eklendiğinde en düşük emekli aylığı SSK emeklileri için 528.53 YTL'ye çıkacak.

En düşük Bağ-Kur esnaf emeklisi aylığı olan 349.05 YTL’lik tutar ise yapılacak enflasyon farkı ödemesiyle 354.49 YTL’ye, bütçede öngörülen yüzde 5’lik zamla da 372.22 YTL seviyesine çıkacak. Bu rakama yüzde 4’lük vergi iadesi tutarı eklendiğinde ele geçecek rakam 387.11 YTL olacak. En düşük Bağ-Kur tarım emekli aylığı da enflasyon farkı ödemesiyle 231.36 YTL'den 234.97 YTL'ye çıkacak. Bütçede öngörülen 2007 yılı ilk 6 aylık yüzde 5 oranındaki zamla 246.72 YTL’ye yükselecek. İlave olarak ödenecek vergi iadesi ek ödemesiyle ise ele geçecek tutar 256.59 YTL olacak.

TİED Genel Başkanı Ergün, "Yapılan tüm bu artışlar, öncelikle 2006 yılının ilk altı ayında yaşanan yüzde 1.88 oranındaki enflasyon kaybımız karşılanmadığı için yetersiz kalmıştır" dedi. 2006 yılında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon altında kalan zamlarla yaşam mücadelesi vermeye zorlandığını ifade eden Ergün, "Daha kötüsü ise bu kayıpların 2007 yılı başında da tam anlamıyla telafi edilmeyecek olmasıdır" diye konuştu.

Hurriyet



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,640 µs