En Sıcak Konular

Obama'dan gönül alma ziyareti!

21 Nisan 2009 09:51 tsi
ABD Başkanı Barack Obama, Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile yaşanan gerilimin ardından kuruma tam desteğini açıkladı.

CIA merkezine yaptığı ilk ziyaretinde Obama, kuruma övgülerde bulundu ve acımasız düşmanlara karşı mücadele etmenin ne kadar zor olduğunu anladığını dile getirdi.  
 
"Amerikan halkını, herhangi bir ahlaki değere sahip olmayan ve masumları öldürmeye istekli düşmanlara karşı savunmanın zorluğunu anlıyorum" diye konuşan Obama, düşmanlarının ilkesiz olmasından yakındı. Başkan, "Düşmanlarımız anayasa, ifade özgürlüğü ya da hukukun üstünlüğü gibi ilkelerle de kendilerini sınırlamıyor" şeklinde konuştu. Düşmanlarının benimsediği yolda kendilerinin olamayacağını aktaran Obama, Amerika'nın yüksek ahlaki standartlara uygun hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Obama, geçtiğimiz günlerde, önceki Başkan George Bush döneminde, Adalet Bakanlığı'nın CIA'ya gönderdiği tavsiyeler de dahil olmak üzere, bazı belgelerin kamuoyuna açıklanmasına onay vermişti. Bu belgeler CIA'n, su işkencesi olarak bilinen "waterboarding" yöntemini, bazı Guantanamo tutuklularına toplam 262 kez uyguladığını ortaya çıkarmıştı.

Obama, CIA'yi ziyaretinde, "Tavsiyelerde bahsedilen sorgu tekniklerine son veriyorum ve bunu basit bir nedenle yapıyorum. Çünkü hem gücümüzü hem de değerlerimizin gücünü sonuna dek kullanırsak ulusumuzu daha güçlü ve daha güvenli olacağına inanıyorum" dedi. ABD Başkanı, yasakladığı sorgu yöntemlerini, geçmişte kullanan CIA görevlilerine karşı yargı muafiyeti getirerek demokrat çevrenin tepkisini çekmişti. Obama, kendilerine verilen hukuki tavsiyelere uygun davrananların cezai soruşturmaya tabi tutulmayacağı güvencesini yineledi. "Waterboarding" yönteminin CIA tarafından kullanılması ülkede bu sorgu yöntemiyle ilgili tartışmaları da yeniden gündeme taşımıştı.

Tutuklunun sırt üstü yatırılıp, yüzü havluyla örtüldükten sonra, havlunun üzerine su dökülerek, boğulma hissi yaratılan bu yöntem, özellikle Başkan Bush döneminde Amerikan yetkililerince, işkence olarak değerlendirilmiyordu.

Barack Obama ise, CIA genel merkezindeki konuşmasında, bu ve eski yönetim tarafından tavsiye edilen bazı diğer yöntemlere artık son verildiğini bir kez daha yineledi.

CIA yetkililerine gönderilen eski yönetmelikte, başına çuval geçirilmiş, elleri ve kolları bağlanmış bir esirin, kısa süreler haricinde bir haftadan uzun süre uykudan mahrum bırakılabileceğinden de bahsediyordu.

CIA ESKİ BAŞKANI, OBAMA'YA TEPKİLİ

CIA teşkilatının Bush yönetimi zamanındaki Başkanı Michael Hayden, Amerikan Fox televizyonuna bir açıklama yaparak, su işkencesi olarak tanımlanan "waterboarding" yönteminin işe yaradığını iddia etti. Eski CIA direktörü Hayden, "Teröristlere karşı bu teknikleri kullanmak bizi daha güvenli hale getirdi" diye işkenceye övgüde bulundu.

Michael Hayden, belgelerin açıklanmasının terör zanlılarından yararlı bilgi alınmasını zorlaştıracağını ileri sürdü. Hayden, "Düşmanlarımıza sınırlarımızın nerede olduğunu öğretmek, tekniklerimizi masadan çekmek, CIA memurlarının ülkeyi korumalarını çok daha zorlaştırmıştır" dedi. CIA'in gelişmiş sorgu tekniklerini kullanmaya başlamasının ardından terör zanlısı Ebu Zübeyde'den kritik bilgiler almaya başladığını söyleyen Hayden, "Bu teknikler bizi daha güvenli hale getirdi" diye konuştu. Üç eski CIA başkanı ve kurumun halen başında bulunan Leon Pannetta da belgelerin açıklanmasına muhalefet etmişlerdi.

CIA eski yetkililerinden Mike Scheuer ise, Amerikan istihbarat görevlilerinin genelinde Obama'nın yaklaşımına karşı bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Scheuer, "Dünyanın bizim hakkımızda ne düşündüğünün, Amerikalıları korumaktan daha önemli olması bana yabancı bir yaklaşım ve sanıyorum ki istihbaratçıların çoğu için de bu böyle" diye Obama'yı üstü örtülü olarak eleştirdi.

cihan



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,216 µs