En Sıcak Konular

Merkez'den Bakanlar Kuruluna brifing

20 Nisan 2009 20:20 tsi
Merkez Bankası Başkanından Bakanlar Kuruluna brifing.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 17 Nisan tarihi itibarıyla YTL'den TL'sına banknotlarda tutar bazında dönüşüm oranının yüzde 75, adet bazında ise yüzde 73 olduğunu bildirdi.

Türkiye ekonomisinde yaşanılan ekonomik gelişmeler hakkında bugün Bakanlar Kuruluna brifing veren Başkan Yılmaz, madeni paralarda dönüşüm oranının tutarda yüzde 20, adet bazında ise yüzde 15 olduğunu söyledi.

Brifingte dağıtılan bilgi notuna göre, son zamanlarda küresel risk algılamalarında gözlenen toparlanma eğilimi, Türkiye;nin risk primine, yurt içi piyasa faizlerine ve döviz kurlarına olumlu yansıdı.

Bu dönemde Türkiye;nin risk göstergelerinin göreli olarak daha iyi bir performans gösterdiği, Türkiye;de hem döviz hem de sermaye piyasalarındaki oynaklığın diğer ülkelere kıyasla daha sınırlı gerçekleştiği görüldü.

Artan risk algısı ve küresel krizin bankaların finansman imkanları üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye;de de iktisadi faaliyette belirgin bir yavaşlama yaşanmakta.

Küresel düzeyde yaşanan krizin etkisiyle hızla gerileyen tüketici güven endekslerindeki bozulmanın son dönemde durduğu gözlendi.

Banka kredilerinde 2008 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren görülen azalış eğilimi, hem arz hem talep yönlü gelişmeler nedeniyle, Mart ayında da devam etti.

İşsizlik oranındaki artışta iş gücüne katılım eğilimindeki yükseliş kısmen etkili olmakla birlikte, temel belirleyicinin istihdamdaki yavaşlama olduğu düşünülmekte.

Mevsimsellikten arındırılmış veriler, 2008 yılı Ekim ayında ihracatta başlayan gerileme eğiliminin, 2009 yılı ilk aylarında durduğuna işaret etmekte. Bununla birlikte, küresel talep koşulları göz önüne alındığında, ihracattaki toparlanmanın uzun bir süre alabileceği düşünülmekte.

Türkiye;de bankacılık sistemi, krize göreceli olarak güçlü bir pozisyonla girdi.

Güçlü döviz rezerv pozisyonu, ortaya çıkabilecek şokların olumsuz etkilerinin giderilmesine ve ülkeye duyulan güvenin artmasına katkı sağlamakta.

İktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı, enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği, kısa vadede enflasyondaki düşüşün hızlanacağı tahmin edildi.



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,629 µs