En Sıcak Konular

PO'ya ihale yasağı

20 Nisan 2009 20:11 tsi
Ambarlı Elektrik Santraline, sattığı fuel-oil'de sözleşmeye aykırı hareket ettiği, kükürt oranı yüksek akaryakıt sattığı ortaya çıktı.

Ambarlı Elektrik Santralinde kullanılmak üzere ihalesi yapılan 350 bin ton fuel-oil alımında sözleşmeye aykırı hareket edildiği gerekçesiyle yüklenici firma PO hakkında ''1 yıl" süreyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılma yasağı getirildi. Söz konusu yasak kararının yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderildiği belirtildi.

İnceleme kapsamında 17 Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) yetkilisi hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Haramidere mevkiinde kurulu Ambarlı Elektrik Santralının fuel-oil ünitelerinde kullanılan 6 nolu fuel-oil içindeki ''kükürt'' emisyonunun, çevre ve insan sağlığını etkilediği şeklindeki basında çıkan haberler ve İstanbul İl Hıfzıssıhha Kurulunun ikazı üzerine, EÜAŞ Genel Müdürlüğünce fuel-oil 6 ile maliyeti aynı ancak kükürt oranı daha düşük olan fuel-oil 5 yakıtının kullanılması kararlaştırıldı.

Bu çerçevede işletmede fuel-oil 5 yakıtının kullanılması için teknik şartnamelerde gerekli değişiklikler yapıldı.

Bu karara istinaden, birincisi Mart 2008'de 500 bin ton, ikincisi Aralık 2008'de 350 bin ton olmak üzere iki ayrı ''5 nolu fuel-oil'' alım ihalesi yapıldı ve ihaleleri tek katılımcı olarak PO kazandı.

Bir süre sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ''Şartnameye aykırı akaryakıt teslim alındığı ve alınan ürünlerin hava kirliliğine neden olduğu'' şeklinde yazılı ihbar gelmesi üzerine Bakanlık müfettişlerince inceleme başlatıldı.

Yapılan incelemelerde ''söz konusu ihbarın doğru olduğunun tespit edilmesi'' üzerine soruşturma açıldı.

Soruşturmada; ''Ambarlı İşletme Müdürlüğünün fuel-oil ünitelerinde kullanılmak üzere ihalesi gerçekleştirilen fuel-oil 5 alımında, ihale ilanına, teknik şartnameye ve sözleşmeye aykırı olarak kükürt oranı yüksek fuel-oil 6 teslim alındığı, ihaleye PO tarafından başka firmaların katılımının engellendiği, bunun ihale mevzuatına aykırı olması yanında kükürt salınımının çevre insan sağlığına zarar verdiği'' tespit edildi.

Bu çerçevede, kükürt emisyonu düşük olan yakıt türüne geçilmesine rağmen, bazı EÜAŞ yetkililerinin görevlerini yerine getirmemeleri, yüklenici PO firmasının sözleşme hükümlerine uymaması üzerine 17 EÜAŞ yetkilisi hakkında idari ve cezai işlem başlatılarak Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Ayrıca yüklenici PO hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 25, 26 ve 27. maddelerine göre tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan ''1 yıl'' süreyle yasaklama kararı alındı.

Öte yandan ''ortaya çıkan fiilin suç oluşturduğu'' kanısıyla PO hakkında ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapılması için gerekli işlemlere başlandı.

Bu arada, 500 bin ton fuel-oil 5 alımında yapılan teslimatların yüzde 80'inin fuel-oil 6 olarak gerçekleştirildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,803 µs