En Sıcak Konular

Koç Üniversitesi'ne formül bulundu

0 0 0000 00:00 tsi
Koç Üniversitesi'ne formül bulundu Gündeme damgasını vuran Acarkent tartışmaları sonrasında dikkatleri üzerine toplayan Koç Üniversitesi ile ilgili Bakanlık uygun bir formül buldu. Koç Üniversitesi İstanbul'da Rumeli Feneri'nde ormanlık alana kuruluydu.

Bakanlık, sorunun çözümü için Kamu İhale Kanunu'nun 51. maddesindeki 'g' bendini uygulayacak. Söz konusu maddede; ''eğer yapılacak iş uzmanlık istiyorsa, piyasada fazla yapanı yoksa, idare doğrudan ilgili olduğunu düşündüğü firmaya gider, işi, işlemi, tesisi ihalesiz yaptırır'' deniyor.

İhale riski

Kurulmadan önce de büyük tartışmalara neden olan Koç Üniversitesi ile ilgili olarak Bakanlık, sorunun çözümü için ilk olarak söz konusu yöntemi uygulamaya karar verdi. Öncelikli olarak akla gelen ilk çözüm ihaleye çıkılmasıydı. Ancak, söz konusu ormanlık alanla ilgili olarak ihaleye çıkılması durumunda, başka bir grubun daha yüksek bir teklif vermesi olasılığı nedeniyle ihaleye çıkılmaktan vazgeçildi. Daha yüksek bir teklif gelmesi durumunda, alanın Koç Grubu'nun elinden çıkma ihtimali bulunuyordu. Bu nedenle, Bakanlık, ihaleye çıkma fikrine sıcak bakmadı.

Çözüm: Kamu ihale kanunu

Mahkemenin vermiş olduğu ''kaçak yapılaşma'' kararının ardından Bakanlık, alanın Koç Üniversitesi'ne resmen tahsisi için Kamu İhale Kanunu'nun 51. maddesinin 'g' bendini uygulamaya karar verdi. Bakanlık, Koç Grubu'nun büyük yatırımlarla kurduğu, büyük ölçekli bir istihdama yol açan Koç Üniversitesi'nin, grupta kalmasını istiyor.

Mahkemenin son kararı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Koç Üniversitesi, Orman Bakanlığı ve Başbakanlık'ın birlikte açtığı davayı reddetmişti. İdari Mahkeme, üniversiteye orman tahsisi kararını iptal etmiş, Bakanlık, üniversite ve Başbakanlık'ın Danıştay'a yaptıkları temyiz talebi de reddedilmişti. Son olarak ise temyizin reddi kararının düzeltilmesi talep edilmişti. Ancak bu talep de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca herhangi bir geçerli neden olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Danıştay'ın 2003 yılında verdiği tahsisin iptal kararını geçersiz kılmak için Orman Bakanlığı, Koç Üniversitesi ile ''İrtifak hakkı'' (arazinin bedel ödenerek kullanım hakkı) sözleşmesi imzalamıştı.

Star



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs