En Sıcak Konular

Rumlar KKTC'deki seçim sonuçlarından memnun değil

20 Nisan 2009 18:01 tsi
Kıbrıs Rum siyasi parti yetkilileri, KKTC'de dün yapılan erken genel seçimlerin sonuçlarını değerlendirdi. Sandıktan çıkan sonucu “olumsuz” olarak nitelendiren Rum siyasi partiler, Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) birinci parti olarak çıktığı

-AKEL GENEL SEKRETERİ KİPRİANU-

Rum radyosunun haberine göre, komünist AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, seçim sonuçlarının kendileri açısından “olumsuz bir gelişme” olduğunu kaydetti.

“Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde BM çerçevesinde kalınmasında ısrar edeceklerini” ifade eden Kiprianu, “bu çerçevede belirlenen ilkeler temelinde görüşmeler yapacaklarına ilişkin net bir mesaj vermek istediklerini” belirtti.

Kiprianu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile bugüne kadar üzerinde anlaşmaya varılan konuların yeninden ele alınmasının “kesinlikle kabul edilmeyeceğini” ifade etti.

-DİKO BASIN SÖZCÜSÜ FOTİU-

Rum hükümet ortaklarından Demokratik Parti (DİKO) Basın Sözcüsü Fotis Fotiu, “Kıbrıs sorununun çözüm anahtarının Ankara'da olduğunun birçok kez teyit edildiğini ve KKTC'deki siyasi güçlerin, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde özlü rollerinin bulunmadığını” iddia etti.

-EVREKO BAŞKANI ŞİLLURİS-

EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris ise, seçimlerin Türkiye'nin KKTC'deki kontrolünü açığa çıkardığını öne sürdü.
Şilluris, Kıbrıslı Türk liderlerin “gelip geçtiğini”, ancak Türkiye'nin kontrolünün olduğu yerde kaldığını savundu.

-PANAYOTU-

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yoanna Panayotu da, “Kıbrıs sorununun çözüm anahtarının Ankara'da bulunduğunu” öne sürerek, seçim sonuçlarının, Kıbrıs sorununa kalıcı ve işlevsel bir çözümün bulunması açısından bir önemi bulunmadığını söyledi.

“Müzakereler sürecine katkıda bulunması” amacıyla ABD'nin Kıbrıs'a özel temsilci atamasına karşı olduklarını da belirten Panayotu, Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'ya çağrı yaparak, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yapacağı görüşmede müzakerelerin BM himayesinde bulunduğuna netlik kazandırmasını istedi.

-OMİRU-

Sosyalist EDEK Partisi Başkanı Yannakis Omiru ise, UBP'nin iktidara gelmesinin, “Türk uzlaşmazlığını kademeli olarak güçlendireceğini” savundu.

-BAŞPİSKOPOS 2.HRİSOSTOMOS-

Bu arada Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos ise, KKTC'deki seçim sonuçlarının Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereleri olumsuz etkileyeceğini iddia etti.

2. Hrisostomos, UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun diğer siyasilere göre daha sert bir politikacı olduğunu öne sürerek, “Ankara'nın siyasetinde değişiklik olmadığı sürece daha iyi günler olmayacak” görüşünü savundu.

Hürriyet



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,691 µs