En Sıcak Konular

Dink davasında tahliye taleplerine ret

20 Nisan 2009 17:53 tsi
Dink davasında tahliye taleplerine ret Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin görülen davada, tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'in, “kaçma şüphesi ve kuvvetli suç şüphesini gösteren olgu kriterinin mevcut dosyada devam etmesi”, “koruma tedbirlerinin uygulanmasının yeterli olmaması” ve “tutuklama sebeplerinin kalkmaması” gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.

Önceki duruşmada kavga eden ve duruşma düzenini bozdukları gerekçesiyle “duruşmaya getirilmeme” cezası verilen tutuklu sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in, bir sonraki duruşmada hazır bulundurulmaları için yazı yazılmasına karar veren heyet, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Reşat Altay, dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ahmet İlhan Güler ve dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz'ün tanık olarak dinlenilmeleri talebini, “dosyaya yenilik getirmeyeceği” gerekçesiyle reddetti.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde başka suçtan tutuklu olup tanık sıfatıyla duruşmada dinlenilen 5 kişinin beyanlarında adı geçen ve söz konusu ceza infaz kurumunda başka bir suçtan tutuklu olan Ertuğrul Balcı ile Murat Güneş'in tanık olarak dinlenilmesine karar veren mahkeme heyeti, sanık Erhan Tuncel'in kullandığı mail adresi üzerinden, 1 Ocak 2006'dan 20 Ocak 2007'ye kadar yaptığı MSN görüşmeleri içeriğinin Microsoft Corporation'dan temin edilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ve bu şirkete yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, “Ergenekon” davası sanıklarından Sevgi Erenerol'un, “Türkiye'deki misyonerlik faaliyetleri” konulu konferansının çözümü ve dökümünün yapılması için Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazılmasına da hükmederek, başka bir suçtan Malatya E Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan Veysel Şahin'in tanık olarak dinlenilmesi için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne yazı, Karadeniz Teknik Üniversitesinde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Başbakanlık Teftiş Kuruluna ifade veren Engin Yılmaz'ın da savunma tanığı olarak dinlenilmesi için davetiye yazılmasına karar verdi.

Soruşturmada yer alan “gizli” tanığın, “gizli” tanık sıfatıyla dinlenebilmesi için gerekli teknik donanım ve hazırlığın yapılıp yapılmadığının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından sorulması için yazı yazılmasını isteyen heyet, sanıklardan Erhan Tuncel ile Dilek Bedir'e ait iki telefon arasında geçen görüşmelerin suç tarihinden 15 gün öncesine ait iletişim tespit bilgileri ile sanık Yasin Hayal'in ev telefonundaki görüşme bilgilerinin mahkemeye gönderilmesi için Ankara Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına yazı yazılmasına hükmetti.

Heyet, daha önce Trabzon Emniyet Müdürlüğüne yazılan, “sanık Yasin Hayal'in Van, Elazığ, Erzurum başta olmak üzere, gittiği diğer illerdeki faaliyetlerine ilişkin fiziki takip tutanaklarının gönderilmesi” talebinin yenilenmesine ve yazıya cevap verilmediği takdirde görevliler hakkında yasal işlem yapılacağı hususunun yazıya eklenmesini, bir önceki celsede karar verilen ve henüz yanıtlanmayan çeşitli müzekkerelerin yenilenmesini kararlaştırdı.

Bazı müdahil avukatlarının tanık olarak dinlenilmesini taleplerini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

A.A.



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,581 µs