Ulusalcıların dönüşü: Çözüm daha kolay? | " /> Ulusalcıların dönüşü: Çözüm daha kolay? | "/>

En Sıcak Konular

Ulusalcıların dönüşü: Çözüm daha kolay?

20 Nisan 2009 14:34 tsi
Ulusalcıların dönüşü: Çözüm daha kolay? Kıbrıs seçim sonuçlarının ‘sorumlusu’ listesi yapılsa, ilk sıraya kuşkusuz AB oturur. Gerçek bu. AB ağır haksızlıklar yapmasa sonuç farklı olabilirdi. Şimdi farklı bir Kıbrıs var. Ama-kimse şaşırmasın-çözüm daha kolay olabilir!

Muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi (UBP), hayli farkla Kıbrıs seçimlerini kazandı. Tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaştı.

Bu zaferin veya CTP açısından yenilginin bir çok sebebi var. Örneğin Kıbrıs halkı CTP ülkeyi yönetmesinden çok memnun değildi.

Buna rağmen siyasi tablodaki bu radikal değişikliğin asıl sorumlusu hiç kuşkusuz Avrupa Birliği.

Kıbrıs’a zamanında “Annan Planı’nı kabul ederseniz biz de sizi destekleyeceğiz" sözünü tutmayarak ağır bir haksızlık yapmasaydı Kıbrıs Türkleri’nin oyları daha farklı dağılabilirdi.

Belki yine CTP kazanamazdı ama bir koalisyon çıkabilirdi. Kaldı Rum tarafı aynı planı red ettiği halde AB üyeliğini kazanınca Kıbrıs’ın sinirlenmesini doğal karşılamak da gerekebilir.

Özetle AB sözlerini tutmadı. Aslında AB açısından bu sürpriz bir davranış değil ama sonuçta, Kıbrıs meselesinde çözüm odaklı politika arayar CTP artık oyunda değil.

Kimi yorumcular seçim sonuçlarının Kıbrıs halkının çözüm konusundaki isteğinin azalması olarak okunamayacağı fikrinde. Belki öyle belki değil. Çünkü bu yorumu getirecek somut bilgiler yok ortada.

Peki şimdi ne olacak?

İlk beklenti, çözüm yolunda artık iki başlı bir yönetimin ortaya çıkabileceği. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kısa süre önce Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmüş, bir gazeteye, "Ulusal Birlik Partisi iktidara gelirse bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Endişeliyim" demişti.

Bu sözlerin tercümesi, “görüşme süreci aksayabilir”. Yani yeni hükümet Annan Planı’na çok sıcak bakmazken, aynı plana sıkı destek veren bir Cumhurbaşkanı olacak Kıbrıs’ta.

İyibilgi’ye gelen ilk bilgiler, çözüm görüşmelerinde yeni hükümetin de bulunmak isteyeceğine, hatta UBP Genel Başkanı ve yeni Başbakan Derviş Eroğlu’nun Talat’ın yanına bir adamını vermeyi planladığını gösteriyor.

Fakat bunun çözümcüler açısından olumlu bir anlamı da var. O da Eroğlu’nun süreci bir şekilde götürmeyi planladığı. Zaten çözümsüzlüğü savunan da pek yok aslında. Belki daha yavaş ama yine çözüm arayan bir siyasi bakış.

Ancak bu gelişmelerin işe yaraması için bir yandan yeni hükümetin Kıbrıs’ın ekonomik sorunları üzerinde başarılı olması, Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında gerginliği artıracak gelişmelerden itinayla uzak durulması gerekiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,013 µs