En Sıcak Konular

"Türkiye'nin işgalini önleyin!" 

0 0 0000 00:00 tsi
İngiltere'nin önde gelen ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times'ta yer alan bir makalede, Amerikan ordusuna ilginç öneriler sunuldu. ABD'nin askerlerini Irak'ın sınırlarına kaydırması gerektiği belirtilen makalede "Türkiye'yi önleyin" mesajı veriliyo

Batı basınında Türkiye ile ilgili ilginç yazılar yayınlanmaya devam ediyor. Başbakan Erdoğan'ın "koordinatörlük mekanizması işlemiyor" eleştirisinin ardından İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times'ta Irak ve Türkiye ile ilgili bir makale yayınlandı.

Irak'ta acı bir iç savaş var! 

Makalenin yazarı önemli bir isim: 2001-2004 yılları arasında ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Dov Zakheim. Zakheim yazısında Amerikan yönetiminin Irak'ta bir yaklaşım değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu kabul ettiği belirtildi.

Ancak Zakheim'e göre istikrarlı bir Irak'ın anahtarının istikrarlı bir Bağdat ve Anbar bölgesi olduğu yolundaki anlayışın hızla yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Dahası Irak'ta acı bir iç savaş var ve ABD bunu önlemekte yetersiz kalıyor.

"Türkiye'yi engelleyin!"

Ancak Zakheim ABD'ye Irak'tan çekilmeyi tavsiye etmiyor. Dahası, ABD'nin daha kapsamlı bir hedef belirlemesi gerektiğini ifade ederken, "Irak'tan komşularına yönelik saldırıların durdurulması, kuzeyden Türkiye'nin muhtemel bir işgalinin önlenmesi ve güneyde İran'ın hükmetmesine engel olunması gerektiğini" savunuyor.

Bu durumda Irak'ta alınacak bazı önlemlerden sonra ABD'nin istikrarı sağlamak ve can kayıplarını önlemek için askerini yeniden konuşlandırması gerektiğini yazan Zakheim, bunun için ABD'nin Irak'ın kuzeyine, batısına ve Anbar bölgesine ikişer tugay göndermesi gerektiğini belirtti.

Irak'ın kuzeyine gönderilecek askerin Kürtlerin Türkiye'nin işgaline yol açacak bir bağımsızlık ilanına engel olacağını belirten Zakheim, batıya sevk edilecek askerlerin Ürdün ve Suriye'den teröristlerin Irak'a sızmasını önleyeceğini ve Şam yönetimine de müzakere önerilerini doğru anlamasına yardımcı olacak bir mesaj niteliği taşıyacağını ifade etti.

FT'nin konuk yazarı, Irak'ın güneyine, İran sınırında hissedilir bir güç konuşlandırılması gerektiğini de belirtirken, böylece Tahran'ın Irak'ın güneyinde hükmetmesini engellemek konusunda ABD'nin kararlılığını anlaması gerektiğini yazdı.

Demokrasi ufukta görünmüyor

Irak'ta can kayıplarının arttığını, Amerikalıların çapraz ateş altında kaldıklarını da kaydeden Dov Zakheim, Batıda ve Washington'da hakim bir demokrasi anlayışının Irak için ufukta görülmediğini savundu.

iyibilgi.com 



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,576 µs