En Sıcak Konular

Ermeni kapısı dert oldu

20 Nisan 2009 13:54 tsi
Ermeni kapısı dert oldu Ermenistan sınırının açılacağı endişesi, Türk ve Azeri kamuoyunu ve devlet adamlarını harekete geçirdi. Milletvekilleri Bakü'de Forum bildirgesi ve umutla döndü...

Ermenistan sınırının açılması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Azerbaycan'da Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri konu alan bir forum düzenlendi. Bu forum'a AKP de temsilci olarak milletvekillerini gönderecekti ancak son anda hiç bir gerekçe gösterilmeden AKP'lilerin Forum'a katılımı iptal edildi. Ancak CHP ve MHP milletvekilleri Forum'a katıldı. 'Türkiye-Azerbaycan İlişkileri: Ortak Çıkarlar ve Problemler" konulu Forum'dan dönen MHP milletvekilleri,düzenledikleri basın toplantısı ile "İlişkiler bozulmasın" mesajı verdi.

BİLDİRGE: HER ZAMAN DAYANIŞMA
TBMM'de basın toplantısında konuşan Forum katılımcısı MHP genel başkan yardımcısı Atilla Kaya, Forum'un sonuç bildirgesini dağıttı. Bildirgede, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin her torlü zorluğu aştığı ve süreklilik ve istikrar gösterdiği vurgulandı. Bildirgede, uluslararası alanda her iki ülkenin davranışlarının uyumlu olduğu da belirtilerek, "Bu durum özellikle Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından 1992'den itibaren topraklarının yüzde 20'si işgal edilmiş, bir milyon civaürında vatandaşı ata yurtlarından zorla çıkartılmış Azerbaycan'ın haklı davasınını uluslararası platformda türkiye tarafından kuvvetle desteklenmesi, Azerbayşcan'a askeri, siyasi ve manevi yardım edilmesi gibi faaliyetlerde her zaman kendisini ispatlamıştır" denildi. Hocalı soykırımının uluslararası alanda tanıtılması için Türkiye ile Azerbaycan'ın ortak faaliyetinin kazanılmış en büyük başarılardan biri olduğu da bildiride yinelendi.

TEPKİ OLUŞTU
Bildirgede son zamanlarda Türkiye-Ermenistan arasında 1993 yılından bu yana kapalı bulunan sınır kapısının açılacağı konusunda spekülasyonlar bulunduğu da anımsatıldı ve "bu durum gerek siyasi alanda gerek kamu oyunda geniş tepkilere ve çeşitli zıt görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur" denildi ve şu görüşlere yer verildi.

TAVIR NET
"Memnun edici durum şudur ki; bu gibi haberlerin yayılmasına rağmen dağlık Karabağ probleminin uluslararası hukuk prensiplerine uygun olarak halledilmediği taktirde Türkiye -Ermenistan sınırının açılması hususunda Türkiye ve Azerbaycan kamuoyu konuyla ilgili net ve kesin bir tavır sergilemiştir. Azerbaycan ve Türkiye devlet adamlarının işgalci Ermenistan ile ilgili her defa açık şekilde beyan ettikleri görüşlerini son zamanlarda yeniden tekrarlamaları her iki devletin kamuolu tarafından memmuniyetle karşılanmıştır. Ermenistan'ın işgalci politikalarına ve onu destekleyenlere karşı çabaların birleştirilmesini, karşılıklı anlaşma ve görüşmelerin süreklilik arz edeceğini umut etmekteyiz."

Forum bildirgesinde, bundan böyle güç birliinin ve ortak görüşün netleşmesi görüşmelerin devam edilmesi de istendi.

TÜRKİYE'Yİ DE BIÇAKLAMAK OLUR
CHP İzmir milletvekili Canan Arıtman da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Ermenistan; aynı dili, dini, kültürü paylaştığımız Azeri kardeşlerimizin vatan topraklarını katliamlar yaparak, 1,5 milyon insanın göç etmesine neden olarak %20’sini işgal ettiği için Türkiye sınırlarını kapatmıştı. Bu işgal ortadan kalkmadan sınırların açılması hem Ermenistan’ın yaptıklarının Türkiye tarafından meşrulaştırılması anlamına gelir hem de Azerbaycan’ın, Kafkasya’nın güvenliğini, istikrarını tehlikeye sokar. Azerbaycan sırtından hançerlenmiş olur. Sınırın açılması ayrıca Türkiye’nin dış politikasına, enerji politikalarına, ekonomisine telafisi mümkün olmayan ağır darbeler vurulmasına da neden olacaktır. Türkiye Kafkasya ve Orta Asya’da güvenilirliğini yitirecektir. Türkiye’nin maruz kalacağı büyük kayıplar göz ardı edilmektedir. Ayrıca Ermenistan devlet başkanı Sarkisyan “Türkiye’nin sınırları ön koşulsuz olarak açacağını beyan ederek, Karabağ’dan asla çıkmayacağız, soykırım iddialarından asla vazgeçmeyeceğiz” demektedir. Bu şartlar altında sınırı açmak sadece Azerbaycan’ı değil Türkiye’yi de sırtından bıçaklamaktır."

Arıtman, Türkiye'nin neyin karşılığında bu sınırı açacağını da sorduğu açıklamasında; sınırın açılması konusunda AKP hükümetinin inadı ve ısrarının altındaki nedenlerin açıklanması gerektiğini de söyöledi.


Öte yandan Dışişleri Bakanlığı resmi açıklama yaparak, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin "mesnetsiz" haberlerin aksine "her düzeyde yakın şekilde" sürdürüldüğünü bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Bakan Ali Babacan’ın Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Memedguliyev ile temasına dair Türkiye’de yayımlanan haberler dahil olmak üzere, iki ülke arasındaki ilişkiler üzerine son günlerde yayımlanan haberlerin "asılsız" olduğunu ve bu yayınları, "sorumsuzca davranış" olarak gördüğünü açıkladı. Açıklamada, Türkiye’nin "bu husustaki görüşünü Azerbaycan makamlarıyla da paylaştığı" belirtildi.

Babacan’ın, Erivan’da Memedguliyev ile "yararlı ve dostane bir görüşme yaptığı" belirtilen açıklamada, "Azerbaycan ile ilişkilerimiz her düzeyde yakın bir şekilde sürdürülmektedir" denildi. Babacan’ın Erivan’da Memedguliyev ile temasına dair "asılsız" hususlara yer veren haberlerin yayımlandığı ifade edilen açıklamada, Azerbaycan yerel basınında önceki gün yayımlanan söz konusu haber üzerine Dışişleri Bakanlığı’nın aynı gün, Türk basın organlarını bilgilendirilerek, öne sürülen hususların tamamen hayal ürünü olduğu ve ciddiye alınmaması gerektiğini bildirdiği anımsatıldı.

internet haber



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,899 µs