En Sıcak Konular

Azeri aydınlardan taraflara sağduyu çağrısı

20 Nisan 2009 13:27 tsi
Azeri aydınlar Türkiye ve Azerbeycan arasındaki gerginliğin başkalarının işine geldiği için suni olarak gündemde tutulduğu iddiasını savundu.

Türkiye ile Ermenistan sınırının Karabağ sorunu çözülmeden açılmayacağına dair açıklamalar yapılmasına rağmen konunun gündemden düşmemesi Azeri milletvekili Nesib Nesibli ve siyasi uzman Rasim Musabeyov tarafından değerlendirildi.

İki ülke arasında ilişkilerin zarar görmesinin bazı güçlerin işine geldiğini savunan Nesibli ve Musabeyov, yaşanan gelişmeleri şu çarpıcı ifadelerle değerlendirdi:

"Şunun bilinmesi gerekiyor ki Ruslar ve Rus yanlısı siyasiler bu meseleyi kullanmaya çalışıyor. Ruslar aslında mevcut olmayan bir sorunu gündeme taşıyor ve sorunun kendileri tarafından çözüleceğine dair açıklamalar yapıyor.

Azerbaycan ise Rusya ile yakınlaşabileceğini ve Türkiye ile ilişkilerin askıya alabileceklerini göstermiş oldu. Rusya hem enerji hem de askeri alanda Azerbaycan'ı tarafına çekmeğe çalışıyor. Bu gelişmeler Türkiye ile ilişkilere zarar vermektedir ve her iki tarafın çıkarlarına terstir.

Karabağ'ın işgal olunması Rusların Ermenilere desteği ile mümkün oldu. Herkes tarafından bilinen bir gerçeklik unutturulmaya çalışılıyor. Ayrıca son dönemde Rusların Ermenilere çok sayıda silah vermesi ve Kollektif Güvenlik ve İş Biriliği Örgütünün askeri kanadının oluşturulması Azerbaycan'a karşı atılan bir adımdır. Bu konuda devlet resmilerinin ve muhaliflerin sert açıklama yapmaması da manidardır.

En önemli gelişme ise Azeri doğalgazının Rusya'ya satılmasına dair ön anlaşmanın imzalanması oldu. Bu önemli enerji projelerinin rafa kaldırılması demektir."

Nesib Nesibli ve Rasim Musabeyov, her iki ülke yetkililerine ve aydınlarına sağduyu çağrısında da bulundular.

dunyabulteni



Bu haber 954 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs