En Sıcak Konular

Akaryakıta zam otomatiğe bağlanıyor

20 Nisan 2009 13:04 tsi
Maliyet bazlı fiyat artışı öngören düzenlemeler 3 yıllık Ekonomik Programa girdi. Bugüne kadar sabit olan akaryakıttaki ÖTV de yıllık enflasyon oranında artacak.

3 yıllık ekonomik program hedeflerini tutturmak için bir dizi çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar çerçevesinde, akaryakıta yılda bir kez enflasyon oranında ÖTV zammı, doğalgaz ve elektrik olmak üzere, devletin söz sahibi olduğu sektörlerde, ‘maliyet bazlı fiyatlandırma sistemi’ ile düzenli olarak zam yapılması planlanıyor.

küresel kriz nedeniyle azalan devletin gelirlerini artırmak için öncelikle zam ve tasarruf silahı kullanılacak. Eğer bu iki tedbir de yeterli olmazsa ek vergi düzenlemesine başvurulacak. Ekonomi yönetiminde, ‘IMF’siz kemer sıkma tedbirleri’ olarak nitelendirilen, ekonomideki sıkı yönetim 2010 yılına kadar sürecek. 2010’da ekonominin büyümeye geçeceğini tahmin eden ekonomi yönetimi, büyüme ile birlikte vergi gelirlerinin gelecek yıldan itibaren artmasını bekliyor.

OTOMATİK ZAM

Programda, KİT ürünlerine ilişkin zam kararı ‘KİT fiyatları program hedefleri ile uyumlu şekilde uygulanacaktır’ ifadesi ile özetlendi. Söz konusu ilke çerçevesinde, Hazine ve Maliye’nin, KİT bazında çalışması olduğu belirtildi. Buna göre, KİT ürünler döviz kurlarındaki ve diğer girdilerindeki maliyetleri vakit geçirmeden yansıtacaklar. Özellikle sık sık gündeme gelen enerji KİT’lerindeki fiyatlar, otomatik olarak yeniden ayarlanacak. Enerji fiyatlarındaki yapılacak artışın da, tüm ürünlerin maliyetini artıracağı için, piyasada zincirleme bir zam uygulamasına geçilecek.

Doğalgazda fiyat üç ayda bir değişecek

Geçtiğimiz yıl otomatik sisteme geçilen elektrikte bir süredir askıya alınan zamlar düzenli olarak yapılacak. Buna göre, dört ayda bir elektrik fiyatları yeniden düzenlenecek.

Mayıs ayında indirim yapılması planlanan doğalgaz fiyatlarında da döviz kurları ve petrol fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanan maliyet, aylık yerine üçer aylık dönemler halinde yansıtılacak.

Akaryakıt fiyatı üzerindeki ÖTV de enflasyon ile uyumlu olarak yükseltilecek.

Ayrıca kamu kurumlarının tamamı da maliyetlerindeki artışları, vakit geçirmeden fiyatlarına yansıtacak.

Ek vergiler yok

MALİYE Bakanlığı bürokratları, küresel kriz nedeniyle 2003 yılında uygulanan, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Ek Emlak Vergisi’nin yeniden çıkarılacağına ilişkin iddiaların ise doğru olmadığını bildirdiler. Ek motorlu taşıtlar vergisi konusunda bir çalışma olmadığını dile getiren bakanlık bürokratları,

ilk etapta vergi barışından yararlanan kişilerden tahsilat yapılacağını, eğer tahsilat konusunda bir ilerleme sağlanamazsa, bazı vergilerde ‘ince ayar’ yapılabileceğini kaydettiler.


Star

 



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,232 µs