kirli oyunlar! | " /> kirli oyunlar! | "/>

En Sıcak Konular

Altında kirli oyunlar!

20 Nisan 2009 10:57 tsi
Altında kirli oyunlar! Türkiye'deki altın oyunları ve Almanların şaşırtan altın ticareti...

Türkiye altın pazarının yıllık cirosu 25 milyar doları buluyor. Bu rakamın 7 milyar dolarlık kısmını oluşturan 231 tonu ise ithal ediliyor. Ülkemizin toplam tahmini rezervi 6.500 ton olmasına karşılık bunun sadece 11 tonu üretilebiliyor. Madenlerin ruhsatlandırma işini yapan Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), 700 ton civarında altını işletmeye hazır hale getirmesine rağmen bu altınlar henüz ekonomiye kazandırılamadı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, özel sektöre ait 68 şirket işletme ruhsatı aldı ancak sadece 3'ü üretim yapıyor. Dünyada önemli altın rezervine sahip Türkiye'nin, ihtiyacının tamamına yakınını yurtdışından alması, lobilerin 'üretimi çevreye zarar veriyor' gerekçesiyle altın üretimini engellemesine bağlanıyor.

Kamuoyunu sürekli meşgul eden tartışmalar, bugüne kadar çözüme kavuşturulamazken altın ihtiyacı yurtdışından karşılanmaya devam ediyor.

ALMANLARIN KOMŞULARINDAN ALINIYOR

İstanbul Altın Borsası (İAB) verilerine göre 2007 yılında 231 ton olan Türkiye'nin altın ithalatı, geçen yıl 165,9 tona geriledi. En fazla altın ise İsviçre'den ithal ediliyor. İthalatta 125 ton ile İsviçre ilk sırada, 26,4 ton ile de Güney Afrika ikinci sırada yer aldı. Son yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nden de altın ithal edilmeye başlandı. BAE'den geçen yıl 6,4 ton altın ithalatı yapıldı.

Türkiye'de altın tartışmalarında ilk sırada gelen Almanya ise listede yer almadı. Sektör çevreleri, verileri ilginç bulurken, Almanya'nın komşu ülkeler vasıtasıyla dolaylı yoldan altın ticaretinde yer almış olabileceği bilgisini verdi. Türkiye'deki altın tartışmalarında adı sık geçen Almanya'dan geçen yıl herhangi bir ithalat yapılmazken, Almanya'nın komşu ülkeleri Avusturya, İsviçre ve Lüksemburg'dan ciddi ithalat dikkat çekiyor. Altın ithal edilen diğer ülkeler ise şunlar: Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avusturya, Hong Kong, İngiltere ve Lüksemburg.

MTA, bir yıl için 190 işçi alacak

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, hizmet alımı yöntemi ile 190 kişilik işçilik hizmeti için ihale açtı. Bir yıl süre ile hizmet verecek işçilerin büyük bir bölümü sezon nedeni ile park-bahçe, çim saha, yükleme-boşaltma ve tasnif hizmetlerinde istihdam edilecek. 26 Mayıs 2009'da genel müdürlükte ilgili firmaların katılımı ile yapılacak işçilik hizmet alımı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 19'uncu maddesine göre, açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek.

Hizmet alımı yöntemi ile istihdam edilecek 133 işçi, temizlik-ilaçlama, park-bahçe ve çim saha, yükleme-boşaltma ve tasnif hizmetlerinde, 16 kişi bakım-onarım (atölye) hizmetlerinde, 25 işçi yemekhane hizmetlerinde, 16 kişi ısı santrali, sıhhi tesisat hizmetlerinde çalıştırılacak. İşçiler, 1 Temmuz 2009 tarihi ile 30 Haziran 2010 tarihleri arasında toplam 365 gün süre ile çalıştırılacak.

bugün



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,059 µs