En Sıcak Konular

Irkçılıkla Mücadele Konferansı başlıyor

20 Nisan 2009 09:38 tsi
BM'in 'Irkçılıkla mücadele Konferansı'na, Avustralya, Hollanda, Almanya, ABD, ve Kanada, 'İsrail'e destek' amacıyla katılmıyor.

BM Irkçılıkla Mücadele Konferansı, bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde başlıyor. Birleşmiş Milletler Irkçılıkla Mücadele Konferansı daha başlamadan ülkeleri böldü.

İsrail'in boykot çağrısının ardından, ABD, Kanada, Avustralya ve Hollanda, Pazartesi günü İsviçre'de başlayacak konferansa katılmayacaklarını açıkladılar.

Avrupa Birliği üyesi birçok ülke ise, toplantıya katılıp katılmama konusunda görüşmelerini Pazar günü de sürdürdü.

Washington yönetimi boykot kararına gerekçe olarak, konferansın sonuç bildirgesi taslağında yer alması istemedikleri bazı bölümlerin bulunmasını gösterdi. En sert açıklama ise, Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen'dan geldi.

Verhagen, insan hakları sicili tartışmalı bazı ülkelerin "insan haklarının önüne dini koyarak, ifade özgürlüğünün önüne gereksiz bir perde indirerek, eşcinsellere karşı ayrımcılığı inkâr edip, yalnızca İsrail'i suçlu sandalyesine oturtarak" konferansı amacından saptırdıklarını kaydetti.

Konferansa İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın davet edilmesi de, boykot kararı alan ülkelerin attığı adımda etkili oldu. Yahudi soykırımının yaşanmadığını öne süren Ahmedinejad, İsrail devletinin ortadan kaldırılması gerektiği yönündeki görüşleri nedeniyle Batı'da büyük tepki toplamıştı. Ahmedinejad'ın katılacağı konferansın ilk gününün, Nazi lideri Hitler'in doğum gününe denk gelmesi de, tansiyonu artırdı.

8 yıl önceki fiyasko

Bugün ülkeleri bölen tartışmaların geçmişi 8 yıl öncesine dek uzanıyor.2001 yılında Durban'da düzenlenen "Irkçılık, Ayrımcılık, Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele ve Hoşgörü Konferansı'nın" sonuç bildirgesi taslağında, "İsrail'in Filistinlilere ırkçılığa dayanan bir ayrımcılık uyguladığı" yönünde, İsrail'i suçlayan ifadelere yer verilmişti. Yoğun tartışmaların yaşandığı konferansı İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri temsilcileri terk etmişti.

Taslak revize edildi

Pazartesi günü başlayacak ve beş gün sürecek konferans öncesinde, yeni bildirge taslağı üzerinde büyük değişikliklere gidildi. Yeni taslakta Ortadoğu sorununa ilişkin bölümler çıkarıldı. Birleşmiş Milletler'in insan hakları temsilcisi Navi Pillay, değişikliklerden sonra oluşan taslak üzerinde uzlaşmaya varılmasını beklediğini açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Righst Watch'tan Juliette de Riverio de, cesaretlerini kaybetmediklerini ve konferansın başarılı geçeceğine inandıklarını söyledi. De Riverio "Konferansın sonunda Birleşmiş Milletler'e üye bütün ülkelerin "ırkçılıkla birlikte mücadele edeceklerini açıkladıkları güçlü bir bildiri yayımlanmasını umuyoruz" görüşünü kaydetti.

"Siyaset sahneden çekilmeli"

Pakistan Büyükelçisi Zamir Akram ise konferansla ilgili olarak İslam ülkelerinin bakış açısına değinirken, birçok Müslüman ülkenin Batılı devletleri, "insan hakları ile samimi olarak ilgilenmemekle, ırkçılıkla mücadele konferanslarını da yalnızca siyasi amaçlarına ulaşmak için araç olarak kullanmakla" eleştirdiğini belirtiyor. Akram'a göre konferansın başarıya ulaşması için "siyaset sahneden çekilmeli".

Almanya, Konferansa katılmıyor

Bu arada, Almanya Konferansa katılmayacağını açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier yayınladığı açı klamada, "yoğun ve özellikle AB'nin çabalarına karşın bu konferansın 2001'de olduğu gibi başkalarının çıkarına hizmet etmesi olasılığının bulunduğunu ve bu nedenle katılmayı kabul edemeyeceklerini" belirtti.

Fransa ise, "Durban II" adı verilen konferansa gideceğini bildirdi.

Elysee Sarayı'ndan bir yetkili, Fransa'nın yarın başlayacak konferansta yer alacağını söyledi.

İtalya da katılmayacağını teyit ederken, Avrupa Musevi Kongresi Avrupa ülkelerini konferansı boykot etmeye çağırdı.

Kuruluşun Başkanı Moşe Kantor, salı günü tarihin en korkunç soykırımı olan Naziler'in Yahudilere yönelik soykırımını anmaya hazırlandıkları bir s ırada, Avrupa ülkelerinin yöneticilerini geçmişten ders almaya ve konferanstan çekilmeye çağırdıklarını kaydetti.

Konferansa katılmayan ülkeleri tebrik ettiklerini söyleyen Kantor, BM'in İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı davet ederek, "kurda kuzuyu teslim ettiğini" ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da konferans için Cenevre'ye hareketinden önce İsrail'in "ırkçılığın bayrağını taşıdığını" söyledi.

İran televizyonunun haberine göre, Ahmedinejad, "Siyonist ideoloji ve rejim ırkçılığın bayrağını taşımaktadır" dedi.

ABD Başkanı Obama, ülkesinin BM'nin "Durban II" adı verilen konferansa katılmama kararı verdiğini belirtirken, ırkçılıkla mücadelede BM ile işbirliği yapacaklarını söyledi.

Her şeyden önce BM'ye inandığını belirten Obama, dünyada ırk çılık ve ayrımcılık sorunlarına kalıcı bir yanıt verecek gerçekten yararlı bir konferansa katılmayı istediğini ifade etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Navi Pillay ise yaptığı açıklamada, ABD'nin konferansa katılmama kararından büyük şaşkınlıkla karşıladığını ve hayal kırıklığı duyduğunu söyledi.

aa



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,774 µs