gözdağı! | " /> gözdağı! | "/>

En Sıcak Konular

Yeni Adli Tıp başkanından gözdağı!

20 Nisan 2009 09:29 tsi
Yeni Adli Tıp başkanından gözdağı! Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, yeni dönem stratejisini 'Yaptığım gizli kalmaz' mantığı üzerine kurmuş.

İnce, delillerin kısa sürede aydınlatılmasının suçlular üzerinde caydırıcı rol oynayacağına inanıyor.

Son dönemdeki tartışmaların odağında bulunan Adlî Tıp Kuru-mu'nun başkanlığına bir hafta önce Doç. Dr. Haluk İnce atan-dı. İstanbul Üniversitesi'nde adli tıp dersleri okutan İnce, yeni dönemde suçluların korkulu rüyası olacaklarını iddia ediyor.

Bir kıl, tükrük, kemik parçası, ceset, el yazısı, ses, kan lekesi, tabanca, bıçak... Hiç akla gelmeyecek en küçük bir ayrıntı veya delil parçası bile adli bilimcilerin elinde dile geliyor. Kimsenin görüp duymadığı olayların üzerindeki giz perdesini kaldırıyor. Adalet Bakanlığı'na bağlı Adli Tıp Kurumu'nun başkanlığına bir hafta önce atanan Doç. Dr. Haluk İnce, yeni dönem için iddialı. Adli Tıp'ın olayları çözmede 'Yaptığım gizli kalmaz' korkusu oluşturacak bir merkez haline geleceğini savunuyor. İnce'ye göre Adli Tıp önümüzdeki yıllarda 'suçtan caydırıcı' bir unsur olarak görev yapacak.

Başkan Haluk İnce, yetişkinler ile çocuklara karşı uygulanan şiddetin Adli Tıp'ta kolay tespit edilmesiyle bu durumun ortadan kalkacağını düşünüyor. Suçluların geride bıraktıkları en küçük delillerin bile olayı nasıl çözdüğü ile ilgili somut vak'aları dosya ve isim vermeksizin kamuoyuyla paylaşabileceklerini belirten Haluk İnce, "İnsanların merak ettiği konularda işleyiş bazında her türlü paylaşımı yapacağız. Kolay yakalanacaklarını bilmeleri insanları suç işlemekten caydırır." diyor.

Adli Tıp'ın kararlarıyla ilgili tartışmalar için "Ben bunları kurumun test edilmesi olarak değerlendiriyorum." yorumu yapan İnce, başkanlığı süresince adaletten şaşmayan ve şaşırtılmasını önleyen, keyifli bir çalışma süreci oluşturacağını belirtiyor. Adli Tıp'ın son derece itibarlı Avrupa Adli Bilimler Ağı'na üye olduğunu hatırlatan İnce, "Benim göreve başladıktan sonra aldığım geri bildirim, çalışan arkadaşlarımda ciddi bir motivasyonun olduğu." açıklamasında bulunuyor.

Adli Tıp Genel Kurulu, Hüseyin Üzmez davasında mağdure B.Ç. ile cinsel istismar kurbanı 4 çocuğu, tetkik ve testler için İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'ne sevk etti. Kurum tarihinde bir ilk olan uygulamanın mimarı da Başkan İnce. Genel Kurul öncesi kurumdaki tek çocuk psikiyatristi Ayten Erdoğan istifa etmese de çocuklar psikometrik testler için Çapa'ya sevk edilecekti. Adli Tıp Kurumu'nda muayene yapıldığını, ancak ileri tetkik olarak adlandırılan psikometrik testlerin mümkün olmadığını, bunlar olmadan karar vermenin doğru olmayacağını anlatan Başkan Haluk İnce şöyle konuşuyor: "Değerlendirme zorluğu yaşadığımız her olguda İstanbul Üniversitesi'nin Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakülteleri ile Kardiyoloji Enstitüsü'nün bilgisine başvuracağız."

B.Ç.'nin muayenesi Çapa'da yapıldı

Yazar Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına uğradığı belirtilen B.Ç. ile cinsel istismar kurbanı 4 çocuğun muayenesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Pskiyatrisi Servisi'nde yapıldı. Çapa, hazırladığı raporu Adli Tıp'a bildirecek. Raporlar doğrultusunda Genel Kurul, B.Ç. ve diğer çocukların ruh sağlığının olaydan etkilenip etkilenmediğine ilişkin nihai kararını verip davanın görüldüğü mahkemelere gönderecek. Haluk İnce, Çapa Tıp'a sevkin olayların üzerini örtmeye değil bilakis aydınlatmaya yönelik olduğunu belirtiyor.



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,062 µs