En Sıcak Konular

Çin seddi daha uzunmuş

19 Nisan 2009 22:25 tsi
Dünyanın yedi harikası arasında gösterilen ve uzaydan çıplak gözle de görülen Çin Seddi'nin uzunluğunun sanılandan daha uzun olduğu açıklandı.

Çin devlet medyasının haberine göre, Çin Kültürel Miraslar İdaresi ile Devlet Haritacılık Bürosu iki yıl süren ortak araştırmasını açıkladı. Buna göre 1368-1644 yılları arasında hüküm süren Ming hanedanı döneminde seddin uzunluğu tahmin edilen 6 bin 300 kilometreden 2 bin 551,8 kilometre daha uzun olduğu anlaşıldı.

Ancak seddin uzunluğu konusunda hala ortak bir kanıya varılmış değil. Yapımına M.Ö 259-210 yılları arasında yaşayan ve Çin'i birleştirerek yeni bir imparatorluk kuran Qin Shihuang (yada Shi Huang Di) döneminde başlanan Çin Seddi, Qin'den sonra gelen hanedanlıklar tarafından yapımına devam edildi. Eğer farklı hanedanlıklar tarafından yapılan duvarların hepsi hesaplandığında seddin uzunluğu 50 bin kilometreyi geçiyor.

Ancak son araştırma Ming Hanedanı döneminde Çin Seddi'nin kuzeydoğudaki Liaoning eyaletinin Hushan bölgesinden başladığı ve kuzeybatıdaki Gansu eyaletinin Jiayu geçidine kadar uzandığını ortaya çıkardı. Haberde, araştırmada son teknolojilerin kullanıldığı belirtilirken, seddin Qin ve Han hanedanları dönemlerinin araştırıldığı çalışmaların 2010 yılına kadar devam edeceği kaydedildi. Bu araştırmaların sonucunda ise seddin yeni uzunluğunun ne olacağı merakla bekleniyor.

1987 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Mirasları listesine alınan Çin Seddi, ülkenin kuzeyindeki 10 eyalet, şehir ve özerk bölgeden geçiyor. Çin Seddi'nin Pekin'deki bölümleri, dünyadan binlerce turistin ziyaret ettiği mekânların başında geliyor.

cihan



Bu haber 879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,677 µs