En Sıcak Konular

'Uygun adım marş!' dönemine son

19 Nisan 2009 21:45 tsi
Mili Eğitim Bakanlığı İsmet İnönü döneminden kalma "Merasim Geçiş Yönetmeliği"ni değiştirdi. Artık çocuklar resmî törenlerde asker gibi uygun adım yürümeyecek.

23 Nisan öncesi çocuklara jest olarak yapılan değişiklikten sonra 23 Nisan, 19 Mayıs gibi törenlerde geçiş yapan öğrencilere “Selam dur”, “Uygun adım marş” gibi komutlar verilemeyecek. 1965"te çıkarılan yönetmelik ulusal bayramlarda okul ve stadyumda öğrencilerin nasıl yürüyeceğini askerî terimlerle düzenliyordu. Yönetmelikte öğretmenlere de "komutan" deniyordu

Milli Eğitim Bakanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde sivil bir jest yaptı ve okullara askeri düzen getiren 44 yıllık "Merasim Geçişi Yönetmeliği"ni tek cümlelik değişiklikle kaldırdı. Buna göre artık resmi törenlerde öğrencilere "Dikkat sağa bak", "Uygun adım marş" "Selam dur" gibi askeri komutlar verilemeyecek. Merasime katılacak ilkokul öğrencilerine önlük, ortaokul ve liselilere "kasket" zorunluluğu da mevzuattan temizlenirken, öğretmenler de doğal olarak "komutanı" rütbesini kaybedecek. Değişiklik Resmi Gazete"nin dünkü sayısında yayımlandı.

44 yıl önce yürürlüğe kondu

“Okulların Merasim Geçişi Yönetmeliği" İsmet İnönü"lü yıllarda 23 Şubat 1965 tarihinde yürürlüğe konmuştu. 27 maddeden oluşan ve öğrencilerin ulusal bayram ve özel anma günlerinde yapılan tören geçişlerinde nasıl yürüyecekleri konusunu askeri terimlerle düzenliyordu.
Merasim geçişlerinde bu yönetmeliğe göre mecbur tutulan kıyafetler aradan geçen sürede büyük ölçüde tarih oldu, ancak merasim yönetmeliği düne kadar yürürlükteydi. MEB, ilginç bir zamanlama ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"na sayılı günler kala simgesel anlamı büyük bir adım attı. 44 Yıllık "okullarda Merasim Geçişi Yönetmeliği"ni tek cümlelik değişiklik ile yürürlükten kaldırdı. Buna ilişkin karar da Resmi Gazete"nin dünkü sayısında yayımlandı.

Merasim komutanı öğretmenler

MEB"in dünkü kararıyla yürürlükten kaldırılan 11936 sayılı yönetmelik, üniversiteler, yüksek okullar, liseler ve her türlü orta dereceli okulları kapsıyordu. Bu okulların merasim geçişinde nasıl yürüyecekleri-yürütülecekleri, ne giyecekleri konusunu çok ayrıntılı düzenleyen, ancak dün itibariyle tarih olan ve bundan sonraki törenlerde uygulanamayacak olan kimi yönetmelik hükümleri şöyleydi:

- Öğrenciler, 11"er kişilik mangalara ayrılırken sağ baştaki öğrenci "Manga komutanı" sayılıyor, dört manga ise bir "takım"ı oluşturuyordu.

- Takımın başında öğretmen ya da öğrencilerden bir Takım komutanı-Takım başı bulunuyordu ve bu komutan ise 1. manganın sağ başında yürüyordu. Öğretmen ise tüm bunların altı adım önünde yürümek zorundaydı.

- Birden çok okul varsa bu durumda öğretmenlerden biri Milli Eğitim Müdürlüğü"nce "merasim komutanı" olarak görevlendiriliyordu. Bu komutanın görevleri "Merasim duruş ve geçişi için okulları tertiplemek; bayrak, flama, bando, boru ve trampet kıtalarını düzenlemek; gerekli ilk yardım tedbirlerini almak" şeklinde belirlenmişti.

Dikkat sağa-sola bak

Yönetmelikte Merasim komutanının nasıl görev yapacağına ilişkin şu hükümlerdeki detaylar önemliydi:

- Merasim komutanı cephenin ortası ilerisinde bulunur. Teftişe gelen zat yeteri kadar yaklaşınca "Merasim duruşu... hazır ol sağa (ya da) sola bak" komutu verir. Kendisi koşarak teftiş heyetini karşılar ve takdimini yapar.

- Ordu ile birlikte yapılan merasim duruşlarında takdim, Garnizon Komutanlığınca tayin edilecek Merasim Komutanına aittir.

- Böyle hallerde Merasim Komutanı "Merasim duruşu hazır ol tüfek-omuza dikkat-selam dur" komutu verecek, "selam dur" komutunda öğrenciler sağa (ya da) sola bakacaklardır.

- Öğrenciler, teftiş eden zatı kendi önlerine gelinceye kadar başları ile takip ederler ve esas vaziyetlerini muhafaza ederler.

- Merasime katılan okul sayısı çok olduğu ve izci birlikleri bulunduğu zaman ise okullar aşağıdaki şeklide tertiplenirler. Merasim yürüyüşü için şöyle komut verilir. "Merasim Geçişi Hazır Ol! Yerinde Say! Marş!"

- Merasim geçişlerinde şahıslar arasında kollar sallanarak geçilir, baş döndürülmez, uygun adımla yürünür. Bütün oymakbaşlar başı sağa döndürerek elle selam verir.

- Sol kollarını sallamazlar. Oymakbaşı yardımcıları elle selam vermezler ve kollarını sallamazlar. Sivil öğretmenler başlarını sağa çevirerek kollarını sallamadan geçerler.”

Merasim kılık-kıyafeti

Yönetmeliğin öğrenci ve öğretmenlere dayattığı askeri kılık da aşağıdaki gibiydi:

- Bayan öğretmenler: Koyu renk tayyör ve ayakkabı, sade görünüşlü şapka ya da başı açık,

- Erkek öğretmenler: Koyu renk elbise-ayakkabı, baş açık (şapka varsa sol elde tutulur),

- Kız öğrenciler: İlk, orta, lise ve dengi meslek okullarında önlük, koyu renk ayakkabı, çorap, okul kasketi,

- Üniversite ve yüksek okullarda koyu renk tayyör ve ayakkabı, çorap.

- Erkek öğrenciler: İlkokullarda önlük ya da koyu renk elbise ve ayakkabı, okul kasketi,

- Orta, lise ve dengi meslek okullarında koyu renk elbise ve ayakkabı okul kasketi ve kravat,

- Üniversite ve yüksek okullarda koyu renk elbise ve ayakkabı. (çok soğuk havalarda topluca pardesü, palto ve eldiven giyilebilir.)

taraf



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,832 µs