En Sıcak Konular

KKTC'de partiler ne söylüyor?

19 Nisan 2009 13:22 tsi
KKTC'de partiler ne söylüyor?
KKTC'de seçim yarışında olan 7 parti ve liderleri neler vaat ediyor ve kampanyaları boyunca öne çıkan sözleri neler...

Kıbrıs Türk halkı, Cumhuriyet Meclisi'nin 50 yeni üyesini belirlemek amacıyla bugün sandık başına gidiyor.

Ülkedeki 161 bin 373 seçmenden oy alabilmek için 7 partiden 345, bağımsız olarak da 8 aday yarışacak. Bu yedi parti; Ulusal Birlik Partisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Demokrat Parti, Birleşik Kıbrıs Partisi, Toplumcu Demokrasi Partisi, Halk İçin Siyaset Partisi, Özgürlük ve Reform Partisi.

Başlıca partilerin ve liderlerinin vaatleri ve seçim kampanyaları boyunca öne çıkan sözleri ise şöyle:

* CUMHURİYETÇİ TÜRK PARTİSİ

Hedefimiz AB kapısını açmak

İktidarda bulunana Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, müzakere sürecinde bu yılın sonuna kadar Kıbrıs Türk halkının çözümün eşit tarafı olacağı bir sürece girmesini arzuladıklarını söylüyor:

 
"Özellikle yıl sonunda, Türkiye'nin AB ilerleme sürecinin önünde bulunan Türkiye'ye dönük şantajların kırılabileceği ortamın yaratılmasını istiyoruz. En büyük arzum budur. Hedefin, Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelelerle araladığı AB kapısını sonuna kadar açmak. 19 Nisan'dan sonra araladığımız kapıyı duvara dayayacağız. Brüksel'de Kıbrıslı Rumlarla eşit oy sahibi olarak temsil edilmeyi hedefliyoruz''

* ULUSAL BİRLİK PARTİSİ

Müzakereler esnasında yol tıkamayız
Ana muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, ''iktidara gelir gelmez'' UBP'nin bütün rüşvet, yolsuzluk ve usulsüzlükleri soruşturacağını söylüyor.

Eroğlu'nun seçim öncesinde göze çarpan konuşmaları ise şöyle:

"
Sayın Cumhurbaşkanı, CTP'nin başkanı gibi değil, KKTC'nin Cumhurbaşkanı olarak hareket ettiği sürece ve müzakereler de Rumlar tarafından kesilmediği takdirde biz bu müzakerelerin devamından yanayız. Sayın Talat hiç merak etmesin, müzakereler esnasında yol tıkayıcı değil, kendisine yardımcı olacağız. Olası bir çözümde Türkiye'nin garantörlüğü değiştirilemez. Bu konuda taviz vermeyiz. İki kesimlilik de mutlaka olacak. Yapılacak bir anlaşma, 1974 öncesi yaşananları dikkate almalı ve bugünkü gerçekleri gözden uzak tutmamalı."

Ergenekon CTP'nin oyunu

Eroğlu müzakerelerde yol tıkamayacağını söyledi, ancak hükümetin yürüttüğü anlaşmalarla ilgili endişelerini yine de dile getirdi: "Ben merak ediyorum, ne tür anlaşmalar yaptılar ki Annan planını bile reddeden Hristofyas bu anlaşmalara evet diyor. Sayın Başbakan'ın bunu halkına açıklama mecburiyeti var diye düşünüyorum."

Eroğlu seçim kampanyaları boyunca, hükümete gelirlerse Mal Tazmin Komisyonunu kaldıracakları yönünde açıklaması bulunmadığını ve hakkındaki Ergenekon soruşturmasıyla ilgili iddiaların, CTP'nin yükselen UBP oylarını durdurmaya yönelik bir oyunu olduğunu söyledi.

* DEMOKRAT PARTİ

Bu bir kader seçimi

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, 19 Nisan seçimlerini ''kader seçimi" olarak nitelendiriyor:

 

''Bu bir kader seçimidir. Kıbrıs Türk halkı kendi ayakları üzerinde durabilecek mi duramayacak mı... Hep beraber kazanacak mıyız, hep beraber kaybedecek miyiz... Yıllardır ilk kez bir seçimde Kıbrıs sorunu tartışılmıyor. İnsanların alım gücü düştü. Gündem de doğal olarak ekonomi. Ve ekonomi ile ilgili olarak DP'den başka proje ortaya koyan yok."

* TOPLUMCU DEMOKRASİ PARTİSİ

KKTC'nin ak güvercini
Toplumcu Demokrasi Partisi KKTC'de yeni bir ses olarak öne çıkıyor.  (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı Türkiye ile çok seviyeli, dürüst bir ilişki istediklerini belirtti.

 
''Ülkedeki düzenden memnun olmadıklarını, ekonominin kötü, demokrasinin içler acısı olduğunu, rüşvet, yolsuzluk ve partizanlığın devam ettiğini'' belirten Çakıcı, “TDP denenmemiş, Kıbrıs Türkünün yeni ve tek alternatifidir'' diye konuştu.

Dürüst ve temiz bir siyaset sürdürdüklerini, sosyal demokrat bir parti olduklarını kaydeden Çakıcı, sosyal adaleti savunan, ezilenin yanında olan bir parti olduklarını anlattı.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, partisinin seçimde ''patlama yapacağını ve kilit konumuna geleceğini'' söyledi.

* ÖZGÜRLÜK VE REFORM PARTİSİ


Türkiye ile konuştuk, tam desteği aldık

Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, ''Kıbrıs Türk siyasetinde denenmiş partilere artık halkın güveninin kalmadığını'' savunuyor:

"Tertemiz, adaletli, eşit bir siyaset için yola çıktık. 19 Nisanda şunun kararını vereceksiniz: Bu ülkede çetelerin, hukuksuzluğun, adaletsizliğin, eşitsizliğin, ayrımcılığın olduğu eski siyasilere mi oy vereceksiniz, yoksa eşitlik, adalet, tertemiz bir siyaset götürecek olan bu kadrolara mı oy vereceksiniz. Eroğlu ile Denktaşlar arasında 20 yıldır bir kavga var. Bu kişisel kavga ülkeye zarar veriyor. Kutuplaşmalar oluyor. Biz de onun için alternatif bir siyasi parti kurduk."

Avcı, AKP ile olan yakınlıklarını eleştirenlere ise şöyle cevap veriyor:

 
"Anavatan'la olan yakınlığımız kıskanılıyor. Ülkede camilerden ezan sesi eksilmeyecek, göklerden bayraklar inmeyecek. Allah başımızdan Barış Kuvvetlerimizi, Mehmetçiğimizi, Anavatanımızı, Anavatan hükümetini eksik etmesin. AKP ile diyaloğumu doğal.  Dünyanın çeşitli yerlerinden, AK Parti'ye giderek eğitim alan siyasi partiler var. ÖRP gençlik ve kadın kolları da, AK Parti'nin başarısının arkasındaki sırrı, siyasi model ve kadrolaşmanın eğitimini almak için AK Parti'ye gitti. Bundan gurur duyuyoruz."

Kendisinin de hep Türkiye'ye gittiğini, Türk yetkililerden her zaman büyük destek gördüğünü, sık sık anlatan Avcı ekonomik alandaki planlarını ise şöyle özetliyor: "Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ile görüştüm. 19 Nisan'dan sonra küçük sanayicilere, KOBİ'lere Türkiye'deki kredi imkanlarının sunulacak. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'dan küçük sanayi sitelerinin anahtar teslimi yapılması sözünü de aldık. Tarım Bakanı Mehdi Eker'den de KKTC'deki çiftçi ve hayvancıya, modern tarım, modern sulama, tohumculuk konularından destek sözü aldık

Avcı'nın Kıbrıs sorunundaki görüşleri ise şöyle: "Herhangi bir çözümü değil, Kıbrıs Türklerinin eşit olacağı, adil bir çözümü destekliyoruz. İki kesimli, siyasal eşitliğe sahip iki halkın varlığı, iki eşit kurucu devletin oluşturacağı yeni bir ortaklık ve Türkiye'mizin etkin ve fiili garantörlüğü... Bizim çözüm çerçevemiz bu."

* BİRLEŞİK KIBRIS PARTİSİ

Diğer partiler Ankara'nın Kuzey Kıbrıs temsilcisi
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri İzzet İzcan BKP Yasemin Hareketi’nin Kıbrıslı Türklerin tek alternatifi olduğunu söylüyor:

“Çözümsüzlüğe, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğüne ve Kıbrıslı Türklerin yok olmasına karşı çıkmak tüm ilerici ve yurtseverlerin görevidir. BKP siyasi irade ve kendi kendini yönetme kavgası verirken, diğer partiler Ankara hükümetlerinin Kuzey Kıbrıs temsilcisi olma yarışına giriyor.”

ntvmsnbc



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,179 µs