Obama molası | " /> Obama molası | "/>

En Sıcak Konular

İt dalaşına Obama molası

19 Nisan 2009 09:08 tsi
İt dalaşına Obama molası 

Ege'de eğitim uçuşu yapan Türk F-16'larına 'hava sahası ihlali' diyerek sataşan Yunan pilotlar, Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında müdahaleden kaçındı...

ABD başkanlık koltuğu için aday olduğu günden beri hem ülkesinde hem dış siyasette barış ve diyalog yanlısı mesajlar veren Başkan Barack Obama'nın Türkiye'ye gelişi Ege'de iki komşunun 'it dalaşına' da mola verdirdi. Ege hava sahasında eğitim uçuşu yapan Türk askeri uçaklarına hemen hemen hergün önleme yapan Yunanistan hava güçleri Obama Türkiye'deyken müdahale uçuşu yapmadı. Yunanlı pilotların batı basınına verdikleri bir röportajda bu bizim günlük hayatımızın bir parçası dediği savaş uçakları arasındaki it dalaşı bu yılın başından bu yana bile tam 266 kez gerginliğe yol açmıştı. Ancak Obama'nın iki günlük ziyaretinde Türk F-16'ların eğitim uçuş programlarını değiştirmemesine rağmen Yunanistan savaş uçaklarının hiç bir müdahalede bulunmamaları dikkat çekti. Müdahale uçuşları nedeniyle Yunanistan'la Türkiye arasında uzun yıllardır gerginlik yaşanıyor. Bu sorun, özellikle askeri kanattan her platformda dile getiriliyor.

BÜYÜKANIT: TEK SORUNUMUZ BU
Görevde olduğu sürece konuyu Yunanlı mevkidaşlarıyla gündeme getiren eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Yaşar Büyükanıt, perşembe günü "Eğer bu sorun aşılırsa, Yunanistan'la aramızda bir sorun kalacağını düşünmüyorum" dedi. ABD Başkanı Obama'nın göreve gelir gelmez, Atina'yı pas geçerek Ankara'ya gelmesi Yunanistan'ı rahatsız etmişti. Yunan basını Obama'nın Yunan diplomasisini zor duruma soktuğu iddia ederek "Obama, Ankara'nın değerini yükseltip, Atina'yı unutuyor", "Washington'dan soğuk duş" başlıklı haberler yayınlamıştı.

Gittiğinden beri yirmi müdahale!

Yunanistan, Obama, Türkiye gelmeden önce 3 Nisan 2009'da Sakız Adası'nın batısında, eğitim uçuşu yapan Türk F-16'larına bir kez önleme yaptı.

Obama, Türkiye'den ayrıldıktan sonra, 8 Nisan'da Yunanistan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklara toplam 5 kez müdahale etti.

Ege hava sahasında eğitim uçuşu yapan Türk F- 16'larına Yunan F-16'ları ve M-2000 uçaklarınca son 10 gündür toplam 20 önleme yapıldı. Yunanistan, son olarak 16 Nisan'da Midilli Adası'nın Kuzeybatısı'nda Türk F-16'larına iki kez önleme yaptı.

İt dalaşı nedir?

İt dalaşı (Dog fight) rakip ama aralarında savaş olmayan ülkelere ait savaş uçaklarının birbirine ateş etmeden silah sistemlerini karşılıklı kilitmeyi amaçlayan, bir tür tehlikeli savaş oyununa verilen isim.

sabah



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,614 µs