Osmanlı tapusunu reddetti | " /> Osmanlı tapusunu reddetti | "/>

En Sıcak Konular

İsrail Osmanlı tapusunu reddetti

19 Nisan 2009 10:20 tsi
İsrail Osmanlı tapusunu reddetti 

İsrail’in Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinli ailelerin evlerini boşaltma kararı alması Türkiye’yi harekete geçirdi. Başbakanlık, Osmanlı arşivlerini Filistinli ailelere açtı, ABD ve Türkiye İsrail’e ortak tepki gösterdi.

İsrail mahkemesi bundan tam altı ay önce Doğu Kudüs’teki Şeyh Jarra bölgesinde yaşayan Filistinlilerin evlerini boşaltma kararı aldığında ABD İsrail’e sert tepki göstermişti. Ancak İsrail kararından dönmedi ve bölgede uzun bir süredir yaşayan Filistinli aileleri tahliye etmeye başladı. Ancak bununla da kalınmadı. Zira İsrail hükümeti Filistinlilerin tahliye edilen evlerini yerine Yahudi yerleşimcileri yerleştiriyor.

Bu tehlikeli adımlar bölgede zaten pamuk ipliğine bağlı olan barışı riske sokarken ABD’yle birlikte Türkiye de İsrail’e tepki gösterdi. Nisan ayı başında Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Filistinli ailelerin kullanımına açıldı, aileler buradan aldıkları ve ev ve toprakların kendilerine ait olduğunu kanıtlayan belgeleri İsrail yüksek mahkemesine sundu. Mahkeme geçtiğimiz hafta bir ailenin Osmanlı tapusunu göstererek yaptığı başvuruyu reddetti.

İsrail hükümeti kendisini “yargıya karışamam” diye savunmaya devam etse de tahliye işlemlerinin durması için Tel Aviv hükümeti üzerinde kurulan uluslar arası baskı artıyor. İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinde yer alan bir habere göre ABD ve Türkiye ile birlikte birkaç Avrupa ülkesinin geçtiğimiz günlerde İsrail hükümetine tahliyeleri durdurma kararı alması için baskı yaptığını yazdı.

Obama’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchel’in geçtiğimi hafta gerçekleşen ziyareti sırasında bir Amerikalı diplomatın bölgeye gelerek Filistinli ailelerle görüştüğünü hatırlatan gazete ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın süreci yakından izlediğini de yazdı.

İyibilgi.com



Bu haber 7,110 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,560 µs