En Sıcak Konular

BBP'lilerden yeni bir iddia daha

18 Nisan 2009 15:50 tsi
ELT cihazının çalışmama nedeni hala meçhul

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi, BBP Genel Merkezi'nde merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun bulunduğu helikopter kazası hakkında basın toplantısı düzenlendi.

Kazayla ilgili yeni bir iddia ortaya atarak şu soruyu sordu: ''Önce yok denilen daha sonra var olduğu Ulaştırma Bakanlığı'nca belirtilen ELT cihazının anteni kırık olduğu için sinyal vermediği söylenmişti. Ancak bu aletin anten olmadan da sinyal verebileceği bildirilmiştir. Aletin manuel olarak çalıştığı da tespit edilmiştir. ELT cihazı çalışmasa bile ELT Direction Finder (ELT cihazını bulabilen alet) ile helikopterin yeri tespit edilebilirdi. Neden ELT Direction Finder kullanılmadı?''

Şanverdi konuşmasında amaçlarının olaya netlik kazandırmak ve bilgi kirliliğini önlemek olduğunu söyleyerek, ''Alman uzmanlar tarafından tamamlanarak tarafımıza iletilen ve bizim de kamuoyuna duyurduğumuz ve basına yazılı olarak da verdiğimiz ön rapor, hadisenin ne yüzde 100 sabotaj ne de yüzde 100 sabotaj olmadığını belirtmektedir. Ön rapor kesin hükme varmak için laboratuar sonuçları ve helikopterde bulunan bazı aletlerin test edilmesinden sonra bir sonuca varılabileceğini açıkça beyan etmektedir.'' dedi.

BBP helikopter kazası sonrası TBMM'de oluşturulan araştırma komisyonundan beklentilerini de dile getiren Şanverdi; ''25 Mart vakasını incelemek üzere kurulmakta olan Meclis Araştırma Komisyonu'ndan, hükümetten özellikle de olayla direk alakalı bakanlık ve kurumlardan gerek kazanın oluş şekli gerekse kaza sonrası arama kurtarma çalışmalarında meydana gelen karmaşa, kargaşa, düzensizlik, koordinasyon eksikliği, ihmal ve varsa suistimallerin araştırılarak tespit edilmesi, neticelendirilmesi ve sorumlulardan hesap sorulmasını Türk milleti adına ve şehitlerimize olan borcumuzun bir gereği Büyük Birlik Partisi olarak talep ediyoruz.'' diye konuştu.

Şanverdi, toplantıda BBP olarak 15 hususun aydınlatılmasını beklediklerini söyledi.

1) Helikopter Çağlayancerit'ten yolcularını alıp havalanmadan önce Kahramanmaraş Havaalanı'na giderek yakıt ikmali yapmıştır. Havaalanında olması gereken kamera kayıtlarının incelenmek suretiyle Havaalanında helikopter ve pilotun hareketlerinin tespit edilmesini talep ediyoruz.

2) Helikopter pilotunun kule ile yaptığı tüm görüşmelerin kayıtlarının alınmasını istiyoruz.

3) Helikopter düştükten sonra basına enkaza ulaşıldığı ve Sayın Muhsin Yazıcıoğlu'nun Kayseri'ye hastaneye götürülmek üzere yola çıkarıldığı şuurunun açık ancak ayaklarının kırık olduğu söylenmişti. Bu bilgiyi basına verdiği söylenen Kamu görevlisi bu bilgiyi kimden almıştır? Bu bilgiyi basına veren devlet görevlisinin bilgi kaynağı neresi ya da kimlerdir. Bu beyanlar bu tip kazalarda son derece önemli olan ilk 3-5 saatin kaybolmasına havanın kararması sonucunda da arama kurtarma çalışmalarının inkıtaya uğratılmasına sebep olmuştur. Kanaatimizce helikopterin bulunduğu ve hastaların hastaneye sevk edildikleri beyanları mücadelenin basından inkıtaya uğratılmasına sebep olmuştur. Bu sebeple bu olay son derece titizlikle incelenmelidir.

4) Helikopter enkazının bulunamamasına sebep olarak gösterilen 1 adet baz istasyonu neden ilk gün Seyyar baz istasyonları ile desteklenmemiştir.

5) T.C Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu helikopterin yerini kaza günü (25.03.2009) saat 16.25 yani yaklaşık kazadan 1 saat sonra Başbakanlığa, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Jandarma Genel Komutanlığı'na bildirdiğini ve helikopterde bulunan telefonlardan ikinci gün (26.03.2009) saat 03.00'e kadar da sinyal almaya devam ettiklerini belirtmektedir. Bu devlet kurumunun kendi bülteninde yayınladığı bilgiler diğer söz konusu kurumlarca da şimdiye kadar tekzip edilmemiştir.

6) Helikopter enkazının bulunması için neden uydu teknolojisinden istifade edilmemiştir. Uydu fotoğraflarından helikopterin enkazı tespit edilemez miydi?

7) Kuzey Irak ve Güneydoğu bölgemizde teröristleri tespit etmede kullanılan insan vücut ısısına duyarlı uçaklar sözlü talebimize rağmen neden kullanılmamıştır.

8) Enkazın kaldırılmaması ve korunması noktasında İçişleri ve Ulaştırma Bakanları ile bire bir görüşmemize ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne resmi başvuru yapmamıza rağmen maalesef Alman Uzman ekipler enkaza ulaştığında helikopter enkazından bazı önemli parçaların (ELT cihazı, Kokpit v.s) alınarak Ankara'ya getirildiği tespit edilmiştir. Bu sebeple Alman ekip söz konusu aletleri ancak Ankara'ya gelerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde görebilmiştir.

9) Daha önce yok denilen GPS aleti Alman Uzmanlarca helikopter üzerinde bulunmuş ve bu alet uzmanlarca fotoğraflanmıştır. Ancak aletin hafıza kartına ulaşılamamıştır.

10) Önce yok denilen daha sonra var olduğu Ulaştırma Bakanlığınca belirtilen ELT cihazının anteni kırık olduğu için sinyal vermediği söylenmişti. Ancak bu aletin anten olmadan da sinyal verebileceği bildirilmiştir. Aletin manuel olarak çalıştığı da tespit edilmiştir. ELT cihazı çalışmasa bile ELT Direction Finder (ELT cihazını bulabilen alet) ile helikopterin yeri tespit edilebilirdi. Neden ELT Direction Finder kullanılmadı?

11) Özellikle birinci gün neden arama kurtarma çalışmalarında gerekli ihtimam gösterilmemiş, yeterli personel ve uzman arama kurtarma çalışmalarına sevk edilmemiştir?

12) İlk gece köylülerin verdiği bilgiler ile Genelkurmay'ın koordinatları aynı bölgeyi göstermesine rağmen gece arama kurtarma çalışmalarına neden ara verilmiştir?

13) Arazide çok önemli hareket serbestisi ve hız sağlayan Snow Truck (Zincirli Kar Traktörleri) ilk gün istenmesine rağmen neden kazanın ilk günü araziye sevk edilmemiştir.

14) Sivil Havacılık Kurumu kendilerince malum kötü hava koşullarına rağmen VIP yolcusu bulunan helikoptere neden uçuş izni vermiştir ve siyasi bir partinin Liderini taşıyan helikopter kuleleri ve diğer teknolojik imkanlar kullanılarak takip edilmemiştir.

15) 25.03.2009 saat 22.00 sularında Başbakanlık kriz merkezi helikopterden Bandırma Hava Üssüne Sisne Köyü civarından 2 bin metreden sinyal geldiğini ve yaklaşık 1 saat sonra enkaza ulaşılacağı tarafımıza sözlü bildirilmiştir. Ancak, enkaza 3 gün sonra ulaşılabilmiştir" (CİHAN)

Ölümüne akreditasyona BBP'den tepki

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi, CİHAN muhabiri Lütfi Aykurt'un helikoptere alınmayarak dağ başında bırakılması hakkında; ''Bırakın orada bir insanı bırakmayı o bölgeyi bilen biri olarak söylüyorum o dağ başında kedi bile bırakılmaz'' dedi.

Arama kurtarma çalışmalarını bölgeye giderek bizzat izlediğini ve enkaz alanının nasıl bir yer olduğunu bildiğini söyleyen Şanverdi, CİHAN muhabirinin orada bırakılmasını doğru bulmadığını aktararak, ''orada kedi bile bırakılmaz.'' dedi. Şanverdi; 31 Mayıs'da Ankara'da merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun ardından yeni genel başkanlarını seçeceklerini kaydetti. BBP Kurultayı'nın ASKİ Spor Salonu'nda yapılacağı açıklandı.

Toplantıyı BBP adına genel başkan yardımcıları Ahmet Şanverdi ve Mustafa Destici gerçekleştirdi.



Bu haber 1,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs