parça parça kapatılıyor | " /> parça parça kapatılıyor | "/>

En Sıcak Konular

DTP parça parça kapatılıyor

18 Nisan 2009 13:44 tsi
DTP parça parça kapatılıyor PKK’ya yönelik olduğu iddia edilen Diyarbakır merkezli operasyonlardan sonra İstanbul, Mersin, Batman, İzmir, Ankara ve Bitlis’te yeni baskınlar yapıldı. DTP İstanbul İl Başkanı Aksoy’un da aralarında bulunduğu en az 89 kişi gözaltına al

PKK’ya yönelik Diyarbakır merkezli operasyonlarda gözaltına alınanların bir kısmı adliyeye çıkarılırken, polis dün İstanbul, Mersin, Batman, İzmir, Ankara ve Bitlis’te yeni baskınlar yaptı. DTP İstanbul İl binasını basan polis il başkanı Halil Aksoy’u gözaltına alırken, İzmir’de 21, Ankara’da sekiz, Mersin’de bir kişi emniyete götürüldü. Bitlis’te ise 15 kişi tutuklandı. “Demokratik Halk İnisiyatifi”nin çağrısı üzerine dün Diyarbakır’da esnaf kepenk açmadı.
Diyarbakır Emniyeti’nde sorgulanan DTP genel başkan yardımcıları Kâmuran Yüksek, Bayram Altun ve Selma Irmak’ın da aralarında bulunduğu 53 kişiden 26’sı dün öğleden sonra adliyeye çıkarıldı. DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak, Hasip Kaplan ile yüzlerce partili, adliye ve büyükşehir belediyesi önünde toplandı. Bu arada “Demokratik Halk İnisiyatifi”nin çağrısı üzerine Ofis semti hariç kent genelinde esnaf kepenk açmazken, Emek Caddesi’nde yolu trafiğe kapatan grup, ateşler yaktı. 

İstanbul il binasında arama
Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında dün sabah saatlerinde Beyoğlu’ndaki DTP İl Başkanlığı’na baskın düzenlendi. Binadaki eşyaları dağıtan ve duvarda asılı bulunan Öcalan’ın posterini yırtan polis, DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy’u gözaltına aldı. Baskın haberi üzerine parti binasına gelen çok sayıda partili olayı protesto etti.

Tutuklama ve gözaltı furyası
Bitlis’in Tatvan ve Hizan ilçelerinde, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün seçim gezisi sırasında PKK lehine slogan attıkları ve Öcalan’ın posterini taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 26 kişiden 15’i tutuklandı. Batman’da 14, Mersin’de bir, Ankara’da sekiz, İzmir’de ise 21 kişi PKK’nın şehir yapılanmasını sağlamaya çalıştığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Bir hafta içinde DTP’ye yönelik operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 300’e yükseldi.

DTP’den AB ve Sosyalist Enternasyonal’e mektup: Barış adına kaygı duyuyoruz
DTP, operasyonlardan duyduğu kaygıyı Avrupa Birliği (AB) ve Sosyalist Enternasyonal’e (SE) iletti. Operasyonların barış adına kaygı verici olduğunu belirten DTP, hükümeti suçladı. Mektupta, özetle şöyle dendi: “Partimiz üzerindeki sınırsız baskılardan derin kaygı duyuyoruz. Tutuklama dalgası Türkiye’de şiddet sürecinin önünü açmaktadır. Bu yüzden Kürt sorunundaki barışçıl çözüm fırsatları ortadan kalkmaktadır. Üzülerek belirtiriz ki Avrupa hükümetlerinin Türk Hükümeti’ne olan desteği tek taraflı politik yaklaşımları ortaya çıkarmıştır. Umuyoruz ki Türkiye’deki barışçıl çözümlerin desteklenmesinde Avrupa hükümetleri üzerlerine düşen sorumlulukları alacaktır.”

Partiyi PKK’lılaştırıyorlar
DTP’ye yönelik gözaltı operasyonunu değerlendiren gazeteci yazar Cengiz Çandar hükümeti eleştirirken, yazar Altan Tan “Bu tür uygulamalar çözümsüzlüğe yarar” dedi.  Eski vekil Haşim Haşimi ise operasyonların siyasi  sonuçlarının olacağını söyledi.

Altan Tan (Araştırmacı-Yazar): Tüm bu uygulamaları yanlış görüyorum. Türkiye’de bu mesele çözülecekse DTP’yi PKK’lileştirmemek, ama PKK’yi DTP’lileştirmek, yani silahı susturmak, dağdakileri indirmek ve legal, meşru siyasetin önünü açmak gerekir. Son dönemlerdeki gelişmeler ve Erbil’de Kürt Konferansı planlanırken, PKK’nin dağdan indirilmesi, Kürt sorununun kalıcı ve nihai çözümü planlanırken, bu tür uygulamalar çözümsüzlüğe yarar.

Cengiz Çandar (Radikal’de dün yayımlanan yazısı): Kısa süre önce, “PKK’nın DTP’lileştirilmesi ya da DTP’nin PKK’laştırılması tercihleri”nden söz etmiştim. Türkiye’nin siyasi karar vericisinin önünde bu iki tercihten birini seçmesi uzanıyor... Erbil Kürt Konferansı’nın toplanması eğer toplanırsa -en iyimser ihtimalle birkaç ayı bulur deniliyor. Bu süre içinde AK Parti hükümeti, Kürt sorununun çözümü doğrultusunda ve şiddet ortamının kırılması yönünde adım atması gerekirken, tam da tersini yapıyor. Ateşin üzerine benzin döküyor. DTP’li olmanın siyaset yapmaya elverişli olmadığını gören PKK’lılar silah bırakmaya yanaşır mı?

Haşim Haşimi (Eski Milletvekili): Kürt konferansı için hazırlıklar, silahsızlanma için umutlar bu aşamaya gelmişken bu operasyon çok manidardır. Seçim sonuçları birilerini rahatsız ediyor. Herkes barış süreci için kafa yorarken DTP’lilere toplu gözaltı, süreci etkileyecek, çözüm eksenli tartışmaları zorlaştıracaktır. Soruşturmada bazı suçlar ortaya çıksa bile DTP’ye oy veren iki milyonu aşkın insan nasıl yok sayılacak. Cemil Çiçek’in seçim sonrası sözleri unutulmayacağı gibi bu operasyon da izler bırakacaktır.

Taraf



Bu haber 1,234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,313 µs