Krizden çıkış formülü | " /> Krizden çıkış formülü | "/>

En Sıcak Konular

Düşüş yavaşladı: Krizden çıkış formülü

18 Nisan 2009 09:18 tsi
Düşüş yavaşladı: Krizden çıkış formülü Bütün dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizin bu yılın ikinci yarısından itibaren hafifleyeceği ve gelecek sene düzelmenin başlayacağı beklentisi hakim.

Türkiye'nin önde gelen gruplarından Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, krizden sonra yeni dünya düzeni kurulacağına dikkat çekerek, bu düzende Türkiye'nin coğrafî konumu, ekonomik potansiyeli ile kilit rol oynamaya aday bir ülke olduğunu söyledi. Yeni dünya düzeninde sermayenin çok daha fazla seçici ve hassas olacağını vurgulayan Sabancı, Türkiye'nin yatırım için 'tercih edilen' fırsatlar ülkesi olabilmesi için köklü değişiklikler yapması gerektiğini kaydetti.

Sabancı Holding, Yıllık Paylaşım Toplantısı'nda 2008 yılı faaliyetleri değerlendirildi ve 2009'a yönelik hedef ve projeler açıklandı. Toplantıda küresel krizi değerlendiren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, kriz ortamında Türkiye'nin güvenle gerçek arasındaki dengeyi iyi tutturması gerektiğine işaret etti. Sabancı, "Son dönemde, kritik olan güvenin tekrar tesisi için, gereken yaklaşım olan işin realitesini kabullenerek somut önlemler almaya başladık. Kısa dönemli yangın söndürmeye yönelik paketler bir bir ortaya çıkmaya başladı ve devam da etmelidir." dedi. 2009 bütçesinin revize edildiğini ve öngörülen yüzde 3,6'lık küçülmenin realist bir rakam olduğunu belirten Sabancı, şöyle konuştu: "Bununla beraber gelen diğer ekonomik rakamların da birbirleri ile tutarlı olduğu gözükmektedir. Vatandaşın vergi yükünü artırmadan, çeşitli kurum mekanizmalarının tekrar canlandırılması için birkaç ayarlama gerekiyor. Bunlar da yapılırsa bu program, bu 3 yıllık öngörü, iş dünyasının önünü görebilmesi için, hepimizin önünü görebilmesi için önemlidir. 2009 için öngörülen yüzde 3,6 küçülme, realist bir rakamdır. Ama korkutucu bir rakam değildir. Çünkü hemen arkasından 2010 yılında mütevazı da olsa bir büyüme öngörülmektedir."

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin krizin ardından fırsatlar ülkesi olabilmesi için gerekli siyasi istikrarın mevcut olduğunu kaydetti. Güler Sabancı, "Şimdi yerel seçimlerden sonra bir dahaki genel seçimlere de üç yıla yakın zaman var. Dolayısıyla, hep beraber bu durumdan istifade edip, oluşmakta olan dünyada yerimizi almalıyız. Ve inanıyorum ki, ülkemiz gerçekten bu dönemi fırsata dönüştürecek güce sahiptir." ifadelerini kullandı.

Enerjide büyüyeceğiz 5 bin 700 kişiye daha iş imkânı sağlayacağız

Holdingin Yıllık Paylaşım Toplantısı'nda, Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü grubun faaliyetleri ve 2009 beklentilerine ilişkin bir sunum yaptı. Dördüncü, 2008 yılında 20 milyar lira olan konsolide net satışlarının 2009 yılında yüzde 17 artarak 23 milyar liraya çıkmasını hedeflediklerini söyledi. 2008 yılında 2,7 milyar lira olan faaliyet kârlarının 2009'da yüzde 11 artışla 3 milyar liraya ulaşmasının beklendiğini ifade eden Dördüncü, "Bunları yaparken, ihracatımız geçen yılın seviyesinde olacak. İthalatımız ise biraz daha az olacak. 2009'da 1,3 milyar dolar ithalat, 1 milyar dolar ihracat planlıyoruz." dedi. Dördüncü, geçen yıl 1 milyar dolar yatırım yaptıklarına işaret ederek, bu rakamın bu yıl yüzde 42 artışla 1,4 milyar dolar olarak planlandığını belirtti. 2008 yılı sonunda yüzde 28 artışla toplam aktiflerinin 101 milyar liraya ulaştığını bildiren Dördüncü, 2007'de 53 bin 400, 2008'de 51 bin 100 olan çalışan sayısının bu yıl 56 bin 800 civarında olmasını planladıklarını kaydetti. Soruları da cevaplandıran Dördüncü, 2008 yılında azalan personel sayısının işten çıkarmalardan değil satılan şirketlerden kaynaklandığını söyledi. Dördüncü, bir başka soru üzerine, finans sektörünün toplam kârlarına katkısının yüzde 55-60 civarında olduğunu, bu sene de benzer bir sonuç beklediklerini ifade etti. 2009'da daha çok organik büyüme hedeflediklerini dile getiren Dördüncü, uygun fırsat çıkarsa şirket de satın alabileceklerini kaydetti. Dördüncü, 2009 senesi için öngörülen 1,4 milyar dolarlık yatırımın 900 milyon dolarının enerji alanına yapılacağını kaydetti.

Krizin dibi görülmedi ama düşüş yavaşladı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin esas üzerinde durması gereken konulardan birinin, yüzde 15'lere varan işsizlik olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'yi kilit rolüne geçirmenin, iş gücünün nasıl tayin edileceğiyle ilgili olduğunu kaydetti. 3,5 milyon işsiz bulunduğunu belirten ve bunun 15 ile 24 yaş arasında dört gençten birinin işsiz olması anlamına geldiğine işaret eden Sabancı, iş gücünün maliyetini düşürecek mikro reformlar gerektiğini ifade etti. Sabancı Grubu olarak 'Başarı sorumluluğumuzdur' söylemini benimsediklerini belirten Sabancı, "Çünkü inanıyoruz ki hiçbir kaynağımızı israf etme lüksümüz yoktur. Sorumluluğumuz sadece kâr değil, sürdürülebilir kâr etmektir. Topluluk olarak verimliliği artırmaya daha fazla artırarak devam ediyoruz." diye konuştu. Sabancı, gazetecilerin krizin dibinin bulunup bulunmadığı konusundaki sorusunu şöyle cevaplandırdı: "Fabrikada çalışanların en fazla sorduğu soruydu. Düşüş hızı yavaşladı. Tahminlerimiz birkaç ay daha yavaş da olsa böyle gidecek. İkinci yarıdan sonra belki düşüşte durma beklenebilir ama işsizlik oranındaki artış devam edecek. Sayılı gün dayanacağız, ama sayısı ne kadar onu tam bilemiyorum."
 
Zaman



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,110 µs