En Sıcak Konular

"İran kesintinin bedelini ödeyecek!"

0 0 0000 00:00 tsi
İran'ın doğalgaz kesintisini mücbir (zorunlu) sebebe dayandırması tepki çekiyor. BOTAŞ, doğalgaz alan sanayi müşterilerine verilen günlük 7-8 milyon metreküplük gazı kesti; Rusya'dan gaz alımını artırdı

İran'la son bir aydır yaşanan doğalgaz sıkıntısı önceki gün gaz akışının tamamen kesilmesiyle doruğa tırmanırken, İran'ın kesintiyi mücbir (zorunlu) sebep gerekçesine dayandırması Türk tarafının tepkisine neden oldu. BOTAŞ kesintili doğalgaz alan sanayi müşterilerine verilen günlük 7-8 milyon metreküplük gazı keserek Rus gazı alımını artırdı. Böylece, Türkiye'nin günlük yaklaşık 103 milyon metreküpü bulan tüketimi karşılandı.

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, "İran her yıl aynı gerekçeyi sunuyor. İran halkı su gibi doğalgaz harcıyor" dedi. İran'ın Refah-Yol Hükümeti döneminde imzalanan anlaşma gereği Türkiye'ye vermeyi taahhüt ettiği günlük 28 milyon metreküplük gazı önceki gün kesmesi enerjide dışa bağımlılık sorununu gündeme getirdi.

BOTAŞ, Rus gazının artırılması ve ilave LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımlarıyla günlük temin edilen gaz miktarını tüketim miktarıyla dengeledi.
Bıçak sırtında olan dengelerin soğuk havalara bağlı olarak her an değişebileceğini dikkate alan BOTAŞ, kesintili tarifeden indirimli gaz alan sanayicilerin gazını da kesti.

Türkiye genelinde dün 40 milyon metreküpü konut, 33 milyon metreküpü sanayi, 30 milyon metreküpü elektrik olmak üzere 103 milyon metreküp doğalgaz tüketildi. Tüketimin 51 milyon metreküpü konutularda olmak üzere en fazla 135 milyon metreküpe çıkacağı öngörüldü. Yaklaşık 75 milyon metreküplük 7 adet ilave LNG kargosu temin edildi. Rusya'dan gelen Mavi Akım gazı günlük 33 milyon metreküpten 37'ye, Batı Hattı gazı ise 42 milyon metreküpten 47'ye çıkarıldı. Ege Gaz Terminali'nden 12 milyon, Marmara Ereğlisi'nden ise 22 milyon metreküp doğalgaz elde edilebileceği belirtildi.

'İran alışkanlık haline getirdi'
İran'ın açıklamaları BOTAŞ yönetimini tatmin etmedi. Anlaşma metninde yer alan 'Acts of God (Allah'ın işleri)' ifadesinin hukuki bir terim olduğunun altını çizen Düzyol, "Bu artık Allah'ın işi, takdiri değil. Havalar her kış soğuyor. Öngörülmeyen bir şey yok. İran alışkanlık haline getirdi. Gaz ucuz olduğu için günlük tüketimleri zaman zaman 400 milyon metreküpü buluyor. Su gibi harcıyor, sözlerini tutmuyorlar. Üç yıldır tartışıyoruz" dedi.

Milliyet



Bu haber 239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,438 µs