En Sıcak Konular

Bakan Çağlayan'dan yeni teşvik sürprizi

17 Nisan 2009 19:46 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de yeni bir teşvik sisteminin uygulanacağını, bununla ilgili hazırlıkların devam ettiğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odasınca düzenlenen ''Osmaniye İstişare Değerlendirme Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye'nin sanayi envanterini çıkartarak, ''girişimci bilgi sistemi'' olarak kullanıma sunduklarını, burada 100'ü ana sektör olmak üzere 3 bin 800 sektörün bilgilerinin bulunduğunu bildirdi.

Girişimcilere yön vermede teşvik sisteminin büyük önem taşıdığını ifade eden Çağlayan, ''Türkiye yepyeni bir teşvik sistemine sahip olacak. Hazırladığımız yeni teşvik sistemiyle ilgili çalışma, Bakanlar Kurulunda görüşüldükten sonra son şeklini alacak'' dedi.

Ekonomik krize değinen Çağlayan, ''Kriz ortamından geçiyoruz. Türkiye yıllar önceki gibi kapalı bir ekonomi olsaydı, gümrük duvarlarıyla sanayisini koruyor bir yapıda olsaydı, dünya ile entegre olmasaydı, yüzde 90'ı sanayi ürünlerinden oluşan 132 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmemiş olsaydı, krizden bu kadar etkilenmezdi. Ama bu kadar büyük bir Türkiye de olmazdı'' dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ını Avrupa'ya yaptığını, bu pazarlardaki daralmadan dolayı da bir sıkıntı yaşadığını ifade ederek, ''Krizin dibi görünmüştür. Artık negatiften sıfıra doğru yükseliş başlayacak'' diye konuştu.

Türkiye'nin 2007'de sanayi, hizmet ve ticaret sektörlerinde büyük atılım gerçekleştirdiğini anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

''İhracatın çok fazla olduğu ülkelerde ekonomik daralma çok daha fazla. Türkiye iç pazara doymamış, yaş ortalaması 28'de olan dinamik bir ülke. Stratejik ve coğrafi konumumuz da çok önemli. Üç tarafımızın denizlerle çevrili olması önemli bir avantaj. Türkiye, 3 saatlik uçuş mesafesindeki ülkelere ihracatının yüzde 85'ini yapıyor. Türkiye, öyle bir ülke ki 4 saatlik uçuş mesafesinde 54 ülke var ve ekonomileri dünya ekonomisinin 4'de birini oluşturuyor.''

-KRİZİN VERDİĞİ DERS-

Bakan Çağlayan, otomotivdeki ÖTV indirimiyle TOFAŞ'ın işçi çıkarmaktan vazgeçtiğini ve üretime devam ettiğini, beyaz eşyadaki ÖTV indirimi, mobilya sektöründeki KDV indirimi, büro ve ofis mobilyaları ile bilgisayar sektörlerindeki indirimlerin ise ciddi manada etkisini gösterdiğini belirterek, ''Bu dördü Türkiye'de en fazla küçülen 4 imalat sektörüdür. Otomotiv yüzde 59, mobilya ve beyaz eşya ortalama yüzde 30 daraldı. Bu sektörlerde şimdi tekrar geriye dönüş başladı'' dedi.

Kriz sonrası dönemlerin, öncesinden daha güçlü ve sağlıklı olduğunu kaydeden Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Çünkü, her kriz sanayiciye, tüccara, siyasilere ve bürokratlara ciddi bir ders vermiştir. Biz 2001 krizini yaşamasaydık, bir yıl sonra çok daha ağır yaşardık.

Krizler, iyice şişmiş bir balonun patlamasıdır. ABD'deki kriz de bir mutluluk balonunun, saadet zincirinin dağılmasıydı. Çünkü olmayanı sattılar. Ayrıca, kriz, Türkiye'ye zaman zaman politik nedenlerle eksi not veren ve borçlanma maliyetlerini artıran derecelendirme kuruluşlarının itibarını sarsmıştır.''

Toplantıya, Osmaniye Valisi Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Kadir Kara, Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ile meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.

aa



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,469 µs