Kızıl Meydan'da | " /> Kızıl Meydan'da | "/>

En Sıcak Konular

Nükleer füzeler Kızıl Meydan'da

17 Nisan 2009 11:13 tsi
Nükleer füzeler Kızıl Meydan'da Moskova, NATO'nun Gürcistan tatbikatına Kızıl Meydan'dan cevap vermeye hazırlanıyor

NATO'nun Gürcistan'da mayıs ayında yapacağı askeri tatbikatları 'provokatif' olarak değerlendiren Rusya, Kremlin'de 9 Mayıs'ta yapılacak 'Zafer Bayramı' kutlamalarında yeni bir gövde gösterisine hazırlanıyor.

Geçen yıl ilk kez Gürcistan savaşı öncesi nükleer füzeleri Kızıl Meydan'dan yürüten Kremlin, bu yıl daha geniş katılımlı bir gösteri için yoğun çalışmalara başladı.

Erivan'da gerçekleşen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı dışişleri bakanları toplantısına katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO'nun Gürcistan tatbikatının Kafkaslar'da istikrara katkı sağlamayacağını açıkladı. Lavrov, "Umuyorum ki, NATO ülkeleri Gürcü yönetimi ile gerçekleştirilen işbirliklerinde herhangi bir masuniyet ve izin anlayışının oluşmasına izin vermezler. Gürcistan yönetiminin katılımı ile gerçekleşecek NATO gösterisi bölgede barış isteyenlere yanlış bir mesaj olacak." uyarısı yaptı.

NATO Rusya temsilcisi Dmitri Rogozin de Gürcistan'da yapılacak tatbikatın provokatif olduğunu, programın iptal edilmesi ya da ertelenmesi gerektiğini söyledi. NATO tatbikatını Gürcistan'ın içişlerine müdahale olarak yorumlayan Rogozin, "Tatbikat Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili yönetimine destek anlamına geliyor. Rusya buna karşılık verir. Saakaşvili rejimine sağlanacak her destek, onun Napolyonvari duygularının altında ezilen Gürcü halkına karşı da bir girişimdir." eleştirisi getirdi.

Gürcistan'ın Vaziani askeri üssünde gerçekleşecek Longbow 09 (uzunyay) ve Lancer 09 (mızraklı süvari) isimleri verilen tatbikata Türkiye'nin de dahil olduğu 23 NATO ülkesinden 1.300 personel katılacak. NATO, tatbikatın hedefini bölgede çok uluslu güçlerin birlikte hareket edebilme kapasitesinin artırılması olarak açıkladı.

Nükleer füzeler yeniden Kızıl Meydan'dan geçecek

Rusya ise İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı elde ettiği zaferin anısına kutladığı 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı gövde gösterisine dönüştürecek. Bu yılki kutlamalar için 6 milyon dolarlık bir bütçe ayrılırken, gösterilerde 9 bine yakın asker, 112 ağır askerî araç ve 70 savaş uçağı yer alacak. Kutlamalarda nükleer başlık taşıyabilen İskender füzeleri, S-300 ve S-400 model füze savunma sistemleri ve Buk hava savunma sistemleri de yer alacak.

Geçen yıl gerçekleşen kutlamalarda 8 bin asker, 111 askerî araç ve 33 adet savaş uçağı ve helikopter yer almıştı. Kızıl Meydan'da ilk Zafer Bayramı kutlamaları Joseph Stalin'in komutanlığında 24 Haziran 1945 yılında yapılmıştı. Kutlamalarda yer alacak asker, uçak ve diğer donanımlar, törenlerin başarılı geçmesi için prova çalışmalarına başladı.

Zaman



Bu haber 910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,918 µs