Çok kanlı bir savaş olmaz mı? | " /> Çok kanlı bir savaş olmaz mı? | "/>

En Sıcak Konular

Yılmaz: Çok kanlı bir savaş olmaz mı?

16 Nisan 2009 13:41 tsi
Yılmaz: 
Çok kanlı bir savaş olmaz mı? Beykent Üniversitesi'nde konuşan Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Eski Başbakan Mesut Yılmaz'la arasında geçen bir konuşmayı anlattı. İşte o ilginç diyalog...

Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (BÜSAM) tarafından düzenlenen "2'nci Uluslararası Strateji ve Güvenlik Çalışmaları Sempozyumu",

Üniversitenin Taksim Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. "21'nci Yüzyılda Ulusal Savunma" konulu sempozyuma Türkiye ve dünyadan uzman isimlerin yanı sıra Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, TBMM eski başkanı Hüsamettin Cindoruk, Genelkurmay eski başkanı emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt da katıldı.

Büyükanıt burada yaptığı "Türkiye'de Savunmanın Değişimi" başlıklı konuşmada NATO'yu eleştirerek, "NATO, son dönemlerde bir tehdit bulmak istedi. İlk olarak Kuzey Afrika'daki aşırı dinci gruplar tehdit olarak algılandı ancak 11 Eylül'de ABD'ye yapılan saldırılar sonrası tehdit kavramı değişti. Birleşmiş Milletler tarihte bir ilk olarak 5. maddeyi öne koydu. NATO burada büyük bir hata yaptı. Artık günümüzde savaş kavramı da değişmiş durumda. Silahlı tehdit haricinde artık ekonomik tehditler de var. Ekonomik manipülasyonlar, Türkiye ekonomilerini bozmaya çalışarak politik amaçlarda kullanmak, vakıfları ve sivil toplum kuruluşlarını yönlendirerek kamuoyunu kendi istikametine doğru kullanarak savaş başladı. Biz buna karanlık savaş diyoruz" ifadelerini kullandı.

KARANLIK SAVAŞA ÖRNEK 2001 KRİZİ

Karanlık savaşın en iyi örneğinin 2001 krizi olduğunu belirten Yaşar Büyükanıt, manipülasyon yapılarak kriz ortamı oluşturulduğunu savundu. Büyükanıt, "Bir de siber savaş var. Teknoloji kullanılarak bu savaş gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin yaşadığı coğrafya çok belalı bir coğrafya. Kafkaslar'da, Suriye'de potansiyel bir tehdit söz konusu. Nitekim Kıbrıs da çok önemli. Kıbrıs Rum Kesimi, bazı ekonomik anlaşmalar için faaliyetlere geçti. Petrol arama gibi faaliyetlere başlamak için anlaşmalar yaptı. Türkiye Kıbrıs'ta bir sorun yaşarsa Akdeniz ekonomik bölgesinde sadece Antalya Körfezi'ne mahkum olur. Biz hep onların yaptıklarını takip ediyoruz ve 'olmaz' diyoruz. Halbuki bizim de artık ekonomik anlamda orada bir şeyler yapmamız gerekir. Yunanistan'da hava sahasının ihlalleriyle ilgili tartışmalar yaşanıyor. Halbuki Türkiye uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapmaktadır. Yunanistan orayı bir milli egemenlik sınırı gibi görüyor. Bu tamamen yanlıştır. Eğer bu sorun aşılırsa, Yunanistan'la aramızda bir sorun kalacağını düşünmüyorum" açıklamasında bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri sağlam adımlarla ilerlediğini belirten Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sadece savaşmak için değil, caydırıcı bir güç olmak için de önemli olduğunun altını çizdi. Büyükanıt, Türkiye'nin 1998 yılında Suriye ile bir savaş ortamına girdiğini hatırlatarak, "O zamanın Başbakanı Mesut Yılmaz bana 'çok kanlı bir savaş olmaz mı?' dedi. Ben de 'kansız savaş olur mu?' dedim ama bizim ordumuzun ne kadar güçlü olduğunu ifade eden sözler söyledim ve bu etkili oldu. Bu yüzden Türk Silahlı Kuvvetleri çok güçlüdür. Şimdi Afganistan'da Türk ordusu var ama bu terörle mücadele için değil, bölgeyi komuta etmek için. Bizim ordumuz yıllarca Türkiye'de terörle mücadele ediyor. Şu anda Afganistan'a da terörle mücadele için ek asker gönderirsek, orada bir asker şehit olursa Türk halkına ne söyleriz, nasıl anlatırız" dedi.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un konuşmasıyla ilgili sorular üzerine, "Eski bir Genelkurmay mensubu olarak, Genelkurmay Başkanımızın yaptığı konuşması değerlendirmem doğru olmaz" ifadelerini kullandı.

Büyükanıt, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinde, Afganistan'ın terörle mücadelesi için Türkiye'den ek asker istediği yönündeki söylemlerin hatırlatılması üzerine ise, "Ben de istediğini düşünüyorum ama makamlarla neler konuştuğunu bilmiyorum. Amerikalılar genelde terörle mücadele için asker ister. O yüzden de Obama'nın da asker istediğini düşünüyorum. Biz yıllarca bu ülkede şehit verdik. Bir de orada şehit verirsek bunu Türk halkına nasıl anlatırız" diye konuştu.

 



Bu haber 2,798 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs