En Sıcak Konular

CHP'li vekilden Ergenekon savcılarına çağrı

16 Nisan 2009 13:42 tsi
CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı'dan Ergenekon savcılarına çağrı. Baratalı, Taksim'de 36 kişinin öldürüldüğü 1977 olaylarının Ergenekon soruşturmasına dahil edilmesini istedi.

TBMM İçişleri Komisyonunda, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanuna, 1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil olarak eklenmesini öngören kanun tasarısı, görüşmeleri tamamlandı.

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, 1 Mayıs'ın tatil yapılmasıyla sorunların çözülmüş olmayacağını savunarak, işçilerin durumunun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılması gerektiğini savunan Güvel, ''12 Eylül'den kalan bu ve benzeri yasakçı zihniyet aşılmalıdır. Demokrasi kültürü içinde yurdun her tarafında kutlama yapılmalıdır'' dedi.

-''KÜRT COĞRAFYASI'' TARTIŞMASI-

DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının önündeki engellerin İstanbul Valisi tarafından aşılabileceğini söyledi.

Nevruz kutlamalarının yapıldığı günün de bayram ilan edilmesi talebinde bulunan Yaman, ''Özellikle daha çok Kürt coğrafyasındaki il, ilçe ve köylerde kutlanan Nevruz'un da bayram ilan edilmesi gerekir. Özgürlükler, güvenlik gerekçesiyle kısıtlanmamalıdır'' diye konuştu.

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, DTP'li Yaman'ın ''Kürt coğrafyası'' sözünü kullanmasını şiddetle kınadığını söyledi. Özdemir, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün toprakları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nindir ve Türk coğrafyasıdır. 1 Mayıs'ları bahane ederek bölücülük yapmak, devletin aleyhine kullanmak yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti aleyhine vurmaları, kırmaları, yakmaları uygun bulmuyorum'' dedi.

Özdemir, 5 yıl süreyle İstanbul Valiliği görevini yürüttüğünü anımsatarak, Taksim Meydanı'na toplanan kalabalığın dağılmasında sıkıntı yaşandığını, bu alanda kutlama yapılacaksa bile alana yeteri kadar insanın alınması gerektiğini söyledi.

-''TEDBİR ALINMAZSA, İŞSİZLER BAYRAMI OLARAK KUTLARIZ''-

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, AK Parti Hükümetinin, 1 Mayıs'ı tatil eden kanun tekliflerini neden desteklediğini anlayamadıklarını söyledi. 1 Mayıs'ın tatil edilmesinin mimarının AK Parti olmadığını savunan Yalçınkaya, işçiler ve emekçiler tarafından 1 Mayıs'ın çok güzel bir şekilde kutlanacağını ifade etti.

Yalçınkaya, geçen yılki kutlamalar sırasında yaşanan olayların henüz unutulmadığını da sözlerine ekledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, yıllardır işçiler üzerinden siyaset yapanların, bugüne kadar yapamadığı bir işin AK Parti tarafından gerçekleştirildiğini savundu.

Erdoğan, 1 Mayıs'ın ideolojik veya siyasi görüşün dışında tutularak, el ele kutlanması gerektiğini vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, 1 Mayıs'ın tatil olması için tasarı hazırlayan Bakanlar Kurulunun ''vaktini israf ettiğini'' ifade ederek, konuyla ilgili verilen tekliflerin desteklenmesinin yeterli olacağını savundu.

Özyürek, ''Emek ve Dayanışma Günü'' yerine ''İşçi Bayramı'' teriminin kullanılmasının uygun olacağını Komisyonun takdirine bıraktığını söyledi.

İşsizlik rakamlarının açıklandığı günlerde işçi bayramıyla ilgili yasanın görüşülmesini anlamlı bulduğunu kaydeden Özyürek, ''Ekonomik krize karşı gerekli tedbirler alınmazsa, işçi bayramını, işsizler bayramı olarak kutlamak zorunda kalırız'' dedi.

-''1977 OLAYLARI, ERGENEKONA DAHİL EDİLMELİ''-

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 1 yıl önceki grup toplantısı konuşmasında ''1 Mayıs'ın tatil günü ilan edilmesini bekleyenler var. 1 günün maliyeti, 2 katrilyon lira'' dediğini hatırlatarak, demokrasinin ve emeğin gücü sayesinde 1 Mayıs'ın tatil ilan edildiğini söyledi.

Kendisinin 1968 kuşağından gelen bir devrimci olduğunu söyleyen Baratalı, 1977'deki 1 Mayıs kutlamaları sırasında 36 emekçinin öldürüldüğünü anımsattı.

Bir otelden açılan ateş sonucu Taksim'de kutlama yapan işçilerin öldürüldüğünü anlatan Baratalı, ''Onların üzerine işçiler mi ateş açtı, işçiler mi öldürdü? Otelden makineli tüfekle ateş edilmesini devlet önleyemedi. Emniyet tedbirleri alınarak işçilerin Taksim'de kutlama yapmaları gerektiği düşüncesindeyim'' diye konuştu.

Ergenekon soruşturmasına da değinen Baratalı, şöyle konuştu:

''Profesörleri, rektörleri, sivil toplum örgütü temsilcilerini sorguya alan Ergenekon savcılarından bir ricam var; bu davanın içine 1977 olayları dahil edilmelidir. Madem birilerinin dediği gibi 'Türkiye bağırsaklarını temizliyor' bu da bir bağırsaktır. Davaya, 1977 olaylarının dahil edilmesi gerekir diye düşünüyorum.''

-''YARGI HAREKETE GEÇMELİDİR''-

AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas da sendikal yaşantısı boyunca 1 Mayıs'ın bayram edilmesi yönünde bir söylemi olmadığını belirterek, ''Ölenlerin anısına saygı göstermek için Emek ve Dayanışma Günü olmalı. Emekçilerin, bugün de yarın da birliğe ve dayanışmaya ihtiyacı var'' dedi.

Partilerin şimdiye kadarki süreçte bir şekilde iktidar veya koalisyon ortağı olduğunu belirten Kafkas, ''Yıllardır, Hükümet olmuşlar, Başbakan olmuşlar hiçbirinin aklına 1 Mayıs'ı tatil yapmak gelmemiş. AK Parti'nin 'evet' demediği bir yasa çıkmayacağına göre, bir hakkı teslim etmek lazım. Toplumun bir sorununa çözüm bulunmuştur'' diye konuştu.

1977 olaylarına da değinen Kafkas, şöyle devam etti:

''1977 karanlık olayının, 1 Mayıs karanlıklarının ortaya çıkmasını sağlamalıyız. Türkiye gerçekten karanlık noktalarını temizlemelidir. Yargı harekete geçmeli, hukuk dışı uygulamaları, ahlaksızlıkları, yolsuzlukları temizlemelidir. Dünün karanlığı, bugünün karanlığı temizlenmeli ki yarınlarımız aydınlık olsun. Yargıyı 1977 olaylarıyla ilgili görevini yapmaya çağırıyorum. İlk defa Türk yargısı karanlık noktaları temizlemeye başlamıştır, buna devam etmelidir.

Taksim Meydanı'ndaki laleyi koparacaksın ve 'ben devrimciyim' diyeceksin. Korku tünelinden 1 Mayıs'ı çıkaralım. 1 Mayıs gelmeden 2 ay önce Türkiye gerilmeye başlıyor. Birilerinin, 365 gün boyunca 1 Mayıs'ta neyi nasıl yapacağını, nasıl taarruza geçeceğinin yarışı içinde olmaktan kurtuluyor olması lazım.''

Kafkas, Baratalı'nın Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yöneticilerinin gözaltına almasına ilişkin sözleri üzerine ''Yargının neyi sorgulayacağına karışma noktasında olamam. Yargıya saygılıyım. Adına 'çağdaş' demekle çağdaş olunmuyor. Demokrasiyi hazmetmeliyiz. Karar verilene kadar herkes masumdur'' karşılığını verdi.

''Taksim, mübarek bir yer değil. Orada 36 canımızı kaybettik'' diyen Kafkas, Taksim'de de kutlama yapılabileceğini belirterek, 2009'un 1 Mayıs'ının gerilimlerin, olayların olmadığı, dayanışmanın sağlandığı güzel bir gün haline dönüşmesi temennisinde bulundu.

aa



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,229 µs