önemli anket | " /> önemli anket | "/>

En Sıcak Konular

Askerle ilgili önemli anket

16 Nisan 2009 13:37 tsi
Askerle ilgili önemli anket A&G Araştırma Şirketi’nin 29 Mart Yerel Seçimleri sonrası yaptığı anket ses getirecek.

A&G Araştırma Şirketi’nin 29 Mart Yerel Seçimleri sonrası Milliyet gazetesi için yaptığı ankete göre, “CHP ne yapmalı?” sorusuna seçmenlerin yaklaşık yarısı, “Kılıçdaroğlu - Tekin modeli tüm Türkiye’ye yayılmalı” yanıtını verdi.

“CHP umut olabilir mi?” sorusuna olumsuz yanıt verenlerin oranı daha fazla çıktı.
Seçmen, askerin seçim öncesi mesaj vermemesini ise olumlu buldu.
Araştırmada, “AKP iktidara geldiğinden bu yana, ilk kez seçim döneminde asker konuşmadı, mesaj vermedi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Askerin karışmaması iyi mi oldu, yoksa asker mesaj vermeli miydi?” sorusuna, seçmenlerin yüzde 59.5’i, “Askerin konuşmaması iyi oldu” yanıtını verdi. Askerin mesaj vermesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 25.3’te kaldı. Askerin sürece karışmamasına en çok sevinen DTP’li seçmen. DTP’lilerin yüzde 73.8’i, “Askerin karışmaması iyi oldu” dedi. AKP’lilerin yüzde 67.4’ü de bu görüşte.
Erkek seçmenler, kadın seçmenlere oranla, askerin karışmamasına daha sıcak bakıyor. Yaş gruplarına göre yapılan değerlendirmede, orta ve daha üst yaş gruplarındaki seçmenlerin, askerin karışmamasına daha olumlu baktığı da ortaya çıktı.
Askerin karışmamasına verilen destek, eğitim seviyesi yükseldikçe daha da artıyor. Yerleşim yerine göre yapılan değerlendirmede ise, kırsal kesim ve büyükşehirli seçmen arasında, belirgin bir fark ortaya çıkmadı.

İstanbul modeli
Seçmene, CHP üzerine de şu soru soruldu: “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin, CHP oylarını oldukça yüksek oranlara çıkardı. CHP, İstanbul’da toplumun her kesimini kapsayan çalışmalarını, Türkiye geneline yayıp, açılımlara devam etmeli mi, yoksa, CHP bildiğimiz eski muhalefeti mi yapmalı?”
Ankete katılan seçmenlerin yüzde 47.7’si “Kılıçdaroğlu - Tekin modelinin Türkiye geneline yayılması gerektiğini” belirtti. CHP’nin eski muhalefetine dönmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 20’de kaldı.
Kılıçdaroğlu - Tekin formülüne sıcak bakan CHP’lilerin oranı, yüzde 87.2’ye ulaştı. Bu formüle MHP’li seçmenin yüzde 39’luk kesimi destek verdi. AKP’lilerde bu oran yüzde 27.7’de kaldı.

Eğitimliler Kılıçdaroğlu-Tekin diyor
İstanbul’da uygulanan Kılıçdaroğlu - Tekin modelinin, tüm Türkiye’ye yayılmasına erkekler daha sıcak bakıyor. Erkeklerin yüzde 50.5’i, kadınların ise yüzde 44.8’i bu yaklaşımı destekliyor.
Aynı şekilde gençler de  Kılıçdaroğlu - Tekin formülüne, diğer yaş gruplarına oranla daha yakın duruyor. Seçmenin eğitim seviyesi yükseldikçe, CHP’nin tüm Türkiye’de, İstanbul’da yapıldığı gibi toplumun her kesimini toparlayan tavrının yaygınlaştırılması konusundaki beklentisi hızla artıyor.
İlkokul mezunlarının yüzde 37’si bu formülü desteklerken, ortaokul - lise mezunlarının yüzde 51’i, üniversite mezunlarının ise yüzde 8.9’u bu modelin başarılı olacağına inanıyor.
Büyükşehir seçmeni, CHP’nin Kılıçdaroğlu - Tekin modelini, tüm Türkiye’de yaygınlaştırması gerektiğini, genel ortalamanın üzerinde destekledi. Büyükşehir’de yüzde 51.8 olan destek, kırsal kesimde yüzde 43.9’a düşüyor.

CHP umut olur mu?
Araştırmanın son bölümünde yer alan, “Sizde, bu seçimden sonra CHP’de bazı şeylerin artık değişebileceği, bu partinin seçmen için umut ışığı olabileceğine dair bir his uyandı mı?” sorusu, seçmenin CHP’den henüz yeteri kadar umutlu olmadığını ortaya koydu.
Ankete katılanların yüzde 45.3’ü “Hayır” yanıtını verirken, CHP’nin umut olabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 38’de kaldı.
“29 Mart İl Genel Meclisi seçimlerinde oyumu CHP’ye verdim” diyenlerin yüzde 74.5’i “CHP umut olabilir” yanıtını verdi. Sandığa gitmeyenlerin yüzde 30.8’i, MHP seçmeninin yüzde 33.7’si de CHP’nin umut olabileceğini düşünüyor. AKP’lilerin yüzde 62.2’si, DTP’lilerin yüzde 62.5’i, SP’lilerin ise yüzde 65.3’ü ‘Hayır olamaz” görüşünde.
Kadınlar, CHP’den, erkeklere oranla daha umutsuz görünüyor. 27 yaş altı genç seçmenler, diğer yaş gruplarına oranla daha umutlu. Eğitim yükseldikçe, CHP’nin umut olabileceğini düşünenlerin oranı hızla artıyor.
Yerleşim tipine göre verilen cevaplarda önemli farklılıklar görülmedi. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşayan seçmenler, genel ortalamanın üzerinde CHP’nin umut olabileceğini düşünüyor.

YORUM
CHP, umut olabilir mi?

Bu seçim döneminde askerin konuşmayarak iyi yapıp yapmadığını sorduk. Yetişkin her 100 kişiden 60’ı, asker konuşmayarak iyi yaptı cevabını verdi. “Asker konuşmalıydı” diyenlerin sayısı her 100 kişiden 25’i.
Askerin konuşmamasını yüksek oranda olumlu bulanlar AKP,  DTP ve SP seçmeni. CHP ile MHP seçmeninin çoğunluğu da “Asker konuşmayarak doğrusunu yaptı” demiştir.
MHP seçmeninin yüzde 39.0’u  CHP seçmeninin ise yüzde 36.7’si “asker konuşmalıydı” yanıtını vermiştir.
Geçmiş dönemlerde yaptığımız araştırmalara ve askerlerin çeşitli iletişim araçlarıyla konuştuğu dönemlerdeki partilerin oy oranlarına baktığımızda şu görülüyor:
Askerin konuşması, seçmen tercihi bakımından AKP’ye fayda, CHP ile MHP’ye ise zarar veriyor.
Erkekler, orta üst yaş grupları ve eğitimliler daha yüksek oranda askerin karışmaması iyi oldu cevabını vermiştir.

CHP ne yapmalı?
CHP, 2002 seçimlerinden bu yana ilk kez bir seçim döneminde farklı bir strateji izledi. Kutuplaşma ve gerginlik siyasetinden daha çok, ülkenin temel meselelerini her fırsatta dile getirmeye çalıştı. Bunun karşılığını da seçim sonuçlarında az da olsa hanesine yazdırdığı seçmen sayısıyla gösterdiğini düşünüyorum.
İstanbul’da Kemal Kılıçdaroğlu - Gürsel Tekin ikilisi, 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisinin uyguladığı modele benzer bir modelle, toplumun her kesimiyle iletişim halinde olmanın semeresini, elde edilen sonuçlarla gösterdi.
Belki bu çalışmaya daha erken bir takvimde başlanabilse veya seçim birkaç ay daha sonra yapılsaydı, seçim sonucu daha farklı olabilirdi. Özetle, demek ki seçmen, olumlu çabalara karşılık verebiliyormuş. İstanbul’daki bu başarının tek mükafatını, İstanbul ekibine vermek haksızlık olur.
Genel merkezin ve genel başkanın oluru olmadan açılımlar yapmanın, mevcut siyasi partiler kanunu dikkate alındığında pek mümkün olmadığını da unutmamak gerek.

‘Model yayılmalı’
Seçmenler, İstanbul’da başlayan bu hareketin CHP tarafından tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini düşünüyor. “CHP, eski muhalefetini yapmaya devam etmeli” diyenlerin oranı sadece yüzde 20.1 Bunun büyük bir kısmı da CHP seçmeni değil.
CHP seçmeninin büyük bir çoğunluğu (yüzde 87.2) açılımların ve bu modelin tüm Türkiye’ye yayılması gerektiği düşüncesinde. Erkekler, gençler ve eğitimliler, bu modele daha fazla destek vermekte.
Toplam seçmenin yüzde 38.0’i, “Evet, CHP artık umut olabilir” derken, yüzde 45.3 “Hayır, olamaz” cevabını vermiştir. CHP’ye oy veren seçmenlerin büyük bir bölümü (yüzde 74.5) uzun bir aradan sonra ilk kez heyecanlanmış ve “Evet olabilir” diye düşünmeye başlamıştır.

İktidar olabilir
Özetle; CHP bu seçim döneminde, İstanbul’da başlattığı muhafazakâr, dar gelirli, düşük eğitimli, ağırlıklı olarak, moda tabirle varoşlarda yaşayan seçmenle barışma, onları anlama ve dinleme yolunu seçmeye devam eder; vitriniyle, vizyonuyla, söylemi ve çözüm önerileriyle bunu ülke geneline yayma yolunda atılımlar yapabilirse, Türkiye orta ve uzun vadede yeniden sosyal demokrat bir iktidarla tanışabilir.
Yok, CHP, eski muhalefetine döner, tüm yapılanları bir seçim yatırımı olarak algılarsa, sağlıklı bir demokrasi için ülkenin ihtiyacı olan güçlü sosyal demokrat bir parti modeli için yeni arayışlar ve oluşumlar kaçınılmaz olacaktır.

Askerin karışmaması iyi oldu

 


 




CHP ne yapmalı?




 

Askerin karışmaması iyi mi oldu?





 



Bu haber 1,373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,718 µs