En Sıcak Konular

Peres: İran'a saldırma planı yok

16 Nisan 2009 12:21 tsi
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ülkesinin devam eden nükleer programı nedeniyle İran'a saldırma gibi planları bulunmadığını söyledi.

Peres, dün akşam İsrail'e gelen ABD Başkanı Barack Obama'nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell'i kabul etti. Peres kabulde, İsrail'in İran'a saldıracağı yolundaki spekülasyonları yalanlayarak, İran'a muhtemel bir saldırıya ilişkin tüm konuşulanları "saçmalık" olarak değerlendirdi ve İran için çözümün askeri olmadığını söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı, İran konusunda esaslı bir uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, İran'la ilgili konuşmaların samimiyetinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

George Mitchell de ABD'nin, İsrail'in güvenliğine verdiği önemi vurgulayarak, aynı zamanda yönetimin, İsrail ve Filistinliler arasında iki-devletli çözüme de bağlı olduğunu kaydetti.

Peres'in açıklamaları, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, İsrail'in (İran'a) olası saldırısının sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerinin ardından geldi.

Gates, dün Virginia Quantico'da, deniz piyadesi öğrencilerine yönelik konuşmasında, İran'a askeri bir saldırının Tahran'ın nükleer amaçlarına son vermeyeceğini vurgulamış; askeri yola başvurulmasının İran'da sadece bölünmüş unsurların birleşmesine neden olacağını ve İsrail'e karşı nefreti alevlendireceğini kaydetmişti. Gates ayrıca, askeri bir saldırının, kim olursa olsun, saldırıyı düzenleyene karşı ülkede hiç tükenmeyecek bir nefreti inşa edeceğini de belirtmişti.

ABD Savunma Bakanı, Tahran'ın nükleer arzularının ancak ve ancak İranlıların kendilerine çok pahalıya mal olduğuna karar vermeleri halinde durabileceğini de söylemişti.

George Mitchell, Peres'le görüştükten sonra İsrail'in yeni Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile bir araya geldi. İkilinin görüşmesinin, Lieberman'ın, ülkesinin 2007 sonunda başlayan Annapolis barış sürecini tanımadığı yolundaki açıklamalarının gölgesinde yapıldığına dikkat çekiliyor.

-NETANYAHU MAYIS SONUNDA BEYAZ SARAY'DA-

Öte yandan İsrail radyosu, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Mayıs sonunda Washignton'a giderek, Beyaz Saray'da Başkan Barack Obama ile görüşeceğini belirtti.

Radyo, Başbakanlıktan üst düzey bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Obama'nın Netanyahu'yu, geçen günlerdeki telefon görüşmesinde Beyaz Saray'a davet ettiğini aktardı.

Netanyahu'nun Mayıs sonunda gitmesi beklenmesine rağmen, İsrail'deki siyasi yorumcular, Washington'dan henüz davetle ilgili bir tarih verilmediğine dikkat çekiyorlar.
 
aa



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,969 µs