En Sıcak Konular

ABD ekonomisinde bazı istikrar işaretleri var

16 Nisan 2009 12:09 tsi
ABD ekonomisinin daralmaya devam ettiği, ancak bazı istikrar işaretleri olduğu bildirildi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) eyaletlerden aldığı çeşitli ekonomik verilere dayanarak hazırladığı ''Bej Kitap'' adlı raporda, ''birkaç bölgede bazı sektörlerdeki ekonomik faaliyetlerde düşük seviyede istikrar işaretleri görüldü, ancak ekonomik faaliyetlerin bütünü daha fazla daraldı ya da zayıf kaldı'' denildi.

ABD'de, 12 bölgeden 5'inde ekonomideki faaliyetlerdeki düşüş hızının azaldığı, diğerlerinde bir istikrar yakalandığı belirtilen raporda, ''birkaç bölgede birçok sektörde imalat faaliyeti birkaç istisna hariç zayıfladı. Finans dışı hizmet faaliyeti daralmayı sürdürdü'' ifadesi kullanıldı.

Perakende harcamaların yavaş kaldığı, ancak bazı bölgelerde satışlarda hafif de olsa düzelme görüldüğü bildirilen raporda, birçok bölgede konut fiyatları ve yeni konut inşaatlarının düşmeye devam etmesi yüzünden emlak piyasasında sıkıntıların sürdüğü, insanların konut satın almaya ilgisinin ise artmaya başladığı kaydedildi.

Raporda, istihdam piyasasının düzelmediği, koşulların zayıf olduğu, işten çıkarmaların sürdüğü, çalışma saatlerinin azaltıldığı ve fabrikaların geçici olarak kapatıldığı da belirtildi.

ABD'de işsizlik oranı geçen ay yüzde 8,5 ile 25 yılın en yüksek oranına ulaştı. Küresel krizin etkisini hissettirmeye başladığı Aralık 2007'den bu yana 5,1 milyon insan işini kaybetti.

Barclays Capital'den Michelle Meyer, ekonomide koşulların halen zayıf olmasına rağmen, belli sektörlerde istikrarın sağlandığı yönünde işaretler bulunduğunu söyledi. Meyer, ''Açıkçası halen derin bir durgunluk içindeyiz, ancak bazı şeylerin bir parça iyi olduğuna dair işaretler var'' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Georgetown Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, ''ekonomide ilerleme işaretleri'' olduğunu, ancak bu yılın ABD ekonomisi için zor bir yıl olacağını söylemişti.

Fed Başkanı Ben Bernanke de Moorehouse Universitesi'nde öğrencilere, ABD ekonomisinde daralma oranının yavaşladığına dair ''belli belirsiz işaretler'' bulunduğunu ifade etmişti.

Yılda sekiz kez hazırlanan Bej Kitap, en son geçen ay başında yayımlandı. Mart ayındaki Bej Kitap ABD ekonomisine ilişkin daha karamsar tablo çiziyordu.

Geçen ay ve bu ay başında bölgesel bankalardan elde edilen bilgilere dayandırılarak hazırlanan yeni Bej Kitap, Fed'in 28-29 Nisanda faiz oranları ve diğer para politikası konularını değerlendireceği toplantıda kullanılacak.
 
aa

 



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,035 µs