komplo teorisi ve düşündürdükleri | " /> komplo teorisi ve düşündürdükleri | "/>

En Sıcak Konular

Bir komplo teorisi ve düşündürdükleri

16 Nisan 2009 11:10 tsi
Bir komplo teorisi ve düşündürdükleri Önceki günün gündemi Başbuğ’un konuşması ile birçok ilde eşzamanlı operasyonlarda içlerinde DTP yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması idi. Birbiriyle alakasız gibi görünen bu iki gelişme arasında “ne tür” bir

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un “yıllık değerlendirme” konuşmasını yapacağı günün erken saatlerinde çoğu DTP ve DTP’li belediyelerde “yönetici” pozisyonunda olan çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Bu iki olay arasında ilk bakışta herhangi bir ilişki veya bağlantı bulunmuyor.

Biri çok önceden belli bir konuşma idi.

Diğeri ise, emniyet kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, yaklaşık 2 yıldan beridir sürmekte olan teknik bir izlemenin neticesinde gerçekleşti.

Rıdvan Akar, tempo24 adlı internet sitesinde, “Org. Başbuğ ile ilgili bir komplo teorim var” başlıklı yazısında şöyle yazmış:

“İlker Başbuğ, selefleri gibi siyasete doğrudan müdahale eden bir komutan profili çizmedi. TSK’nın görüşlerini “ikili görüşmelerle” yansıtma yolunu seçti. İki istisnası var. Birincisi Ergenekon soruşturması çerçevesinde 2 emekli orgeneral ve eski MGK Genel Sekreteri gözaltına alındığında otomobilinin istikametini değiştirdiği ve Başbakan’la görüştüğü biliniyor. İşte bu görüşmeden çıktığında gündem manipüle edilmişti bile. Başbuğ henüz lojmanına gidemeden soruşturma çerçevesinde Ankara’dan bombalar fışkırmaya başladı. Bombalar çıkınca da bir kez daha Başbuğ’dan çok Ergenekon gündemi işgal ediverdi. Böylesi bir atmosferde Başbuğ’un soruşturma ile ilgili rahatsızlıklarının gündeme gelmesi tabii ki ikinci planda kalmıştı.

Başbuğ’un ikinci kez kamusal ortamda kendini ifade etmesi Harp Akademileri’ndeki 2 saate yaklaşan konuşması ile oldu. Konuşmanın felsefi boyutundan çok “Türkiye halkı” kavramında somutlaşan telakki önemliydi. 1980’lerde Kürtleri “Kart kurt yürüyen dağ Türkü” diye tanımlayan zihniyet haritası yerini “asimilasyon değil, entegrasyon” diyen bir yaklaşıma bırakmıştı. Başbuğ iki önemli vurgu yapıyordu. Kürt Sorunu / terör sadece askeri önlemlerle tek başına çözülemezdi ve bölge halkına dönük daha çok refah, fırsat eşitliği, kendini geliştirme olanağı tanınmalı, mağduriyet algısı değiştirilmeliydi.

İşte “ilk kez” böylesi bir değişime tanıklık edildiği saatlerde DTP’ye dönük bir operasyon başlatıldı. Neden bir gün önce ya da bir gün sonra bu operasyon yapılmadı bilinmiyor. Bu emniyetin öncelikleri açısından önemli bir soru. Ancak tam da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “sorunu” sadece güvenlik dışında başka siyasal, ekonomik, politik, tarihsel ve sosyolojik olarak anlama / kavrama çabasının olduğu saatlerde bütün bu söylemi boşa çıkaracak bir operasyona imza atıldı.”

Akar yazısının sonunu ise şöyle bağlamış:

“Şimdi merakla İlker Başbuğ’un yapacağını ilan ettiği basın toplantısını bekliyorum. Bakalım o gün ya da bir gün öncesi / sonrasında yine bambaşka bir gündemle uğraşacak mıyız? Bakalım ‘komplo teorisyeni’ ne kadar haklı çıkacak?”

Kuşkusuz yargı süreci ilgili herkes için olduğu gibi gözaltına alınan DTP mensupları için de işleyecektir, işlemektedir.

Fakat bazen birbiriyle alakasız gibi görünen iki gelişmenin yollarının kesişmesi, Rıdvan Akar’ın düşündüğü şekilde “komplo teorisi” olarak adlandırılan bazı soru ve ihtimalleri de akla getirmiyor değil.

Bu, ne demek? Bunu anlamak için hem gelişmeleri izlemek ve hem de Başbuğ’un güncel gelişmelerle ilgili düzenleyeceğini açıkladığı basın toplantısını beklemek gerek.

Gündeme gelen bir gelişme sadece kendi başına anlamlı olduğu ve akla “farklı” soru işaretlerini, ihtimalleri veya komplo teorilerini getirmediği zaman, her şey daha “normal” olacak.

Komplo teorisyenlerinin “işsiz” kaldığı bir dünya ve Türkiye imkansız mı? Biliyoruz ki “kolay” değil. Ama öncelikle umut etmek gerek…

Hasan Soylu www.iyibilgi.com



Bu haber 1,235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,330 µs