PKK'yı tasfiye için hazırlanan taslak! | " /> PKK'yı tasfiye için hazırlanan taslak! | "/>

En Sıcak Konular

İşte PKK'yı tasfiye için hazırlanan taslak!

16 Nisan 2009 09:24 tsi
İşte PKK'yı tasfiye için hazırlanan taslak! Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un işaret ettiği, hükümetin PKK üyelerine af çalışması ortaya çıktı.

Af'ta 'ihbar ve pişmanlık' kalkıyor
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un işaret ettiği, hükümetin PKK üyelerine af çalışması ortaya çıktı. Yasada 'pişmanlık ve ihbar' kaldrılacak. Örgütün lider kadrosu af dışında olacak


Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 'Yıllık Değerlendirme' konuşmasında  'Devlet dağ kadrosunun örgütten ayrılmasını sağlayacak şekilde, mevcut yasal düzenlemelerin daha iyi uygulanabilmesi için bazı değişiklikler yapmalıdır' sözlerinin ardından gözler hükümete çevrildi.

AMAÇ TASFİYE
Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) da tartışılan 'terör örgütüne af' konusunda, hükümetin bir süredir gizli bir çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Hükümet, Irak ile yapılacak görüşmelerin ardından, yeni düzenlemelerle terör örgütü PKK'yı tamamen tasfiye etmeyi hedefliyor. Terör örgütünü önce Kuzey Irak'ta hareketsiz hale getirmek isteyen hükümet, daha sonra kapsamlı bir af yasası çıkaracak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın haftalık olağan görüşmelerinde, bu konuyu Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile görüştüğü de AKP kulislerinde konuşuluyor.

Hükümet, af yasası çıkarmak için yaptığı çalışmada, başarısızlığın nedenini bulmak için, 5 Haziran 1985 tarihli ilk Pişmanlık Yasası'ndan 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren ve 'Etkin Pişmanlık' şartını getiren Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 221'inci maddesine kadar, tüm düzenlemeleri inceledi. Bu düzenlemelerde yer alan 'ihbar ve pişmanlık' şartları nedeniyle, istenen sonuca varılamadığı görüşü öne çıktı. Örneğin, TCK'nin 221'inci maddesinde terör örgütü üyesi ancak 'pişmanlık duyarak örgütün dağılması veya mensuplarının yakalanmasını sağlayacak bilgi verirse' aftan yararlanabiliyor. Maddeden, yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005'ten beri toplam 668 PKK'lı yararlandı. 

YENİ FORMÜL
Henüz taslak aşamasındaki yeni düzenlemede 'ihbar ve pişmanlık' şartları kaldırılacak. Terör eylemlerine katılmamış örgüt mensubu silahını bırakarak güvenlik güçlerine teslim olursa, arkadaşını ihbar etmek ve pişmanlık ifade etmek zorunda kalmadan, aftan yararlanabilecek. Dağdaki yönetim kadrosu, örgüt kurucuları ve komuta kadrosunda yer alanlar ise bu aftan yararlanamayacak. Suça ikincil dereceden karışanlara ise indirimli cezalar verilecek.

Liderlere af yok
İstİhbarat çalışmalarına göre, yaklaşık 5 bin örgüt üyesinden 2 bini Irak, İran ve Suriye uyruklu. Türk vatandaşı yaklaşık 3 bin örgüt üyesinin, aftan yararlanamayacak yönetim kadrosunun sayısı ise 250'yi buluyor. Bu durumda yeni düzenlemeden yaklaşık 2 bin 750 örgüt üyesi yararlanabilecek. Dağdan inecek PKK'lılara Türkiye'de normal hayata dönme imkanı sağlanarak, örgütün çözülme süreci hızlandırılacak.

akşam



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,589 µs