onlar söylemişlerdi! | " /> onlar söylemişlerdi! | "/>

En Sıcak Konular

Başbuğ'dan önce onlar söylemişlerdi!

16 Nisan 2009 09:09 tsi
Başbuğ'dan önce onlar söylemişlerdi! 
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un 'Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda dile getirdiği 'Türkiye halkı' tanımlaması demokratik bir açılım olarak yorumlandı. Ancak kavramın Türkiye'deki serüveni ilginç gelişmelerle dolu.

'Türkiyelilik' deyince davalık olmuştu 

Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun 2004'te hazırladığı Azınlık Raporu'na giren 'Türkiyelilik' o dönem, antidemokratik tepkilerle karşılaşmıştı. Kurulda tartışmalara yol açan rapor, canlı yayınlanan basın toplantısında yırtılmıştı. Kurulun Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile Baskın Oran hakkında dava açılmıştı. Her iki isim de alt kimlik-üst kimlik tartışmasıyla ilgili davalardan 2008'de beraat etti. Kaboğlu, gelinen süreci olumlu buluyor, atılan adımın insan hakları açısından desteklenmesi gerektiğine inanıyor. O dönem kendilerine itiraz edenler arasında Başbuğ'un bulunduğunu da hatırlatırken uyarıyor: "İfade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü çok hassastır; ama daha hassası, zihniyet ve ba- kış açısıdır."

Türkiye'de bazı ifadelere yaklaşım kim tarafından söylendiğine bağlı olarak değişiyor. Org. Başbuğ'un dile getirdiği 'Türkiye halkı' kavramı daha önce birçok kez kullanıldı. Bunu güçlü bir şekilde gündeme getiren Başbakanlık'a bağlı İnsan Hakları Danışma Kurulu oldu. 1 Ekim 2004 tarihinde raporunu açıklayan kurulun ve yöneticilerinin başı dertten kurtulmadı. Kurul üyelerinden Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, basın toplantısında Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun elinden raporu alarak yırttı. Uzun tartışmalardan sonra rapor, üzerinde bazı değişiklikler yapılarak Başbakanlık'a teslim edildi. Ardından rapora itiraz edenler yargıya başvurdu. İbrahim Kaboğlu ile Baskın Oran hakkında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan dava açıldı. Her iki isim de 5 yıl hapis istemiyle yargılandı. Kaboğlu ve Oran, Türk Ceza Kanunu 216. maddeden beraat ederken, 301. maddeden yapılmak istenen yargılama, adalet bakanı izin vermediği için gerçekleştirilemedi.

Org. Başbuğ, 'Türkiye halkı' vurgusu yaptığı konuşmasında, "Atatürk ne diyor: 'Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkıdır.' 'Türk halkı' derseniz bütün cümle düşer. 'Türkiye' sözünü çekin, yerine 'Türk' koyun etnik bir tanım olur." ifadesini kullanmıştı. Bu kavram, Azınlık Raporu'nda şöyle yer almıştı: "Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu yıkıldıktan sonra onun yerine geçerken, onda bulunan alt kimlikleri olduğu gibi miras almıştır. Fakat imparatorluktaki üst-kimlik "Osmanlı" iken, Türkiye Cumhuriyeti'nde "Türk" olarak belirlenmiştir. Bu durum kendini Türk ırkından saymayan diğer alt kimlikleri yabancılaştırdı. Eğer bu üst-kimlik "Türkiyeli" olsaydı, bu durum ortaya çıkmazdı."

İbrahim Kaboğlu, gelinen süreci olumlu buluyor. İfade özgürlüğünün önemine vurgu yapan Kaboğlu, "Genelkurmay Başkanı'nın attığı bu adımı, Türkiye'de herhangi bir biçimde art niyet aramaksızın insan hakları alanında ilerleme amacını taşıyan her kesimin desteklemesi gerekir." ifadelerini kullanıyor.


zaman



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,801 µs