En Sıcak Konular

Bakü'de Türkiye-Ermenistan zirvesi

15 Nisan 2009 22:43 tsi
Azerbaycan ve Türkiye parlamento temsilcilerinin katılımıyla ''Azerbaycan-Türkiye: Ortak Çıkarlar ve Sorunlar'' konulu toplantı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

Milli Meclis'de gerçekleşen toplantıda CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Türkiye'nin, Güney Kafkasya'da barış, huzur ve güvenliğin sürmesini istediğini, ancak Güney Kafkasya'da barış ve güvenliğin olmadığını belirterek, ''Bunun temel sebebi, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarıdır. Bu sorun çözülmeden Güney Kafkasya'da barış ve güvenlik olamaz'' dedi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik düşüncelerini paylaşan Elekdağ, Türkiye'nin, Ermenistan ile sınırlarını kapatmasının, Ermenistan'ın, Azerbaycan'a saldırarak Yukarı Karabağ'a el koymasının neden olduğunu vurgulayarak, ''Bu işgalin sonucunda 1 milyonu aşkın Azeri kardeşimiz mülteci konumuna düşmüştür'' diye konuştu.

Elekdağ, BM Güvenlik Konseyi, Avrupa Konseyi Asamblesi ve diğer uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından, Ermenistan'ın uluslararası hukuku ihlal ettiği, Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğu ve Ermenistan'ın Karabağ dahil olmak üzere Azerbaycan topraklarından derhal çıkması gerektiği yönünde türlü kararların kabul edildiğini, ancak Ermenistan'ın bu kararlara itibar etmediğini ve saygı göstermediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Böyle bir tablo karşısında Türkiye ne yapabilir. Türkiye, böyle bir durumda sınırlarını açtığı taktirde, saldırganı ödüllendirmiş olur. Ondan sonra da Azerbaycan'ın müzakerelerdeki etkisi zayıflar ve Ermenistan, işgal ettiği topraklarda devamlı olarak kalır. Türkiye, böyle birşeyi kabul edemez. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, Türk halkının yüzde 95'i, Azerbaycan'ı tatmin edecek bir çözüm bulunmadan sınırların açılmaması konusunda birleşmiştir.''

Elekdağ, Ermenistan ile sınırların kapanmasının Azerbaycan ile olan kardeşliklerinin bir göstergesi olduğunu belirterek, Ermenistan'ın, bölgedeki tüm devletlerle sorun yaşadığını, Azerbaycan başta olmak üzere diğer komşu ülkelerinden de toprak isteğinde bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk devletlerden biri olduğunu ve Ermenistan'a dostluk elini uzatarak insani yardımlarda bulunduğunu hatırlatan Elekdağ, ''Maalesef Türkiye bunun karşılığını alamadı. Ermenistan, Türkiye'nin gösterdiği ilgiye aynı şekilde cevap vermedi, bilakis husumetle hareket etti'' dedi.

Ermenistan'ın, Türkiye'ye karşı türlü iddialar ileri sürdüğünü de belirten Elekdağ, ''Eğer iki devlet (Türkiye-Ermenistan) arasında barış olacaksa, işbirliği olacaksa muhakkak ki güvenlik sorunlarını halletmek gerekiyor. Ermenistan, bu iddialarına devam ettiği taktirde Türkiye ile Ermenistan arasında barış, güven ve işbirliği mümkün değil'' diye konuştu ve ''Eğer bundan sonra dünya yeni bir düzene doğru yürüyecekse ve bu düzen barışı ve güvenliği hedefliyorsa, adalet ve hukuk önde gelmelidir'' ifadelerini kullandı.

-MHP MİLLETVEKİLİ KAYA-

MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya da Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin köklü bir tarihe dayandığını ve bu ilişkilerin çok önemli olduğunu ifade ederek, iki kardeş ülkenin Ermenistan ile ortak sorunlarının bulunduğunu, bu sorunların bir millet, bir devlet gibi hareket ederek halledilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu sorunlar arasında Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ve Ermenistan ile ilişkiler olduğunu belirten Kaya, Yukarı Karabağ sorununun yalnızca Azerbaycan'ın değil, Türkiye ve Türk dünyasının ortak sorunu olduğunu dile getirdi.

MHP olarak, Ermenistan ile ilişkilerin kurulmasına karşı olduklarını ifade eden Kaya, Karabağ, 1915 olayları ve diğer konularda ilerleme sağlanmadığı sürece Ermenistan ile sınırların açılmasına karşı çıkacaklarını söyledi.

Ermenistan'ın kendi iddialarından vazgeçmediği sürece, sınırların açılmasını hiçbir Azeri ve Anadolu Türkü'nün kabul etmeyeceğini vurgulayan Kaya, MHP'nin varoluş gerekçelerinden birinin, Türk dünyasının ortak sorunları olduğuna dikkati çekti.

Kaya, ''Biz bu meseleler gündeme gelmeden önce de çok uzun yıllar önce, Türk dünyasının meselelerini kendi meselelerimiz gibi kabul ettik, bu konuda bedeller ödedik, çilleler çektik'' dedi.

Kaya, son zamanlarda Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi adı altında yaşama geçirilmeye çalışılan birtakım politikaların hem Türk, hem Azeri kamuoyunda yaratmış olduğu ciddi kaygılar ve endişelerin ele alındığını bu toplantıya, AK Partili milletvekillerinin de katılmalarını ve burada dile getirilen endişelerle ilgili kendi düşüncelerini iletmelerini dilediğini sözlerine ekledi.

Toplantıda, Azerbaycan Anavatan Partisi Genel Başkanı Fezail Ağamalı ise Türkiye-Ermenistan arasında sınırların açılmasıyla ilgili olarak Azerbaycan kamuoyunda oluşan endişeleri dile getirerek, Türkiye ile Azerbaycan'ın stratejik ortak olduklarını ve iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verecek faaliyetlere izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Azerbaycan Milli Meclisi'nde temsil edilen Anavatan, Bütov (Tüm) Azerbaycan Halk Cephesi, Büyük Kuruluş, Vatandaş Hemreyliği, Ümid ve Adalet partilerinin girişimiyle düzenlenen toplantıda, söz konusu partilerin genel başkanları da kendi endişelerini dile getirdiler.

11 partinin katılımıyla düzenlenen toplantının sonunda ortak bir bildiri imzalandı.

Bildiride, parti üyeleri arasında yapılan bu görüşmenin verimli geçtiği ve ele alınan konularda düşünce birliği sağlandığı kaydedildi.

Milletvekillerinin, yarınki temasları kapsamında Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov ile biraraya gelmeleri bekleniyor.

aa



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs