En Sıcak Konular

Aksu'dan Baykal'a Ergenekon tepkisi

15 Nisan 2009 18:57 tsi
Baykal'ın grup toplantısında yaptığı ''Daha net bir şekilde söylüyorum, bu bir darbedir. Elbette siyasal bir darbedir, bir AKP darbesidir' açıklamasına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aks'dan sert tepki geldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ''Ergenekon'' soruşturmasıyla ilgili sözlerini değerlendirirken, ''Sayın Baykal'ın hukuka aykırı olan bu açıklamalarını ve yıkıcı, çarpık muhalefetini, konuyla ilgili gelişmeleri yakından izleyen kamuoyunun şaşmaz vicdanına havale ediyoruz'' dedi.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, Baykal'ın partisinin dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada, ''Daha net bir şekilde söylüyorum, bu bir darbedir. Elbette siyasal bir darbedir, bir AKP darbesidir. Elbette bir darbedir, bir AKP darbesidir ama daha da acısı bu bir savcılık darbesidir'' dediğini hatırlattı.

''Bu beyan, AK Parti'ye karşı yapılmış açık bir iftiradan ibarettir'' diyen Aksu, şunları kaydetti:

''Anayasamıza göre, 'Hakimler görevinde bağımsızdırlar. Anayasa, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Hiçbir organa, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunamaz.

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.'

Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre, (Hakimler mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak, vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.)''

Aksu, Anayasa ve yasanın amir hükümleriyle yargılama süreci ve yargı bağımsızlığı ile ilgili temel kurallar belirlenirken, bu kuralların ihlalinin de cezai açıdan müeyyidelendirildiğini ifade etti.

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''bir davanın taraflarından birinin veya birkaçının veya sanıkların veya davaya katılanların, mağdurların leh ve aleyhinde, yargı görevi yapanlara emir veren veya baskı yapan veya nüfuz ihraç eden veya her ne surette olursa olsun adı geçenleri hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimseye iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verileceğini'' öngördüğünü hatırlatan Aksu, şöyle devam etti:

''Teşebbüs iltimas derecesini geçmediği takdirde verilecek ceza altı aydan iki yıla kadardır.

Yine TCK'nın 288. maddesine göre de 'Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma ve kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu suçun basın veya yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranda artırılır.'

Sayın Baykal ve kimi siyasetçilerin beyanları, yukarıda anılan Anayasa ve yasa maddelerinin tamamını ihlal etmekte ve yargı bağımsızlığını yok saymaktadır.

AK Parti bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Anayasa ve yasalara saygılı tutumunu sürdürecektir. AK Parti, Anayasa ve yasaları ihlal eden bu tartışmalara taraf olmayacaktır.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, dün yaptığı grup konuşmasında, devletin ilgili birimlerince yürütülen bir soruşturma kapsamında bağımsız yargının gerçekleştirdiği tutuklamalara atıfla AK Parti'yi ve görevli kamu kurumlarını suçlayan sözleri, maalesef, ülkemizin Ana Muhalefet Partisi Lideri'nin devlet ve siyaset anlayışının sorumsuzluğunu yansıtmıştır.

Ana Muhalefet Partisi lideri olan bir kişinin, demokratik hukuk sisteminin temel kurumlarından olan yargı ve onunun direktifiyle hareket eden diğer kamu görevlilerini rencide eden, aşındıran bir tutum içerisine girmesi de son derece yanlıştır, hukuk sisteminin temellerini sarsacak bir girişimdir.''

''Ana Muhalefet Partisi lideri olan bir kişinin, demokratik hukuk sisteminin temel kurumlarından olan yargı ve onunun direktifiyle hareket eden diğer kamu görevlilerini rencide eden, aşındıran bir tutum içerisine girmesinin son derece yanlış, hukuk sisteminin temellerini sarsacak bir girişim'' olduğunu ifade eden Aksu, açıklamasını şöyle tamamladı:

''Sorumlu siyaset anlayışının gereği olarak devletin bütün kurum ve kuruluşlarının, herkesin, her kesimin hizmetinde olduğunu en iyi bilmesi gereken siyasetçinin ta kendisidir. Kurumlara yönelik ithamlarının garipliği bir yana, bunları AK Parti ile ilişkilendiren söylemleri, daha önceden bakanlık yapmış olan ve şimdi bir siyasi partinin genel başkanı olan bir kişinin idare anlayışına dair çarpıklığı yansıtan vahim bir tablo ortaya çıkarmaktadır.

Sayın Baykal'ın hukuka aykırı olan bu açıklamalarını ve yıkıcı, çarpık muhalefetini, konuyla ilgili gelişmeleri yakından izleyen kamuoyunun şaşmaz vicdanına havale ediyoruz.''

aa




Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,810 µs