En Sıcak Konular

Türkiye’ye 77 ton asbest sokacaklardı

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye’ye 77 ton asbest sokacaklardı Hollanda'nın geçen yıl Türkiye'ye sattığı, ancak yapısındaki asbest miktarını yanlış bildirdiği için Türkiye karasularına sokulmayan eski yük gemisi Otapan'ın, sanıldığı gibi 55 ton değil, 77 ton asbest içerdiği bildirildi.

Çevre Bakanı Pieter van Geel, parlamentoya gönderdiği yazıda, Otapan'da yapılan son araştırmada, 77 ton dolayında asbest bulunduğunun belirlendiğini açıkladı. Otapan'ın yapısında 77 ton asbest bulunduğu, Hollanda Teknik Araştırma Kurumu TNO gözetiminde Oesterbaai adlı bir kuruluş tarafından yapılan araştırmayla ortaya çıkarıldı. Çevre bakanının verdiği bilgiye göre, halen Amsterdam Limanı'nda demirli olan geminin söküm ve temizleme işlemlerinin hangi firma tarafından yapılacağı, maliyetin ne olacağı ve kim tarafından ödeneceği kesinlik kazanmadı. Öte yandan ana muhalefetteki Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Otapan konusundaki tutumu dolayısıyla hükümeti sert şekilde eleştirdi. Partinin çevre sorunları sözcüsü milletvekili Diederik Samsom, sorunun büyük ölçüde hükümetin tutumundan kaynaklandığını belirterek, son gelişmenin hükümetin bu olaya yaklaşımındaki ciddiyeti açıkça ortaya koyduğunu söyledi. "Türkiye gemiyi kabul etmemekte sonuna kadar haklıydı." diyen Samsom, geminin temizleme işlemleri konusunda da kaygı duyduğunu, muhtemelen 2 milyon Euro'yu aşacak temizlik maliyetinin devletin üstüne kalacağını kaydetti.

1965 yılında Rotterdam'da inşa edilen Otapan'a, yapısındaki asbestin çevreye ve insan sağlığına verebileceği zarar nedeniyle 1999 yılında Amsterdam Limanı'nda el konulmuştu. Gemi uzun süre Amsterdam Limanı'nda demirli kaldıktan sonra geçen yıl İzmir Aliağa'da özel bir şirkete satılmış ve temmuz ayı sonunda Türkiye'ye hareket etmişti. Ancak, yapısında 1 ton asbest olduğu söylenen geminin gerçekte 55 ton asbestli olduğu anlaşılınca gemi Türk karasularına sokulmamıştı. Gemi, Türkiye'den sonra hiçbir ülke tarafından temizlenmek ya da satın alınmak üzere kabul edilmeyince geri dönmek zorunda kalmış ve eylül ayının sonunda Amsterdam Limanı'na dönmüştü.

Zaman



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,418 µs