iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Yeni kabine: Kim gider, kim kalır?

15 Nisan 2009 11:07 tsi
Yeni kabine: Kim gider, kim kalır? Erdoğan bakanlar bakıyor...iyibilgi Ankara

29 Mart seçimleri ertesinde Ankara kulislerinde en duyulan cümle, “kabine değişikliği”ydi. Hala izleri sürüyor.

Aslında AKP’nin kapatılma davasının ardında bu yönde kuvvetli işaretler gelmişti. Anayasa Mahkemesi kapatılmaması yönünde karar alınca, gözler, parti yönetimi ve kabinedeki değişiklikliğe çevrilmişti.

O dönemde, Başbakan Erdoğan’un 29 Mart seçimlerinde kamuoyunun karşısına taze bir bakanlar kurulu ile çıkacağı beklentisi yayılmıştı.

Başbakan anımsanacağı gibi dava sürecinde milletvekilleriyle görüşmüş, “Kabine değişmeli” tavsiyelerine "Dere geçilirken at değiştirilmez" yanıtı vermişti.

Ancak dere geçildikten sonra devam eden kabine değişikliği beklentisi de bir sonuca ulaşmadı.

O dönemde kan değişikliği istenen bakanlıklar üzerindeMilli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in genel merkeze kaydırılacağı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da görevden alınacağı iddia ediliyordu.

Bu spekülasyonlar ve iddialar Başbakan Erdoğan’ın kolay kolay beraber çalıştığı insanlardan vazgeçmeyeceği prensibine takıldı. Ta ki 29 Mart seçimlerine kadar.

29 Mart sonrası...

Yerel seçimler ertesinde kabine revizyonu beklentisi zirve yaptı ve bunun sebeplerinin başında elbette bizzat Başbakan’ın söylemleri yer alıyordu.

Gerçi, AKP Kütahya Milletvekili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Yrd.Doç. Dr. Hüseyin Tuğcu gibi, “yapılacak kabine değişikliğinin birkaç bakanla sınırlı kalmasının hem parti hem de toplumun beklentilerine cevap vermeyeceğini” söyleyen daha iddialı söylemler de zaten vardı.

Ama  NTV’de canlı yayına çıkan Başbakan Erdoğan’ın yerel seçimlerin ardından kabinede değişiklik yapılacağının sinyallerini vermesi konunun boyutunu tamamen değiştirdi...

“Kabine değişikliği olabilir. Değerlendirmeler yapılır. Bu değerlendirmelere göre de elbette eksiklerimiz var hatalarımız var… Belki yeni kan değişimi gerekebilir. Yani bunlar olur, olmayacak şeyler değil. Değişiklik büyük mü olur küçük mü olur? O kadarını da bana bırakın.”

Seçim ertesi gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısında AKP hükümetinin Bakanları o kadarını Başbakan’a bıraktılar.

Sonrasında çok tartışılsa da hükümet üyeleri Başbakan’ın kararına tamamen saygılı ve bağlı olacakları bildirdiler.

Zaten Başbakan da yerel seçimleri değerlendirdiği bir konuşmasında, “Kabinede değişiklik seçimle bağlantılı olarak da, bağlantılı olmadan da yapılabilir. Bu adımı atıp yola devam etmek anormal bir şey olmayacağı gibi, arkadaşlarım da bunu anormal karşılamayacaktır, karşılanmamalıdır da” demişti artık.

Tüm bunların ardından da nasıl bir kabine değişikliği olacağı, kimlerin gidip kimlerin geleceğine ilişkin tartışmalar aldı başını gitti. Özellikle medya bu tür konuları pek sevdiğinden, basında adeta bir bakan toto oynanmaya başladı.

Revizyonun çapı...

Tabii ilk merak konusu kabinenin ne kadarının değişikliğe uğrayacağı. Başbakan Erdoğan’ın topyekün değişikliklere-eskiden beri-sıcak bakmadığı biliniyor.

Yani tamamen yenilenmiş bir bakanlar kurulu ihtimali az gibi duruyor. Bununla birlikte en az 5 veya 6 bakanın görevlerine yeni bakanlara bırakacağı da “asgari” tahminlerin içinde.

Ankara’da iki konu gündeme geldiğinde önünü almak pek mümkün olmuyor. Bunlardan birisi erken seçim ikincisi ise kabine revizyonu.

Bu yüzden kulisler ve spekülasyonlar, akla gelen gelmeyen her ismi bir yandan yeni bakan olarak tartışırken, öte yandan da koltuğunu bırakacak bakanların isminde de enflasyon yaşanıyor.

Elbette bunların içinde öne çıkan Bakanlıklar ve bakanlar var...

Kulislerin revizyonu!..

Olası bir değişiklikte en sık ismi duyulan bakanlardan biri Mehmet Ali Şahin. Şahin son dönemde ismi kamuoyunun önüne sık gelen bir bakan. Yorulduğu düşünülüyor. Bakan Şahin aslında tanıyanlar için sakin ve yumuşak bir karaktere sahip. Fakat gelişmeler onu zaman zaman sinirlendirdi. Ardından gelen Antalya yenilgisi koltuğunu kaybetmesine neden olabilir. Hele Başbakan’ın Antalya konusundaki hassasiyeti de ortaya çıktıktan sonra. Fakat Şahin’in Başbakan’la yakınlığı da malum. Erdoğan ona sahip çıkabilir.

Bir başka bol zikredilen isim Cemil Çiçek. Çiçek siyaseten çok tecrübeli ve güçlü bir isim. Ama AKP’nin geleneksel yapısı ile kan uyuşmazlığı hep devam etti. ANAP yadigarı Çiçek uzun süre gücünü ve koltuğunu korumayı başardı. Bu sefer biraz tartışmalı duruyor. Son olarak “Kürtler Ermenistan sınırına dayandı” gafı biliniyor ki Başbakan’ı kızdırdı.

TBMM Başkanlığı seçimlerinin 9 Ağustos’ta yenileneceği ve Toptan’ın yerine Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in getirilerek, revizyonun düğmesine basılacağı yönünde bir başka senaryo daha olduğunu da not düşelim.

Aslında her kabine değişikliği tartışmasında ismi geçen bakanlardan biri de Kürşat Tüzmen. Mersin’in Tüzmen’i hala tam olarak sindiremediği söyleniyor. Seçim zamanı aldığı halk tepkisi de gözlerden kaçmadı. Fakat Tüzmen’in bir avantajı var ve bu önemli. Başbakan bakanlığını beğeniyor. Gideceği yönünde rüzgar kuvvetli  deniyor ama Tüzmen bir kez daha koltuğuna sahip çıkabilir.

Yerel seçim sonuçlarının kabine değişikliği üzerinde, hatta parti yönetimindeki değişiklikler önemli sayaçlardan biri olacağı biliniyor. Bu yüzden bakanlara bu gözle de bakmak gerekli.

Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın seçim bölgesi Ordu da kayıp hanesinde. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in seçim bölgesi Van ile Tarım Bakanı Mehdi Eker'in seçim bölgesi Diyarbakır'da da DTP, AK Parti'yi geçti.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun seçim bölgesi Kastamonu da ise kazanan MHP oldu. Eskişehir'de DSP'li Yılmaz Büyükerşen favoriydi ama burası aynı zamanda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın seçim bölgesiydi. Eskişehir, hızlı tren projesine rağmen kaybedilen iller arasında yerini aldı.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in seçim bölgesi Mersin'de ise AK Parti üçüncü parti olabildi. Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın seçim bölgesi Zonguldak'ta ipi göğüsleyen CHP oldu.

AKP'nin güçlü ismi Bülent Arınç'ın seçim bölgesi Manisa'da da belediye başkanlığı sürpriz bir şekilde MHP'ye geçti. Erdoğan bu durumu, "Manisa, Balıkesir bu illerdeki hizmetler anlatılır gibi değil” şeklinde yorumladı.

Yani bu sonuçlar, bakanların bölgelerinden gelen rakamlar Başbakan’ın “Milletimizin verdiği mesajı doğru okumaya, anlamaya, dersler çıkarmaya devam edeceğiz” sözleri ve kabine revizyonuna ilişkin “anormal olmaz” sözleri ile
birleştiğinde bu bakanların da şu an gönül huzuru ile koltuklarında oturdukları söylenebilir mi bilinmez.

Bakanlıklar ve yeni gelenler...

Bakanlıkların mimarisinde de bazı değişiklikler yapılacağı söyleniyor. Ne kadar doğru bilinmez ama örneğin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın, Enerji Bakanlığı ile Madencilik ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı olarak ikiye ayrılacağı,. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da, Kültür ile Turizm Bakanlıkları olarak ikiye ayrılacağı dillendiriliyor.

Enerji Bakanlığı’na, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız’ın, Madencilik ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na da Karaman Milletvekili Lütfü Elvan’ın getirileceği iddia ediliyor. Keza, Elektrik Mühendisi olan Taner Yıldız’ın Başbakan Erdoğan’a da bu konuda özel danışmanlık yaptığı bilinen bir nokta.

Genel olarak ise; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in, en çok da Mehmet Şahin’in kabineden ayrılacağı en sık söylenen bakanlar.

Vatan Gazetesi’nin bir haberine göre ise; İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, Cemil Çiçek’ten boşalacak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine kaydırılacağı, Atalay’dan boşalacak İçişleri Bakanlığı’na ise AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin’in getirileceği konuşuluyor.

Hüseyin Çelik’ten boşalacak Milli Eğitim Bakanlığı’na, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam’ın getirilmesi bekleniyor. Amasya Milletvekili Akif Gülle’nin adı Devlet Bakanlığı için geçiyor.

Muhtemel değişiklikte ismi sık duyulan bakanlardan biri de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan. Sağlık sorunlarının yanısıra, uzun bir süredir parti teşkilatından da tepki toplayan Unakıtan’ın ailesi ve çocuklarıyla ilgili ticari girişimlerinin Başbakan Erdoğan’da rahatsızlık yarattığı konuşuluyordu.

Rahat oturun...

Bununla birlikte koltuğu sağlam görünenleri de belirtmek lazım...
Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Nazım Ekren, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet bakanları Nimet Çubukçu, Said Yazıcıoğlu, Mehmet Aydın, Egemen Bağış'ın yerini koruması bekleniyor.

Ama biliniyor ki ve her spekülasyonun ardından Ankara’da ekleniyor ki, son söz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın!

www.iyibilgi.com



Bu haber 9,423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,805 µs