En Sıcak Konular

Memurlara kriz zammı müjdesi

15 Nisan 2009 09:36 tsi
Kriz nedeniyle enflasyon beklenenin altında gerçekleşecek. Bu enflasyona endeksli memur ve emekli maaş zamlarını da aşağı çekecek mi?

Küresel kriz, enflasyonu hedefin de altında çekecek. Buna karşılık memur ve memur emeklilerine, gerçekleşenden daha yüksek olan enflasyon hedefi kadar zam yapılacak...

Dün açıklanan Katılım Öncesi Ekonomik Program’a (KEP) göre kriz nedeniyle enflasyon hedefin altına inecek ama memur maaşlarına enflasyon hedefi dikkate alınarak zam yapılacak. Bu sayede, özel sektörde çalışanların önemli bölümü kriz nedeniyle sıfır zamma razı olmak zorunda kalırken, memur ve memurlar gerçekleşecek enflasyonun da üzerinde zamma kavuşacak.

ZAM YÜZDE 7,5

Programda krizin bütçe üzerindeki etkilerini hafifletmek için kamu harcamalarında bazı önlemler alınacağı ifade edilirken, memur maaşlarının bu önlemlerin dışında tutulacağı vurgusu, “Kamu kesiminde maaş ve ücretler hedeflenen enflasyon oranında artırılacak” şeklinde garantiye alındı.

Buna göre kamu çalışanları bu yıl enflasyon hedefi olan yüzde 7,5 kadar zam alacak. Ancak gerek Merkez Bankası gerek KEP’te enflasyonun krizin etkisiyle bu hedeflerin çok altında kalması bekleniyor. Yani memur ve memur emeklisi yılın ikinci yarısında daha önce yüzde 7.5 üzerinden belirlenen zammı alacak.

İŞÇİ EMEKLİSİNE YOK

Kriz, emekli maaşlarına ise farklı etki yapacak. Memur emeklileri de tıpkı memurlar gibi krizden kârlı çıkarken, enflasyon kriz nedeniyle düştükçe SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı da düşecek. Çünkü KEP’te SSK ve Bağ-Kur emeklilerine gerçekleşen enflasyon oranında zam verileceği ifadesi yer aldı.

Yani yılın ikinci yarısı için işçi ve Bağ-Kur emeklilerine ilk yarıda gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılacak. Yılsonunda da ikinci 6 aydaki enflasyon zam olarak verilecek. Bu arada programda kamu kurum ve kuruluşlarına yeni personel alımında genişlemeye gidilmeyeceğine de dikkat çekildi.

bugün



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,830 µs