yoksa cuntacıların mı? | " /> yoksa cuntacıların mı? | "/>

En Sıcak Konular

AKP’nin mi darbesi, yoksa cuntacıların mı?

15 Nisan 2009 08:28 tsi
AKP’nin mi darbesi, yoksa cuntacıların mı? Kimin darbesi? AKP’nin mi, cuntacıların mı?Eğer darbe planlıyorsanız bunu manavla ya da berberle yapamazsınız. Tabi ki profesörler, gazeteciler, rektörler çalışacaksınız...Adem Yavuz Arslan yazdı…

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Kimin darbesi? AKP’nin mi, cuntacıların mı?

CHP lideri Deniz Baykal, ETÖ soruşturması başladığından bu yana 'Ergenekon'un avukatıyım' tavrındaydı. Hatta 'ciddiyetten uzak, AK Parti muhaliflerini sindirme operasyonu' olarak da tanımlıyordu. Dünkü grup konuşmasında 'tavan' yaptı denebilir.

Uzun uzun 'Ergenekon'da ne oluyor? diye soruşturmayı hafife alan bir üslupla konuşan Baykal, 'iddianame değil, iftiraname' tanımını yaptı. Bu arada görünen o ki ETÖ soruşturması derinleştikçe CHP tabanında saflar da sıklaşıyor. Teşkilat üyeleriyle izlediğim konuşma sırasında sürekli 'Türkiye laiktir laik kalacak' diyen izleyiciler vardı. Tabi ilginç yorumlarda...

Baykal'a göre bütün soruşturma 'bir haham, bir gizli tanık ve telefon kayıtlarından ibaret'. Saygın isimler muhalif oldukları için göz altına alınıyorlar ve şu anda yaşanan bir 'terör'. Hatta'Bir AKP darbesidir 'bile dedi.

Tabi bombaları, suikast planlarını, darbe kayıtlarını, günlükleri, eylem planlarını ve kapsamlı iddianameleri görmezden geldi Baykal. Bu arada Baykal'a 'bilmediğin örgütün nasıl avukatı oluyorsun?' diye sormanın da bir anlamı yok.

Pazartesi sabah başlayan yeni dalgayla birlikte benzer tartışmalar yeniden alevlendi. "Birbirinden bağımsız, ilgisiz insanlar nasıl aynı örgüte üye oluyorlar? "Saygın isimler neden göz altına alınıyor?" "Neyle suçlandıklarını bilmiyorlar" gibi onlarca soru havada uçuşuyor. Baykal'da bu soruları dile getirdi. Tabi bu sorular biraz da 'sulandırma' amaçlı.

Öncelikle şunu söylemek lazım. İddianamenin ortaya koyduğu Ergenekon tam da böyle bir örgüt. Yani birbirinden bağımsız, ilgisiz hatta bir birini bilmeyen grupların aynı çatı altında bulunduğu bir yapı. Güç tek bir liderlik mekanizması altında değil ağ şekilde yayılmış. Çok önemli isimlerde bu yapı içinde tasarımcı ve uygulayıcı olarak yer alıyor. Elitist Ulusalcı bir ideolojiye sahip ki bu düşünceye göre 'Doğu halklarının bağımsızlığı proletarya eliyle değil, ulusalcı elitistler tarafından gerçekleştirilebilir.'

Sonuçta darbeyi elinde silah olan yapar. Ama onları sahaya da sivil uzantılar çekecektir. Eğer siz bir darbe yapacaksanız ki günlükler ve deliller bunu darbe hazırlığını tartışmasız bir şekilde ortaya koyuyor, bazılarının zemini hazırlaması gerekir.

İşte toplumu darbeye hazırlayacak isimle de 'neden saygın isimler göz altına alınıyor' eleştirilerine neden olan kişiler. Eğer siz bir darbe planlıyorsanız bunu manavla ya da mahallenin berberiyle yapamazsınız. Tabi ki profesörler, gazeteciler, rektörler, sivil toplum temsilcileriyle çalışacaksınız.

Saygın isimlerin de darbe planında hangi pozisyonlarda oldukları ve yol haritaları da iddianamede detaylarıyla yer alıyor. Cuntacı paşaların rektörlerle toplantıları, görev dağılımı ortada. Önemli isimler suça bulaşmışsa tabi ki sorgulanabilir.

Bir diğer eleştiri de neyle suçlandıklarını bilmemek. Bu iddia için biraz art niyetli olmak gerekli. Çünkü herkes biliyor ki sanıklara gözlem altına alınırken neyse suçlandıkları söyleniyor. Savcılık sorgulamasında kapsamlı sorular soruluyor, iddialar hatırlatılıyor. "Hiçbir şeyden habersiz bir yıl iddianame bekliyorlar" demek çok da gerçekçi değil.

Yeni dalganın belki de en düşündürücü tarafı şu. Özgürlükleri ve sivilleşmeyi savunacak akademik camia 'askerden çok askerci' olmuş.  Daha kötü ne olabilir ki?

DERİN PKK DEVLETİ KURMUŞ BİLE !

ETÖ'nün 12. dalgasının sarsıntısı geçmeden daha büyük bir dalga geldi. Derin PKK olarak adlandırılan KCK'ya yönelik bu operasyon Ergenekon ile bağlantılı mı onu henüz bilmiyoruz ama ortaya çıkan ilk bulgular bile 'vay be' dedirtecek cinsten. Bu arada bulgular operasyonun DTP'ye değil PKK'ya yönelik olduğu yönünde.

KCK adıyla örgütlenen bu yapının en basit tabirle kendi devlet sistemini kurduğu ortaya çıkmış oldu. Yasama, Yürütme ve Yargı erkleri olan başlı başına bir sistem.

KCK'nın deşifresi terörün nasıl bir organize olduğunu da ortaya koyması bakımından önemli. Ve özellikle de Ergenekon ile 'derin PKK' arasındaki irtibatın ortaya çıkması bakımından.



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs