En Sıcak Konular

BM'den Irak'a 'idam etmeyin' çağrısı

0 0 0000 00:00 tsi
BM'den Irak'a 'idam etmeyin' çağrısı BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Louise Arbour, Irak yönetimine, devrik lider Saddam Hüseyin'le birlikte idama mahkum edilen üvey kardeşi Barzan İbrahim El Tıkriti ve eski Devrim Mahkemeleri Baş Yargıcı Avad el Bander'in cezalarının infaz edilmemesi çağ

Arbour, Saddam Hüseyin'in adil yargılanmadığı konusundaki kaygılarının El Tıkriti ve El Bander için de geçerli olduğunu bildirdi. BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Louise Arbour'un çağrısı el Tıkriti ve El Bander'in bu sabah idam edileceği yolundaki iddiaları izliyor.

El Tıkriti ve El Bander, Saddam Hüseyin'le birlikte 1982'de Duceyl'de 148 Şii'nin öldürülmesinden suçlu bulunarak idama mahkum edilmişti. Saddam Hüseyin 30 Aralık'ta idam edilmişti.

Louise Arbour, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'den, el Tıkriti ve El Bander'in uluslararası yasalar uyarınca affedilme yollarını arama şansı verilmesini ya da idam kararının hapis cezasına döndürülmesini istedi. Arbour daha önce Saddam Hüseyin için de benzer bir çağrı yapmış; ancak bu talebi dikkate alınmamıştı. El Tıkriti ve el Bander'in de Saddam Hüseyin'le birlikte idam edilmesi bekleniyordu. Ancak infazlarının neden ertelendiği konusunda açıklama yapılmadı.

Bu arada, Irak Hükümeti, Saddam Hüseyin'in infazı sırasında cep telefonuyla çekilen ve internette milyonlarca kişiye ulaşan görüntüler hakkında soruşturma başlattı.

Muhafıza idam görüntüsü sorgusu

Görüntülerde, infazın hemen öncesinde Saddam Hüseyin'e sataşılıyor ve devrik lider kelime-i şahadetini bitiremeden idam ediliyor.

Iraklı yetkililer, görüntülerle ilgili olarak en az bir muhafızın sorgulandığını açıkladılar. Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak el Rubai, bu görüntüleri kendi ifadesiyle mezhepler arasındaki gerginliği tırmandırmak isteyen kişilerin sızdırdığını öne sürdü.

BBC



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,897 µs