En Sıcak Konular

Obama'nın hayran olduğu kayısıya rağbet arttı

14 Nisan 2009 13:51 tsi
ABD Başkanı Barack Obama'nın da Türkiye ziyareti sırasında söz ettiği Türk kayısısına, son yıllarda rağbet arttı.

Dış Ticaret Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, sofralık erkenci taze kayısı ihracatı 2003'ten bu yana yaklaşık 7 kat arttı.

2003 yılında 2 bin 900 ton ve 3,4 milyon dolar seviyesinde olan sofralık erkenci taze kayısı ihracatı, 2004 yılında 4 bin 600 ton ve 5,8 milyon dolara, 2005 yılında 6 bin 200 ton ve 6,8 milyon dolara çıktı.

Erkenci taze kayısı ihracatı, 2006 yılında 8 bin 100 ton ve 7,2 milyon dolara, 2007 yılında ise 10 bin 650 ton ve 9,9 milyon dolar seviyeye ulaştı.

Taze kayısı ihracatı 2008 yılında ise 15 bin ton seviyesiyle rekor kırdı. 2008'de 21,6 milyon dolarlık satış gerçekleştirildi.

Diğer bir ifadeyle sofralık erkenci taze kayısı ihracatı, 2008 yılında 2003 yılına göre miktar bazında yüzde 417, değer bazında ise yaklaşık 7 kat arttı.

Sofralık erkenci taze kayısı ihracatında yaşanan gelişmeler, hem dünyada kayısının tanıtımına hem de genel kayısı ihracatına önemli katkıda bulundu. 2003 yılında 6 bin 110 ton olan kayısı ihracatı, 2008 yılında yüzde 262 artarak 22 bin 100 tona ulaştı. Değer bazında ise ihracat yüzde 326 artarak 31,9 milyon dolara yükseldi.

HEM TANITIM HEM KALİTE ARTIŞI ETKİLİ OLDU

Açıklamaya göre, kayısıdaki ihracat patlaması, dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanlığının yoğun tanıtım çalışmalarının yanı sıra üretilen kayısının kalitesindeki artıştan da kaynaklandı.

''Kayısı sertifikası'' zorunluluğuyla üreticiler son 7 yıl içinde izlenebilirlik yöntemiyle ürün kalitesini yükselttiler. Bu sertifika ile Türk Gıda Kodeksi ve kalıntı değerlerine uygun bitkisel ürün arzına, tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasına azami önem gösterildi.

Açıklamada, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in önümüzdeki günlerde kayısı ihracatı ve tanıtımına destek amacıyla Malatya'ya bir ziyarette bulunacağı da kaydedildi.

aa



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs