En Sıcak Konular

Kene avcısı böcekler iş başında

14 Nisan 2009 12:36 tsi
Amanos Dağları'nda tespit edilen ve laboratuvardaki gözlemlerde kene ile beslendikleri belirlenen avcı böcekler, KKKA hastalığı ile mücadele için doğal ortama bırakıldı.

Havaların ısınmasıyla birlikte artan popülasyonu dolayısıyla başta piknikçiler ve tarımsal faaliyetlerde bulunanlar olmak üzere herkesin korkulu rüyası haline gelen kenelerin yarattığı riski ortadan kaldırmak amacıyla Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünce sürdürülen bilimsel araştırmanın son aşamasına gelindi.

Proje sorumlusu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKKA hastalığını bulaştıran kenelerle biyolojik mücadele için yaklaşık 4 yıl önce başlattıkları araştırmalar kapsamında, sadece Amanos Dağları'nda yaşayan endemik bir tür olan ''Eremiaphila Dagi Doğanlar'' (Mantodea: Eremiaphilidae) adındaki avcı böceği inceleme altına aldıklarını kaydetti.

Bu böceğin dünyada 15-20 türü KKKA hastalığına neden olan virüsü taşıyan keneleri yiyerek beslendiğini ifade eden Doğanlar, ''Amanoslar'da topladığımız avcı böcekleri üniversitemizde, laboratuvar ortamında inceledik. Bu böceklerin, keneleri yiyerek beslendiklerini görüntüledik. Şimdi, araştırmanın son halkasına geldik, umutluyuz'' diye konuştu.

Doğanlar, araştırmanın son bölümünde, çekirge ailesi arasında yer alan ve halk arasında ''Peygamber Devesi'' olarak bilinen böcekleri doğal ortamda gözlemleyeceklerini belirtti.

Ortalama yaşamı bir yıl olan ve bu sürede 100 civarında yumurta bırakan avcı böceklerin, laboratuvar ortamında günde 20 civarında kene yediğine dikkati çeken Doğanlar, şunları kaydetti:

''Havaların ısınmasıyla birlikte elimizdeki 24 böceği, keçi ve koyun besiciliği yapılan, kene popülasyonu yoğun olan Hanyolu-Şenköy arasındaki bölgeye bıraktık. Laboratuvar ortamında keneleri yiyen böcekler, doğada da aynı beslenme alışkanlığını gösterirlerse çalışmanın doğadaki uygulaması da başarıyla sonuçlanmış olacak.

Böcekleri bıraktığımız bölgede, yumurta bırakma dönemi olan haziran ve temmuz aylarında inceleme yapacağız. Kısa sürede erişkin hale gelen böceklerin kene popülasyonu üzerindeki etkisini tespit edeceğiz. Laboratuvar ortamındaki beslenme şeklini sürdürdüğünün tespit edilmesi durumunda üreyen böcekleri daha sonra toplayarak kene ısırması vakalarının yoğun olarak görüldüğü bölgelere göndereceğiz.''

Doğanlar, bu böceklerin insana zarar vermediğini ifade ederek, ''bu nedenle böcekleri bıraktığımız bölgede tedirginliğe kapılmaya gerek yok'' dedi.

 



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,910 µs