En Sıcak Konular

Robin Hood bilim adamlarından fakire ilaç

0 0 0000 00:00 tsi
Robin Hood bilim adamlarından fakire ilaç İki İngiliz bilim adamı, zenginlerin pahalı ilaçlarını ucuza üretmenin yolunu buldu. Bilim adamları, ürettikleri ilaçları yoksul ülkelere göndererek “zenginden alıp fakire vermiş” olacaklar.

Yeni bir ilacın keşfi, üretimi, geliştirilmesi milyonlar, hatta kimi durumlarda milyarlarca dolar tutan bir girişim demek. Bazı durumlarda bu ilaçlar piyasaya sürülemediği için, dev bir yatırım da ölüyor. Piyasaya sürülebildiği zamansa, ilaçlar genellikle pahalı oluyor. Hatta kimi durumlarda, zengin ülkelerin sorunu olmayan bir hastalığın ilacı, geliştirilebileceği halde, çabaya değer görülmüyor.

20 yıllık patent

İlaç firmaları, büyük yatırım yaptıkları ilaçlardan para kazanabilmek için, patent yasalarına büyük önem veriyorlar. Büyük ilaç firmaları piyasaya yeni bir ilaç sürdüğünde, bunu 20 yıllık patent yasalarıyla koruma altına alıyorlar. Aynı ilacı bu süre içinde üretmek isteyen başka firmalar varsa, ana firmaya bunun patent hakkı için yüksek meblağlar ödemek zorunda. İngiltere İlaç Sanayi Derneği'nin başkanı Richard Barker, patent yasaları olmazsa, yeni ve faydalı ilaçlar da üretilemez diyor.

Patent yasasını delmeden ilaç ürettiler

İki İngiliz bilim adamı, patent yasalarını delmeden, yoksul ülkelere, hâlihazırdaki ilaçları firmaların koyduğu fiyatın çok daha altında sağlamanın yolunu bulduklarını söylüyorlar.
Buna göre bilim adamları kullanımda olan bir ilacın moleküler yapısını değiştiriyor ve yeni bir ilaç gibi piyasaya sunuyorlar.

Avukatlar, bu yöntemle ilgili olarak, 'patent konusunda bir ihlâl söz konusu değil' diyorlar. İlaç firmalarına göreyse yapılan bir 'hırsızlık'.

Yardım kuruluşlarından ve İngiltere hükümetinden maddi destek alan iki bilim adamı ise bu yönteme, 'etik farmakoloji' adını veriyor ve ürettikleri yeni ilaçlardan kendilerinin bir kâr elde etmeyeceğini, amaçlarının yoksul insanlara sağlık hizmeti götürmek olduğunu söylüyorlar.

Yeni yöntemi geliştiren bilim adamlarından Prof. Sunil Şonak, "Londra'nın bazı en iyi patent avukatları yaptıklarımıza baktı ve bizim ürettiğimizin 'yeni ve orijinal' olduğunu söylüyorlar" dedi ve sözlerini "Biz, hayır kurumlarından ve hükümet fonlarından aldığımız yardımla işimizi yürütüyoruz. Hissedarları olan, kâr etmesi gereken bir şirketin araştırma laborotuarı üzerindeki baskılar, bizim üzerimizde yok. Üniversite sektöründe yeni ilaçlar üretip, bunları özel sektörün piyasaya sürdüğü fiyatın çok daha altında, ihtiyacı olanlara ulaştırabiliriz. Bu yüzden biz buna, 'etik farmakoloji' diyoruz. Benim gibi akademisyenler çok büyük paralara, çok az sayıda insana ilaç da sağlayabilir, ya da, maliyeti azaltarak, çok sayıda insana küresel bir fayda sağlayabilir" diyerek sürdürdü.

Profesör Sunil Şonak ve Steve Brokoni, Hepatit C'nin yol açtığı karaciğer hastalığına karşı ucuz ilaç geliştirmek amacıyla Hindistan'da bir imalatçı firmayla anlaşma sağladıklarını belirttiler.



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs