Ergenekon raporu | " /> Ergenekon raporu | "/>

En Sıcak Konular

İşte TÜSİAD'ın Ergenekon raporu

14 Nisan 2009 09:19 tsi
İşte TÜSİAD'ın Ergenekon raporu 

TÜSİAD Washington’da açıkladığı raporda Ergenekon’la ilgili ilginç tespitler yapıyor, ‘Türkiye batıdan kopuyor mu’ sorusunun yanıtını arıyor. Dün gerçekleşen 12. dalgaya denk gelen bu rapor çok konuşulacak… iyibilgi Washingto

TÜSİAD’ın hazırladığı “Türk-Amerikan ilişkilerinde Yeni Bir Döneme Türk Bakış Açısı” isimli raporun tanıtım toplantısı Washington’da yapıldı. Başkan Yardımcılığını Kemal Derviş’in yaptığı Brookings Enstitüsü’nde TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın açılış konuşmasıyla tanıtımı yapılan rapor, raporun yazarlarından Soli Özel ile Brookings Enstitüsü Türkiye Projesi Başkanı Ömer Taşpınar tarafından tartışıldı.

Sınırlar için zaman verin

Soli Özel, Ermenistan konusunun Kıbrıs sorununu andırmaya başladığını ve kronikleştiğini söyledi. Erivan ile sınırların açılmasının büyük önem taşıdığını Azerilerin oyun bozanlık yaptığını çünkü Türkiye’nin her aşamada Azeri meslektaşlarını bilgilendirdiğini söyledi. Ömer Taşpınar ise ziyaret sonrasında Obama’nın soykırım demeyeceğinden hala emin olmadığını söyledi. Taşpınar bir sürpriz ile karşılaşmamak için Türkiye'nin Ermenistan ile sınırlarını açması gerektiğini söyledi, “Türkiye sınırı açmaz ve 24 Nisan'ı beklerse, büyük bir risk almış olur” dedi.

İki milliyetçilik yükseliyor

Son dönemde Türkiye’de kimi konularda önemli değişiklikler yaşandığını, ancak bazı konularda zaman kaybetmeye devam edildiğini söyledi. TRT Şeş konusunda yapılan açılıma dikkat çeken Taşpınar, Kürt sorunu konusunda Türkiye’nin yol aldığını, diğer yandan Ermenistan’la da ilişkilerini geliştirerek önemli bir ivme yakaladığını belirtti. Ancak laiklil-dindarlık ikileminde Türkiye’nin kimlik sorununu aşamadığını belirten Taşpınar diğer yandan Türkiye’de karşılıklı olarak Türk ve Kürt milliyetçiliğinde yükselme ve kutuplaşma olduğunu ileri sürdü. Taşpınar yerel seçimlerde DTP’nin aldığı oy oranını işaret ederek Kürt milliyetçiliğinde de bir yükseliş olduğunu belirtti. AK Parti’nin de dindar bir parti olarak algılansa da Türk milliyetçiğinden etkilendiğini belirten Taşpınar DTP ile diyalog kurulması gerektiğini belirtti. AB sürecinde de olumsuzlukların yaşandığını ileri süren Taşpınar, Türkiye’den AB’ye yönelik bir önyargı geliştiği gibi AB’den de Türkiye’ye yönelik kategorik bir dışlama oluştuğunu sözlerine ekledi. Son beş yılda sadece Türkiye’de değil AB’de de değişiklikler olduğunu belirten Taşpınar Almanya’da hükümetin değiştiğini, Almanya ve Fransa’nın artık kategorik olarak Türkiye’nin AB üyelik sürecine karşı çıktıklarını söyledi. Türkiye’nin acil olarak AB perspektifinde hazırlanmış demokratik, sivil bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu söyleyen Taşpınar “Türkiye iki yılını laiklik tartışmaları etrafında harcadı” dedi. ABD’deki yeni yönetimin Ortadoğu sorunlarına Bush döneminden daha farklı yaklaştığını belirtti, bunun Türkiye-ABD ilişkilerini geliştireceğini söyledi.

Seçim sonuçları başarısızlık değil

Seçim sonuçlarını da değerlendiren konuşmacılardan Ömer Taşpınar, yerel seçimlerin AK Parti’nin yenilgisi olarak okunmaması gerektiğini söyledi. Taşpınar, AK Parti’nin yedi yıldır iktidar olduğun, ekonomik krizle karşılaştığını, kökenine bakılırsa 1 yıldır belediyeleri yönettiğini, ancak buna rağmen yüzde 40’a yakın oy aldığını söyledi.

Aynı konuya değinen Soli Özel ise anamuhalefet partisi CHP’nin ilk kez varoşlara ulaşabildiğini, ekonomik kriz sonrası sınıf bilincinin ilk kez önemli hale geldiğinin altını çizdi. Soli Özel sözlerini “bu AK Parti’nin anlamadığı bir şey” diyerek tamamladı.

TÜSİAD’dan ‘ama’lı destek

Ergenekon operasyonunda son dalganın ertesinde gerçekleşen toplantıda gazetecilerinden birisinin Ergenekon konusundaki sorusuyla konu kısaca ele alındı. Her iki konuşmacı da Ergenekon operasyonunu “son kertede Türk demokrasisinin gelişimine olumlu etki yapacak” şeklinde değerlendirdi. Arzuhan Doğan Yalçındağ ise konuşmasının başında Ergenekon operasyonuna isim vermeden değinirken “Türk siyasetinin sivilleşmesini savunuyoruz, ancak ancak masum olduğuna inandığımız kişilerin özel hayatlarının gizliliğine önem gösterilmemesine karşı çıkıyoruz” dedi.

Raporda öne çıkan başlıklar:

TÜSİAD’ın yayınladığı raporda Türkiye’nin batıdan kopmadığı ve Ergenekon operasyonun Türk demokrasisini güçlendireceği belirtiliyor:

• İki ülkenin ortak çalışarak ortaya çıkaracağı sinerji Orta Doğu’da istikrar için kaçınılmaz ve gerekli.
• Türkiye kendisine rol biçilmesini istemiyor. Sözünün dinlenmesini, politika yapımında eşit ortak olmayı, çıkarlarının göz önüne alınmasını istiyor. Bu yüzden ortak çıkar ve hedefler belirlenmeli.
• Türkiye’nin çıkarlarını dikkate almamak ve tek yanlı politikalar Avrasyacılığı besliyor. Türkiye’de Avrasyacılık Rusya’nın Putin’ine öykünüyor. Türkiye’de daha otoriter bir kalkınmayı yeğliyor. Avrasyacılar daha çok seküler sivil ve emekli askerlerden oluşuyor.
• Bu anlamda ciddi eksikliklerine rağmen, Ergenekon operasyonu Türk güvenlik sistemini suç ve darbeye yönelen kirli ilişkiler ağından temizlemek için çok önemli bir adım. Öte yandan operasyon çerçevesinde yapılan gözaltılar TSK’nın onayı olmaksızın gerçekleşemezdi. Dolayısıyla TSK’daki Atlantik ve demokrasi yanlısı kanadın güç kazandığı ve ideolojik olarak Avrasyacı ve otoriter olan kanadın gücünü azalttığı söylenebilir.
• Türkiye Ortadoğu’da aktif. Ancak bu iktidar partisinin dindar ya da ideolojik kimliği ile ilgili değil. Daha çok tehlikeli stratejik çevre ile dışpolitika yapımın değişen parametrelerine bir tepki niteliğinde. Bugünün Türkiye’si kendine daha güvenli, daha dışa dönük ve çok boyutlu bir politika izliyor.
• Üstelik Türkiye’nin batıdan koptuğunu düşünenler dış politikadaki sürekliliği kaçırıyor. Türk dış politikasına yeni vizyon tartışmaları Turgut Özal zamanında başladı. Komşularla ilişkilerin geliştirilmesi İsmail Cem döneminde başlamıştı. AK Parti bu politikaları ileriye taşıdı.
• Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin gelişmesi AB ile ilişkileriyle doğrudan bağlantılı.
• AB’de Türkiye karşıtı blok bulunuyor. Karşılıklı politikalar nedeniyle AK Parti reformları yavaşlattı. Muhalefetin de bu konuya milliyetçi yaklaşımı iktidar partisinin harekete geçmesini engelliyor.

Rapordan dikkat çeken öneriler:

• ABD Ortadoğu barı sürecine daha aktif katılmalı. Hamas’ın siyasi sürece katılması için formül bulmalı.
• ABD Kuzey Irak’ta kalıcı üs kurmayı düşünmemeli.
• ABD İran’la diyalog yolları aramalı. Türkiye’ye zarar verecek bir yaptırım rejiminden uzak durmalı.
• Türkiye İsrail ve Suriye’nin barış görüşmelerine arabuluculuk yapmaya devam etmeli.
• Türkiye Irak Kürtleriyle ilişkilerini geliştirmeye devam etmeli. Erbil’de konsolosluk açmalı.
• ABD soykırım konusuna Amerika’daki Ermeniler sebebiyle iç politika meselesi olarak bakmamalı, Türk-Amerikan ilişkilerine olumsuz etkilerini de dikkate almalı.
• ABD ortak tarihçiler komisyonunu desteklemeli.
• ABD Diasporanın iddialarına odaklanma yerine Türkiye ve Ermenistan arasındaki ortaklığın gelişmesi için çabalamalı.
• ABD, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşan sorunların çözümü için de çaba harcamalı.
• Türkiye Ermenistan’la ilişkileri geliştirmeli. Ermenistan sınırını açmalı, ticaret ve yatırımı artırmalı. Ayrıca Washington’da lobi faaliyetlerini artırmalı.

 

 

 




Bu haber 2,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,241 µs