Ekrandaki şiddet çocukları nasıl sakatlar? | " /> Ekrandaki şiddet çocukları nasıl sakatlar? | "/>

En Sıcak Konular

Ekrandaki şiddet çocukları nasıl sakatlar?

14 Nisan 2009 08:50 tsi
Ekrandaki şiddet çocukları nasıl sakatlar? Televizyondaki kan, vahşet, cinsellik dolu sahneler çocukların zihnine nakşoluyor. Maruz kaldıkları görüntüler, sesler duygularını, kişiliklerini etkiliyor. Adnan Tönel “Uzaktan Kumandalı Çocuklar” kitabında çocukları korumanın ipuçlarını veri

Adnan Tönel’in “Uzaktan Kumandalı Çocuklar” kitabından:

Oturma odasında cinayet var!

Anne babalar hiçbir zaman çocuklarının bir cinayete tanık olmasını istemez. Oysa çocukları evlerindeki televizyondan şiddet dolu sahneler izlemektedir. Çocukları için televizyon ekranındaki şiddet kendi oturma odalarında gerçekleşiyor gibidir. Küçük çocuklar gerçekle kurmacayı birbirinden ayırmakta zorlanırlar; bu da onların psikolojik yapısını etkileyebilir.

Ahu Kaskun ve Selen Öztunç “Çocuk, televizyon ve şiddet” başlıklı makalelerinde toplumda şiddetin yayılmasını televizyondaki şiddet görüntülerinin tetiklediğini belirtiyorlar: “Etki yalnız ölümlere neden olmakla kalmıyor; şiddet uygulayıcısı fakat kahraman olan karakteri özellikle çocukların ve gençlerin örnek aldığı ve bu nedenle toplumda şiddetin yayıldığı biliniyor. Bu tip programlar suçun nasıl işleneceğinin tekniğini de öğretiyor ve yayıyor. Bazı hukukçulara göre 5 yaşındaki bir çocuk her gün programları seyrederek 15 yaşına geldiğinde 18 bin cinsel taciz, saldırı, kavga ve işkence yolu öğrenmiş oluyor.”

Şiddetin olağan sayıldığı yer

Televizyonda şiddet görsel ve işitsel olarak; silahlı çatışma, trafik kazası, çarpışan taşıtlar, kan, ceset, yaralı ve acı çeken insan, taş ve sopayla vurma, patlayan bombalar görüntüsü ile sunulmaktadır. Dizilerde bol miktarda aile içi şiddet, kan davası, organize suçlar, savaş gösterilmektedir. Haber, spor, hatta müzik programlarında bile şiddet vardır. Haberde yayınların üçte birinden fazlasında şiddet “olağan” ya da “haklı” gösterilmektedir.

Ülkemizde şiddeti en açık haliyle görsel bir malzeme haline getiren “reality show”ları en fazla 12-19 yaş grubu izlemektedir. Çocukların televizyon izleyebileceği saatlerde şiddet kullanmaya özendirici programlar yayınlanmaktadır. Şiddet görüntülerinin daha çok yabancı film ve çizgi filmlerde yoğunlaştığı ve bu görüntülerin çocukları çok fazla etkilediği bildirilmektedir.

Şiddetin işe yaradığı mesajını çıkarabilirler

Memorial hastanesi çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ayten Erdoğan çocukların şiddet görüntülerini içselleştirebileceklerini şu sözlerle ifade ediyor: “Sekiz yaşından küçük çocuklar izlerken gülseler ya da gerçek olmadığını söyleseler bile, çizgi filmlerden “şiddet işe yarar ve kazanır” mesajını çıkarabilirler. Bu çocuklar gerçek olarak gördükleri ve kendilerinin ya da yakın çevrelerinin başına gelebileceğini düşündükleri haber ve canlandırmalardan dolayı da kaygı duyabilirler.

Şiddet görüntülerine sürekli maruz kalmak şunlara yol açar?
• Çocukların sorunları çözümlemek için saldırgan yöntemlere başvurma olasılığını artırır.
• Dünyanın “acımasız ve korkutucu” bir yer olarak gösterilmesi çocuklarda kaygı düzeyini artırır.
• Çocukların gerçek yaşamdaki şiddete karşı duyarsızlaşmasına neden olur.
• Televizyondaki şiddet en fazla günde 3 saatten fazla televizyon izleyen çocukları, küçük çocukları, erkek çocukları, ailesinde şiddete tanık olan çocukları ve güvensiz çocukları etkileyecektir.”

Televizyon programlarındaki şiddet oranları önceden belirtilerek, ailenin izlemeden önce şiddet miktarından haberdar olması sağlanabilir. Televizyonda şiddet eylemlerinin cazip gösterilmesi, nedensiz şiddet sahneleri, aşırı kanlı sahneler yer almamalıdır. Televizyonda çocukların taklit edebileceği tehlikeli kavga sahnelerinin, çocuk programlarında problemlerin çözümünde uzlaşma yerine gösterilen kavga sahnelerinin, çocukların şiddet kurbanı olarak gösterildiği sahnelerin, çocukların televizyon izlediği saatlerde cinsellik ve şiddetin kullanıldığı sahnelerin ve hayvan istismarının gösterilmesi yasaklanmalıdır.

Uzaktan Kumandalı Çocuklar kitabından, televizyonun çocukların psikolojilerini, kişiliklerini ve bilinçaltlarını nasıl etkilediğine dair bölümleri okumak için tıklayın:

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,258 µs